Életmód

Az a gonosz felfázás

Végre itt a tavasz! Ugye te is rég vártad már, hogy mezítlábas szandálban flangálhass? Jó, ha vigyázol, ilyenkor még könnyû összeszedni egy jó kis hólyaghurutot, amitõl aztán nem lesz könnyû szabadulni!




A kis baj is baj!

Ha a szokottnál jóval gyakrabban kell meglátogatnod a mellékhelyiséget – akár óránként többször is, mert erős vizelési ingert érzel –, a vizeleted csípős, szagos, sötétebb, a kismedencédbe sugárzó fájdalom a hasad egészében érezhető, és mindemellett a pisilés égető fájdalmat okoz, szinte biztos lehetsz benne, hogy a tüneteket hólyaghurut okozza.

– Erre a betegségre a nők fogékonyabbak – ismerteti a felfázást dr. Fekete Zoltán urológus szakorvos. – Anatómiai felépítésükből következik, hogy lényegesen rövidebb a húgycsövük. Így a testükbe behatoló kórokozók is könnyebben eljutnak a hólyagig, és megtelepedve a hólyag belső falát bélelő nyálkahártyában szaporodásba kezdenek. Nemhiába figyelmeztetik a nagymamák fiatal unokájukat olyan gyakran, hogy ne öltözzenek olyan lengén. Ezek a hölgyek minden valószínűség szerint többször tapasztalták már a felfázás kellemetlen tüneteit.


Öltözz fel!

Lenge öltözet viselésekor a testhőmérséklet lecsökken, a keringés lassul, az immunrendszer figyelme is lanyhulni kezd, ez megkönnyíti a betolakodók dolgát – a szervezet védekezőrendszerét kijátszva a bejutott baktériumok pillanatok alatt őrült szaporodásba kezdenek. Ezzel lokális gyulladásokat okoznak, és végeredményként megbetegszel. Fekete doktor szerint a legtöbb nő először szeméremből otthon várja a spontán gyógyulást, majd csak miután erősödik a csípő, égő fájdalom, fordulnak szakorvoshoz.

– Elsősorban a nedves ruhák, fázó talpak, a nem kellő mértékű tisztálkodás kedvez a kórokozónak, de közös fürdőkben és szexuális érintkezéskor is megfertőződhetünk. Ilyenkor szükség van a szexuális partner gyógyítására is. Hajlamosító tényező lehet a veleszületett rendellenesség, például nem záródik kellően a vesevezeték, és a vizelet visszaáramlik a vesébe. A legjobb, ha nőgyógyász, urológus és belgyógyász tanácsait is kikéri a páciens.






Megelőzés és gyógyítás 

Ha mondjuk a tavaszi zuhétól átázott cipőben mész hazáig:

• Érdemes zsurlós, cickafarkos ülőfürdőt venned. A növényekből készült tömény forrázatot öntsd egy lavórba, hígítsd fel, és amíg meleg, üldögélj benne.

• Igyál sok folyadékot! A megfelelő mennyiségben bevitt folyadék átmossa a húgyhólyagot, és megnehezíti a kórokozó baktériumok betelepedését. Naponta 1 liter zsurlótea a már kezdődő fertőzést is megállíthatja.

• Öltözködj az időjárásnak megfelelően, rétegesen! A rétegek közti levegő jobban szigetel, mint egy vastag pulóver. Kerüld a huzatot, és húzz papucsot, zoknit, harisnyát! A hideg kövön “mezítlábazva” könnyen felfázhatsz, az állandó “cúgban” tartózkodva nemkülönben. Attól, hogy érzed a tavasz melegét, a föld még nem melegedett fel kellőképpen!

• Ha szükségét érzed, azonnal menj WC-re! A vizelet hosszas visszatartása súlyosbítja a problémát.

• Az immunrendszer támogatására szedj több vitamint, kasvirágkészítményeket, és a gyulladás idején egyél több tormát, fokhagymát, zöldséget. A bennük található hatóanyagok kitűnő természetes antibiotikumok.


• A visszatérő hólyaghurut kezelésénél feltétlen gondolnod kell a bélbaktériumflóra rendezésére is. Nagyon sokat segíthet még az akupunktúra, az akupresszúra és a célzott homeopátiás kezelés.

• Az Urogin tinktúra alkotórészei vizelethajtó, gyulladáscsökkentő és húgyúti fertőtlenítő hatással rendelkeznek. Naponta 3 x 2 kávéskanállal, 2-3 dl vízben vagy teában elkeverve ajánlott, de legfeljebb három napig fogyaszd.

• Homeopátiás kezelések szinte minden felfázásos hólyaggyulladás tünetére találhatóak. Az Aconit akkor használ, ha az állandó vizelési inger ellenére igen kevés vizelet ürül, amit elviselhetetlen, égő fájdalom, láz szomjúság kísér. A Dulcamarát válaszd, ha az égő fájdalom a húgycső nyílásánál jelentkezik, a vizelet zavaros, nyálkás, de krónikus, visszatérő hólyaghurut esetén is alkalmazhatod.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top