Életmód

Babázás után munkába állni

Egyszer csak eljött ez a nap is. Meggyújtod a harmadik gyertyát a gyermeked szülinapi tortáján és kicsit összeugrik a gyomrod. Vége lett az idilli babázásnak, munkába kell menni, feladatokat megoldani. Dolgozni, mint azelõtt.





A gyermekgondozási díj a gyermek három éves koráig vehető igénybe ( A gyermek második életévének végéig a gyed, vagyis magasabb összegű ellátás, majd a maradék egy esztendőre a gyes, amely jelenleg 24.700,- forint havonta). Naptári nappal – azaz a gyermek harmadik születésnapján – lejár. Attól a naptól kezdve az anyuka visszatérhet korábbi munkájához. Érdemes felkészülni az újbóli munkába állásra! Egy hónappal korábban levélben fordulhatunk munkahelyi felettesünkhöz, tájékoztatva őt arról, hogy hamarosan újra készen állunk a munkára, ez a tervezés szempontjából mindkét félnek hasznos.

A gyesről visszatérő kismamát abba a munkakörbe és ugyanoly fizetéssel kell visszavenni, amilyet a szülés miatt elhagyott. Ha az eredeti munkaköre nincs már meg, vagy nem szabad, akkor az azzal megegyező feltételű, hasonló faladatokkal járó munkakört is felajánlhatnak neki, de arról a kismama dönthet, hogy hajlandó-e elfogadni vagy sem. A három év alatt történt bérrendezések, emelések alapján kell megállapítani a kismama bérét, ebben nem maradhat le hasonló munkakörben, hasonló szolgálati időben dolgozó kollegáitól.





A munka végzése során a nők és a fiatalok különleges védelmét külön jogszabályok is biztosítják, így a Munka Törvénykönyve külön rendelkezéseket tartalmaz a terhes nők és a kisgyermekes anyák védelmében.

Mikortól kell dolgozni?


A munkába állás első időszakában általában a gyermekgondozás ideje alatt, (azaz a gyás és a gyed első éve, kb. másfél évre számított) felhalmozódott szabadságot adják ki. Így még tovább tolódhat a hivatalos munkakezdés időpontja. A szabadság hosszúsága általában két-két és fél hónap.


A munkábaállás után harminc napig törvény védi az anyukát az elbocsátás ellen. Igaz, utána a munkáltató egyszerű indokkal is megszabadulhat tőle, ha már nem szívesen alkalmaz kigyerekes szülőt. Azonban ma már az ilyesfajta munkahelyi diszkrimináció esetén egyre több védelmet kaphatnak az anyák.

Család barátság

Az újbóli munkakezdés nehéz időszak, nemcsak a mamának, de a babának is. Manapság még nem általános a családbarát munkáltatói hozzáállás, néhány üdítő kivétellel. Ezeken a munkahelyeken igyekeznek könnyebbé tenni az időszakot, részmunkaidőkkel, otthoni munkavégző hely kiépítésével és rengeteg türelemmel fogadják vissza az anyukákat. A rugalmas munkaidő, nagyobb cégeknél a gyermekek elhelyezését szolgáló bölcsőde, óvoda alapítása mind a családbarát hozzáállást erősíti. Az anyukák nagy része szerint a családbarát munkáltatói magatartás legfontosabb ismérve az, hogy a munkáltató hogyan viszonyul a beteg gyermeket ápolni kényszerülő anyukához. Mennyire rugalmasan és könnyedén engedi el a munkából, hogyan fogadja újból vissza? Magyarországon ez a fajta munkáltatói szemlélet még nagyon gyerekcipőben jár.







Főnix Program


Minden nő élete megváltozik a gyermek megszületésével. A szakemberek azt is hozzáteszik, hogy ezek a változások sokszor megváltoztatják a nő pályaorientációját is. Vagyis nem biztos, hogy anyaként ugyanazzal és ugyanúgy szeretne foglalkozni, mint a szülés előtt.

Lehet, hogy korábban minden idejét hajlandó volt a munkájára áldozni, ám a gyermeke mellett ezt már nem vállalná. Az orientáció megváltozásával érdemes újabb feladatokat találni, talán újabb szakma megtanulására vállalkozni, hiszen a babának boldog anyukára van szüksége. Az az anyuka, aki nem tud kiteljesedni a munkájában, nem lehet boldog.

A Grafológiai Intézet munkatársai 1999-ben dolgozták ki, 2000-ben indították útjára az újbóli munkába állás segítésére a Főnix Programot. A program alapja egy grafológiai vizsgálat és egy tesztkérdéssoron alapuló pszichológiai elemzés. Ebből vizsgálják azt, hogy milyen tevékenység érdekli az anyukát, milyen munkakörben tudna elhelyezkedni. Személyre szabott javaslatokkal, tanácsokkal látják el a jelentkezőket, akiknek – adatbázisukkal – igyekeznek munkát is találni.

A család vagy karrier kérdésére nem lehet egyértelmű választ adni. A nők teljes életre vágynak, amiben ugyanolyan fontos szerepe van a családnak, a gyereknek, mint a napi kihívásokat jelentő munkának.


Többet a Főnix Programról »

Jogi segítség, tanácsadás »


Kapcsolódó cikkek: 

Munkajogi tájékoztató »


A család barátja – nem a munkahely »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top