nlc.hu
Életmód
Zsírok a szervezetben

Zsírok a szervezetben

Hazánkban kiemelkedõen magas a szív- és érrendszeri megbetegedések aránya. A kutatások eredménye szerint életmód-változtatással, idejében megkezdett gyógyszeres kezeléssel a súlyos állapot kialakulása megelõzhetõ. Éppen ezért fontos a magas vérzsír-, más néven lipidszint csökkentése.




– A koleszterin a sejtek membránjának alkotórésze, fontos a hormonok, epesavak szintézisében, emellett a D-vitamin előanyaga – sorolja dr. Audikovszky Mária, a fővárosi Szent Imre Kórház Önálló Lipid Részlegének főorvosa. – Ha a kelleténél több van belőle, lerakódhat az erek falába, továbbá vérlemezkék, vérrögök tapadhatnak meg a felületén. A zsírdús plakk megrepedhet, a kiszabaduló trombus (vérrög) elsodródik. Ahol a keringést elzárja, a szövetek nem jutnak oxigénhez, elhalnak. A vérben keringő koleszterin egy részét a máj állítja elő, nagyobb hányadát a táplálékkal visszük be. Ha több koleszterint fogyasztunk, a máj kevesebbet állít elő, így szabályozza az egyensúlyt. Viszont ha túl sokat, a szervezet nem képes megbirkózni a felesleggel.


A koleszterin vízben nem oldódik, fehérjékhez kötődve szállítódik a vérben. Egyikük, az LDL-nek nevezett molekula a koleszterint a sejtekhez, míg a másik, a HDL a sejtekből a májba továbbítja. A HDL védő hatású, mert képes leoldani az érfalba rakódott koleszterint is. A táplálékkal felvett egyéb zsírokat a máj trigliceriddé alakítja, ebben a formában kerül a véráramba, és tárolódik a zsírszövetekben. A magas trigliceridszint a koleszterinnel együtt a szívinfarktus rizikófaktora.

– A triglicerid ugyanúgy képes lerakódni az erekben, mint a koleszterin – magyarázza a doktornő. – Nagyon rövid idő alatt a vérbe jut, amely zsírossá válik tőle. Főleg az állati eredetű telített zsírok – máj, velő, szalonna – emelik meg a koleszterin szintjét. A megnövekedett trigliceridértékért a szénhidrátok és az alkohol is felelősek.
A magas koleszterinszint alacsony HDL mellett veszélyt jelent a szív-érrendszer egészségére, a magas triglicerid ráadásul az akut hasnyálmirigy-gyulladás kockázatát is magában hordozza. A koleszterin lerakódhat a bőr alatt, és lapos, sárga plakkokat (xanthelazmákat) képez a szemhéj, a térd, a könyök bőre alatt.






 Tudta?
 * A triglicerid normál értéke 1,7-2 mmol/l, a koleszteriné 5,2 mmol/l, a HDL koleszteriné 1-1,2 mmol/l.

* Koleszterin csak az állati eredetű zsírokban található. A növényekben lévő zsírszerű anyagok nem tartalmaznak koleszterint.
A lipidek kóros szintje nem okoz panaszt, de a kockázatok miatt mindenképpen csökkenteni kell. Ezért fontos a szűrés.
– Elsőként diétás tanácsokkal látjuk el a betegeket. Magas koleszterin mellett az állati zsiradékok, emelkedett trigliceridértéknél a szénhidrátbevitelt is korlátozni kell – tanácsolja dr. Audikovszky Mária. – Amikor nem hoz lényeges változást, gyógyszeres kezelésre kerül sor. Jó hatású lehet a rendszeres mozgás, valamint a kis mennyiségben fogyasztott, egy-másfél deciliter, száraz vörösbor. A piros szőlő héjában található egy anyag, amely képes növelni a HDL koleszterin szintjét. Ezért kevesebb a szív-érrendszeri beteg Franciaországban.

Érdemes megjegyezni, hogy az érintettek nem feltétlenül elhízottak. Egyes családokban öröklötten magas, nyolc mmol/l feletti koleszterinszint fedezhető fel. Ezek a fiatal betegek jellemzően vékony alkatúak. Tipikus ez a betegcsoport abban az értelemben is, hogy esetükben a diéta önmagában nem elég, szükség van gyógyszeres kezelésre, hogy a korai fenyegető infarktust megelőzzük.



Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top