nlc.hu
Életmód
Csisztu Zsuzsa és az önbizalom

Csisztu Zsuzsa és az önbizalom

Csisztu Zsuzsát nem kell senkinek bemutatni. Élete kész regény, sugárzik belõle a magabiztosság, határozott fellépése mindenkit azonnal levesz a lábáról. Vallja, hogy mindannyian emberek vagyunk.





Vannak bizonyos adottságaink, amiket meg kell tanulnunk használni, de ezek mellett meg kell ismernünk hibáinkat is. A lényeg az, hogy mindenki nyíltan fel merje vállalni önmagát.
Nem véletlen tehát, hogy a most induló Rexona Önbizalom Akadémia felkérte egyik konzulensének.


• Tavaly már láthattunk téged a Rexona Crystal kampányban, amelynek te voltál az egyik arca, Rubint Réka, Brunner Márta, Póth Dia és Lajtai Kati mellett. Hogy tetszett a feladat?


Nagyon kellemes volt az egész. Élveztem a munkát, mert gördülékenyen és könnyedén ment minden. Számomra az igazi nagy pozitívuma az volt a Rexona Crystal kampánynak, hogy minden karakter, szereplő önmagát adhatta, úgy, hogy közben még a termékkel sem volt nehéz feladat azonosulni. Természetesen azt is sikernek érzem, hogy rengeteg pozitív visszajelzést kaptam a szereplésemről.


• A termék neked bevált?

Olyannyira, hogy én azóta is azt használom!






• Itt a folytatás, a Rexona Önbizalom Akadémia. Örültél az újabb felkérésnek?

Nagyon, hiszen ez azt jelentette, hogy az előző közös munkát nem csak én érzetem sikeresnek, hanem a megbízó részéről is pozitív volt a fogadtatás. Megtiszteltetés, hogy a Rexona Önbizalom Akadémia során az én személyem egyfajta folytonosságot képviselhet egy kedves ifjú hölgy, Görög Zita mellett.


• Lenyűgözően sokoldalú egyéniség vagy, már egészen fiatalon komoly sikereket értél el a sportban, később elismert és népszerű televíziós műsorvezetőként ismerhetett meg a nagyközönség. Egy ideje saját ötlet alapján megvalósult rádiós műsort vezetsz kolléganőddel, Kaszala Claudiával, és nemrég jelent meg a második könyved. Jól gondolom, hogy már kellő rutinnal kezeled a váratlan, izzasztó helyzeteket?

Aki hozzám hasonlóan nagyon fiatalon, nőként belekerül egy ilyen műfajba, és nyilvánosság előtt szerepel, tudja, hogy elkerülhetetlenek az ilyen helyzetek, még úgy is, hogy közel másfél évtizede dolgozom a médiában. Amikor az embernek ki kell állnia, – akár sportolóként, akár a kamerák elé – és vállalnia kell a saját produkcióját, és azzal együtt önmagát is, minden sikerével, kudarcával együtt; ilyenkor bizony a mai napig előfordulhat, hogy elindul a verejték, de ez természetes, mert emberek vagyunk, ilyen a biológiánk. Véleményem szerint sokat segíthet a fejlődésben, ha az ember eljut oda, hogy felismeri az adottságait és akár a hiányosságait is, és megtanul bánni velük. Úgy érzem, hogy velem kapcsolatban talán azért pozitív az összkép, mert mindig vállaltam azt, amilyen én vagyok, hiszen igenis emberek vagyunk, s bizony mindenkinek vannak könnyebb és nehezebb szakaszok az életében. Mindannyian átesünk már a sikerek mellett hullámvölgyeken, de meg kell tanulni ezeket kezelni, s ha az ember elhatározza, hogy igenis megoldja a problémát és önmagát vállalva talpra áll, hiszem, hogy pozitív lesz a végkifejlet.






• Sorsdöntő pillanatok… amikor minden azon áll vagy bukik, hogy mennyire tudunk magabiztosak maradni. Fel tudsz idézni ilyen helyzeteket a múltból?

