A tejtermékek megemésztése is nagy erőket igényel szervezetünktől, rengeteg energia fecsérlődik el, amíg elbánunk velük. A fehér lisztből készült ételek hizlalnak, ugyanakkor nem tartalmazzák a gabonák hasznos ásványi anyag és rosttartalmát. A só nagyon megterheli a vesét, és a vizet is megköti.
Ha megszületik benned a bátor döntés, hogy lemondasz a fenti élelmiszerekről, akkor nagy lépést teszel a változás felé, és egyben a fogyókúráknak is örökre búcsút mondhatsz!
Fehér kenyér helyett barna kenyér
Manapság nagyon sok finom, minőségi kenyeret vásárolhatunk, melyek teljes kiőrlésű gabonákból készülnek. Van köztük élesztős és élesztőmentes, magvas, sós vagy sómentes, tönköly, rozs, és még sorolhatnánk. De legyél óvatos! Sok barna kenyér fehér lisztből készül, amihez malátát kevernek, így nyerik a barna színt, ezért mindig győződj meg róla, hogy a pénzedért minőségi terméket kapsz-e.
Fehér liszt helyett teljes kiőrlésű liszt
A teljes kiőrlésű liszt előállításakor az egész gabonaszemet felhasználják, és ezáltal megőrzik értékes ásványi anyag és rosttartalmát. A natúr- és bioboltokban szinte az összes gabonafajtából kapható teljes kiőrlésű liszt.
Tojással készült tészták helyett tönköly- és durumtészták
A tönkölybúzából készült tésztáknak magas a fehérje-, ásványi anyag és rosttartalma. A durumtészták szintén tojásmentes metéltek, gyorsan elkészíthető belőlük bármilyen ízletes tésztaétel.
Húskészítmények helyett búzahús (más néven szejtán)
A lisztből kimosott sikér fehérje tökéletes a hús pótlására, szinte minden hagyományos ételt el lehet készíteni vele. Könnyű rántani, pácolni, ideális pörkölthöz vagy akár brassóihoz.
Felvágottak helyett gabonakolbász
A gabonakolbász a füstölt kolbászra emlékeztető ízű és állagú termék, melyet műanyag bélbe töltenek, alapanyagai pedig teljes gabonafélék, növényi olajok és fűszerek.