nlc.hu
Életmód
Szeresd jobban a párodat!

Szeresd jobban a párodat!

A legtöbb problémát az elfojtott érzelmek okozzák a kapcsolatokban. Szeretetre vágyunk, ugyanakkor nem igazán merünk adni. Pedig egy párkapcsolat csak akkor mûködhet jól, ha az adás és az elfogadás oda-vissza mûködik.





Ha úgy érzed, mostanában csak elbeszéltek egymás mellett kedveseddel, itt az idő, hogy leckéket vegyél szeretetből!

Mindannyian a szeretet képességével születünk, és az a feladatunk, hogy minél tökéletesebben kibontakoztassuk. Ám mire felnövünk, számos sérülést és csalódást begyűjtve már abban sem vagyunk biztosak, hogy mi magunk szerethetőek vagyunk-e.

Dr. Battonyai Tünde pszichiáter szerint a párkapcsolatokban a kezdeti vad lángolás idővel mindig lelohad, hiszen ebben az örökös kábulatban nem is lehetne létezni. Gyakran nem is az érzelmek tompulnak az idő múlásával, sokkal inkább az egymás iránti figyelem, hiszen általában kevesebb energiát fordítunk arra, amit biztosnak érzünk. „Ha úgy látjuk, párunk bezárkózott előttünk, és már nem kapunk tőle kellő törődést és szeretetet, váljunk nyitottabbá mi az ő irányába. Vezessük rá újra, mennyire fontosak a meghitt hangulatú, kettesben töltött esték, amelyekről hajlamosak vagyunk megfeledkezni, és egy idő után már a hiányukat sem érezzük. A szeretetet elő lehet hívni egy kapcsolatban. Próbáljunk kedvesünk jó tulajdonságaira koncentrálni, és gondolatainkból előásni azt a férfit, akibe korábban beleszerettünk. Hiba viszont a párunktól várni, hogy pótolja az önbizalmunkat. Ha erre támaszkodunk, kiszolgáltatottá válunk előtte.”


1. lecke: Adj hangot igényeidnek!

Gyermekkorban sosem lehet elég a kapott szeretet, hiszen ekkor van a legnagyobb szükségünk arra, hogy úgy fogadjanak el minket, amilyenek vagyunk. A feltétel nélküli elfogadásból merített bizalom végigkísérheti az életünket, akárcsak ennek hiánya. Önmagunk szeretetének képessége viszont gyakran véget ér a gyerekkorral. Ha gyermekként nem kapunk elég szeretetet, felnőttként is megalkuszunk majd annyival, amennyit korábban kaptunk. Ez az oka annak, hogy később párunknak sem tesszük szóvá: szorosabb kötelékre, több figyelemre, szeretetre vágyunk. Mások szeretete azonban nem más, mint önmagunk visszatükröződése. Ha nem kapunk eleget belőle, lassan elhisszük, hogy kevesek vagyunk hozzá.
Nem árt feltenned magadnak az alábbi kérdéseket: Mindent meg tudsz beszélni kedveseddel? Megosztod vele érzéseidet, gondolataidat? Fel mered vállalni előtte a gyengeségeidet? Nos, ha többnyire nemleges választ adtál, itt az ideje, hogy feltárd érzelmeidet. Elhallgatásuk ugyanis gátakat képez a szeretet előtt, míg feltárásuk olyan intimitáshoz vezethet, amelyet a legcsodálatosabb átélni a világon.


2. lecke: Készítsd fel magad a szeretetre!

A szeretetre nyitottá kell válni. Először önmagadban kell letisztáznod érzéseidet, gondolataidat. Egy párkapcsolat kezdetén például mindenkinek meg kell küzdenie a kiszolgáltatottsággal, illetve az emiatt érzett aggodalommal.

Arra sem árt felkészítened magad, hogy nem létezik súrlódásmentes kapcsolat, ám a válságokat, konfliktusokat is lehet szeretettel kezelni. Ehhez nem szükségeltetik más, csak empátia, vagyis a párunkra való odafigyelés. Nyitottá kell válnunk a másik benső világa iránt, olyannak kell szeretnünk, amilyen valójában, nem törekedve arra, hogy a saját elvárásaink szerint átformáljuk.

Ugyanakkor azt is érdemes szem előtt tartanod, hogy nem attól fogsz jobban szeretni, ha kizárólag párod érdekeit, vágyaidat tartod szem előtt. Hiába élsz egy látszólag boldog kapcsolatban, ha egyedül maradsz a gondjaiddal és a hangulataiddal.

További leckékért kattints ide»

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top