Életmód

3/4 sztep – keringõ a lépcsõn

Ahogy felcsendülnek a háromnegyedes zene elsõ taktusai, az elsõ alkalommal résztvevõk ijedten néznek körül. „Csak nem relaxálni fogunk? Hogyan lesz ebbõl izzadás?” Zsírégetésre már gondolni sem mernek.





Próbáld ki a 3/4 sztepet, ha

• az edzést szívesen összekötnéd lelked pihentetésével.
• szereted a változatos, érdekes koreográfiákat.
• a dübörgő zene, pörgés, monoton erősítés helyett valami másra vágysz.
• nem érzed idegennek a lágy, kecses, nőies mozdulatokat.
• olyan edzésen szeretnél részt venni, ahol végig zsírégető pulzustartományban dolgozhatsz.
Pedig a speciális New Age zene a 3/4 sztep legfontosabb eleme. Meditatív hangulata biztosítja a tökéletes kikapcsolódást, tempója adja a zsírégető tartományban való edzés lehetőségét.

A keringőtől kölcsönzött háromnegyedes ütem, a finom, folyamatos, véget nem érő lüktetés segít, hogy „itt és most” érezzük magunkat az órán, kiűzzük agyunkból a zavaró gondolatokat, és teljes mértékben önmagunkra tudjunk koncentrálni. Sokan gondolják, hogy a stressz levezetésére a boksz-jellegű aerobikórák a legjobbak, pedig a 3/4 sztep órákon szükséges önmagunkba figyelés, másféle koncentráció sokkal jobban ellazít és kikapcsol, mint hatvan perc folyamatos pörgés.






Kecses mozdulatok





Az edzés kipróbálható:

Trend Gym Bp. XIV. Hungária krt. 171-173.
Pasarét Fitness Club Bp. II. Pasaréti út 11-13.
Még a gyakorlott sztepelőknek is majdhogynem újra kell tanulniuk a műfajt, hisz a lépéseket, bár emlékeztetnek a hagyományos sztepórákon megszokottakra, egy kicsit másképp kell végrehajtani. Nem csak az eltérő ütem miatt változnak meg az elemek, a mozdulatok is lazábbak, nőiesebbek, puhábbak. Persze minden koreográfiának létezik keményebben, intenzívebben, férfiasabban végrehajtható változata is, a pörgés tehát esetenként itt is megjelenhet.

Könnyebb azonban eleinte a zene sodró lendületéhez alkalmazkodva szinte suhanni a szteppadon. A tempó viszonylag lassú (körülbelül 122-128 bpm – a bpm a zene percenkénti ütésszámát jelenti), legalábbis a hagyományos sztephez képest annak tűnhet, ám a folyamatos karmunka segítségével az egész edzés folyamán könnyedén tartható a pulzus a zsírégető tartományban, azaz a maximális pulzus hatvan-hetven százalékán.










Egy személyes vélemény


Energikus fitnessnap, elhatározás, felpörgés. Már megyek is az első órára. Rég ki szeretném próbálni a ¾ stepet, milyen jó, hogy végre sikerül! Hogy tegyük félre a szteppadot, mert először anélkül? Még jobb. Valami fura, előttem ismeretlen okból a szteppad amúgy sem létező irányérzékemet még inkább meg szokta zavarni. Anélkül talán tudom majd, melyik a jobb és a bal.

A zene lassú, nyugodt, és nem is tagadhatná le, hogy ¾-es. Az oktató felszólít minket arra, hogy most aztán hozzuk ki magunkból a nőt. Ezt meg kell beszélnem magammal, hiszen végtére is zsírégető órára jöttem. Az a furcsa, hogy öt perc után már elfelejtem az egész alakformálósdit, és együtt úszom a zenével. Negyven perc után szívesen tovább sodródnék, ám sajnos már érzem, izzadtan nehéz sodródni. De jelentkezzen, akit nem tesz büszkévé egy jó kis izomláz!
(P.Á.)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top