Sok ilyen helyzet volt életemben, hiszen számtalanszor álltam sorsfordító döntések előtt, egy-egy világverseny vagy például az amerikai egyetemi évek kezdetén. Nos, amióta pedig újra iskolapadban ülök az ELTE jogi karának másoddiplomás hallgatójaként, újra átélem ezeket a pillanatokat. De a televíziós és rádiós élő adások esete is jó példa arra, amikor a legváratlanabb helyzeteket is meg kell oldani, ha például eldurran egy lámpa vagy késik egy vendég, hogy csak néhányat említsek. Természetesen a rutin ilyenkor sokat segít, de legalább ennyire fontos, hogy az ember tisztában legyen a képességeivel és esetleg a hiányosságaival is, merje vállalni önmagát. Ha véleményünk mögött érvek sorakoznak, akkor szerintem hitelesebbek lehetünk.

• Tapasztalataid alapján hogyan állítanád össze a magabiztosság „receptjét”?

Szerintem ez többtényezős dolog, és egyben egy picit életkori sajátosság is, hiszen ahogy az ember halad előre, kezdi megismerni önmagát, jó és esetleg megdolgozásra váró tulajdonságait. Ugyanakkor én nagyon hiszek a munkában, s azt tapasztaltam, hogy a felkészültség magabiztosabbá teheti az embert a feladatok során. Nyilván mindenkinek más ez az út egy kicsit, abban azonban biztosan azonos, hogy életünk könnyebb és nehezebb szakaszai is egyaránt a fejlődésünket szolgálják, és teljesebbé tehetik személyiségünket.

• Érezted már azt, hogy nőként nehezebb érvényesülni az élet különböző területein, és kivívni az emberek elismerését?
 
Bizony ez előfordult, főleg a sportújságírás „világában”, ahol a pályafutásomat kezdtem. Akkor még ez a terület kifejezetten férfi szakmának számított, s csak hosszabb idő elteltével kezdték elismerni, hogy vannak területek, amihez egy nő is érthet, és nemcsak a sportmúltból adódóan, de talán azért is, mert egy nő alapvetően empatikusabb alkat. Érdemes volt minden erőfeszítés, mert hiszek abban, hogy a feladatok többségére mi nők is képesek vagyunk. Ugyanakkor fontos, hogy felismerjük, ha valami nem nekünk való, s ilyenkor tudni kell erőt meríteni ahhoz, hogy váltsunk. Fontos, hogy az ember meg tudja keményíteni önmagát, ha úgy hozza az élet!

• A Rexona Önbizalom Akadémia kurzusain, ahol személyesen találkozol majd a nyertes hölgyekkel, lehetőséged nyílik arra, hogy a saját tapasztalataidat is megoszd velük. Szívesen adsz tanácsokat másoknak?





Ha igénylik, nagyon szívesen osztom meg a tapasztalataimat másokkal. Ez persze sosem egy egyirányú folyamat, mert az ember ilyenkor nemcsak ad, de kap is, és többé válik a visszajelzések által. Ha majd találkozom a nyertes hölgyekkel, biztos vagyok benne, hogy ezektől a tapasztalatcseréktől mindannyian épülünk.
Csodálatos, és persze olykor kicsit veszélyes dolog, ha az ember közvetlenül kap visszajelzést arról, amit csinál. Nagyon jó példa erre a lassacskán 1 éve működő weboldalam, ami egy nagy vállalás, mert az ember teremt egy olyan felületet, ahol állandóan róla szóló véleményekkel találja szembe magát. De úgy érzem, hogy ebből is sokat tanulok. Nyilván fel kell azt ismerni, hogy az ember nem felelhet meg mindenkinek, de arra is rájöttem, hogy főként azok kerülnek velem kapcsolatba a www.csisztu.hu  oldalain, akik fontosnak tartják azt, amit én képviselek. Amikor a magánéletem körül mindenféle hangoskodás volt, elképesztő mennyiségű levél érkezett a weboldalra, a fórumra. Sokan kértek tőlem tanácsot, és megírták, hogy erőt merítettek abból, ahogy én ezt a helyzetet végigcsináltam, és vállaltam a véleményemet. Úgy éreztem, hogy sokan azonosultak ezzel a helyzettel, s meglelték a saját válaszaikat régóta megválaszolatlan kérdéseikre. Tapintható volt sokszor az erő, amelyből az jött át, hogy ha nekem sikerült kiállnom magamért, nekik is menni fog. Ez tehát mindig egy kölcsönösen pozitív folyamat, amelyben nekem is jól esett a megerősítés, a számos értékes visszajelzés az olvasóimtól.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top