Életmód

Rejtett nõi bajok

Lazábbra engeded a gyeplõt, mert jön a nyár? Ilyenkor különösen érdemes vigyázni, hogy a strandon, netán egy friss kapcsolatban nem szedtél-e össze valamit? A kellemetlen tünetek mellett igazi veszélybe is kerülhetsz!





Hólyaghurut

Az E. Coli baktérium a húgycső felől jut fel a húgyhólyagba. A szimpla felfázásnak nevezett fertőzés tünetei a gyakori, rendkívül sürgető vizelési inger, a fájdalmas vizelés. A hüvelyfolyás általában normális jelenség, sőt peteéréskor mennyisége meg is növekedhet. Ha a váladék darabossá, kenőcsössé, szagossá válik, ha a nyálkahártya bepirosodik, valószínűleg gombás fertőzésed van. Piszkos WC, törölköző használatától, túl könnyed öltözettől való megfázás esetén.

• Moss kezet, és mindig tiszta mosdóban végezd el kisebb-nagyobb dolgaidat. Ha vizelési ingert érzel, ne halogasd a WC használatát. Különös gondossággal járj el a menstruációt megelőző időszakban, amikor a hormonális változások miatt elszaporodhatnak a baktériumok. Ha tampont használsz, ügyelj arra, hogy időben cseréld. Nőgyógyászok a papucsok és a tangák viselését is okolják a gyakori felfázásért. Antibiotikumos kúra mellett külsőleg használható kenőcs az ajánlatos gyógymód.





A nyár közeledtével megnő a fertőzések esélye. Köszönhető ez a strandok, uszodák látogatásának, és az egyéjszakás kalandoknak is. Mindenesetre mielőtt az utóbbival gyanúsítod meg partnered, jó ha tudod, hogy a legtöbb fetőzés valóban összeszedhető uszodában is! Ne rúgd fel tehát a kapcsolatod csak ezért!


Human Papilloma vírus

A HPV az egyik leggyakoribb nemi úton terjedő fertőzés. A papilloma több, mint százféle vírus gyűjtőneve, amelyek nagy része ártalmatlan. Ez a vírus szerepet játszhat a méhnyakrák kialakulásában, valamint a gáton és vulván előforduló, szemölcshöz hasonló képletek (condyloma) megjelenésében
• A rendszeres nőgyógyászati ellenőrzéskor kenetvizsgálattal kiszűrhető a betegség. Akár uszodában is elkaphatod a zuhanyzóban. Fontos, hogy a fertőzés további elkerülése miatt partnereddel közösen gyógyítsátok magatokat. A már kialakult apró szemölcsöket kisebb műtéti beavatkozással vagy ecseteléssel távolítják el. A vírus igen kitartó természetű, csak saját szervezeted győzheti le, ezért immunerősítőket szoktak ajánlani ellene. Mivel egyes fajtái veszélyesek, rendszeres kontroll szükséges!






Herpes genitalis


Megjelenési formája hasonló az ajkakon jelentkező herpeszéhez: fájdalmas hólyagok, később pedig kis fekélyek jelenhetnek meg a nemi szervek környékén. Herpesz jelentkezésekor a legfontosabb, hogy tartsuk tisztán a fekélyt, kezeljük fertőtlenítő oldattal, s a herpesz gyógyítására kifejlesztett kenőccsel. A terápia tablettás kezeléssel is kiegészíthető.
• A baj az, hogy ha egyszer kialakult valakinél, megszüntetni már nem lehet, csak kezelni. A vírusok külső vagy belső irritáció hatására aktiválódnak. A teljes gyógyulás előtt nem ajánlott szexuális életet élni, mert a partner is elkaphatja a fertőzést.


Chlamydia, trichomonas és tripper

Ezek a kórokozók eléggé alattomosak, gyakran tünet nélkül jelennek meg, és a nőgyógyászok a vizsgálat során sokszor csak véletlenül fedezik fel őket. A méh, petevezetékek, petefészek traktusában keletkező gyulladást rendszerint nemi úton terjedő fertőzés okozza. A hüvely baktérium flórája megbomlik, aminek eredménye lehet fogamzásképtelenség és méhnyakrák is.
• Használj laktóztartalmú intim gélt, erősen ne tusold magad, mert zuhanyzáskor a túl erős vízsugár feljuttathatja a káros baktériumokat a méhbe, méhnyakba. Antibiotikumos kezeléssel viszonylag gyorsan meg lehet gyógyulni, persze neked és párodnak is gyógyszert kell szednetek, és a kezelés alatt fontos mellőzni a szeretkezést.






Bakteriális vaginózis


A szülőképes korú nők leggyakoribb fertőzése. Gyakran összekeverik a gombával, mert a tünetek hasonlók: viszkető érzés, folyás és kellemetlen szag. A kórokozó valószínűleg szexuális úton terjed. Kizárólag orvosi vizsgálat állapíthatja meg, hogy bakteriális vaginózisról vagy gombás fertőzésről van szó. • Menj el az orvoshoz! A bakteriális vaginózis ugyanis súlyosbodhat, ha gomba elleni krémmel, vagy egyéb szerrel kezelik, ráadásul számolnod kell a medencegyulladás lehetőségével is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top