Életmód

Veszélyes vizeken

A figyelmeztetések ellenére mindem nyáron elõfordul, hogy a kellemesnek induló fürdõzés halálos áldozatokat szed. A szakemberek szerint a tragédiák körültekintõbb viselkedéssel, és a szabályok betartásával elkerülhetõk lennének.




Kovács András több mint harminc éve járja a Dunát tavasztól késő őszig.
– Hiába tanult meg valaki kiválóan úszni egy uszoda medencéjében, ha a folyó sodrásától, vagy a gátaknál kialakuló örvényektől megijed. Ez utóbbiak egyébként a hiedelemmel ellentétben nem húzzák a mélybe az embert, csak akkor, ha kétségbeesve kapálózik. Aki ilyen helyzetbe kerül a legjobb, ha megpróbál ellenállás nélkül felfeküdni a vízre. Az örvény ereje megforgathatja ugyan, de aztán kiveti a spirálszerű sodrásból.

A Dunán szolgálatot teljesítő vízi rendészetek beszámolói hasonló tapasztalatokról árulkodnak. A fürdőzők – a tiltó táblák ellenére – olyan helyeken, partszakaszokon strandolnak a folyóban, ahol az kimondottan veszélyes.

A Balatonon a speciális időjárási változások jelentik az első számú veszélyt. Ezen a területen ugyanis – a környező domborzati viszonyok következtében – hirtelen, szinte a semmiből feltámadó viharok keletkezhetnek. A közelmúltban kiépült Balatrönk rádiós rendszernek köszönhetőn a fontos információk gyorsabban jutnak el az illetékesekhez.

– Egyre nagyobb gondot fordítunk a tájékoztatásra és a megelőzésre. Ennek köszönhetően a szükséges mentések száma is csökkent – mondja ifjabb Bagyó Sándor, a Vízi Mentők Balatoni Szakszolgálatának elnöke. Az úgynevezett strandi kiindulású vízi balesetek is mind ritkábbak, ami megerősíti a tényt: pusztán a megfelelő mértékű mentőszolgálati jelenlét is hatékony a tragédiák megelőzésében.







 Jó tudni!
 A mesterséges lélegeztetést még akkor is érdemes folytatni, amikor az reménytelennek látszik. A tapasztalatok szerint a sérült hosszasabb „tetszhalál” után is magához térhet.

A Balatoni Vízi Mentők Szakszolgálata az idén is várja a mentési munkára jelentkező fiatalokat, diákokat, egyetemistákat. Érdeklődni az info@vizimentok.hu e-mail címen lehet.
A Magyar Vöröskereszt Békés Megyei Szervezete hazánkban elsőként, 1981-ben alakította meg a vízi mentőszolgálatot Szanazugban.
– 1995 óta, az egységek kialakítása és a szolgálatok megszervezése mellett fontos a tájékoztatás – mondja Priskin János megyei titkár, az Országos Vízi Mentő Szakbizottság tagja. – Mentőink a legveszélyeztetettebb korosztálynak iskolai keretek között felvilágosító előadássorozatot tartanak a tanév végét megelőző hónapokban. Az utánpótlás biztosítására 1994 óta minden évben vízimentő-tanfolyamot szervezünk az önkénteseknek.

A Somogyi Ferenc által vezetett békési vöröskeresztes vízi mentők munkáját dicséri, hogy az általuk védett szabad strandokon a szolgálatok ellátása alatt vízbefúlás nem történt. A leggyakoribb baleseteket a vízparton szerzett szúrt, vágott sebesülések jelentik, amelyeket az önkéntesek többnyire a helyszínen ellátnak.

A hazai strandfürdőkben nem kötelező az orvosi ügyelet, mivel az úszómesterek vannak kiképezve az elsősegélynyújtásra. Az országos tiszti főorvos közleménye szerint, bár a strandokon az elsősegélynyújtás kielégítően megoldott és szabályozott, vizsgálat indul annak megállapítására, hogy szükség van-e a folyamatos orvosi ügyelet bevezetésére.




Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top