Életmód

Kinyitható észközpont

Ok, a sztereotípiák szerint a kommunikátor nem nõi kézbe való. No de vannak lányok, akik nem a rózsaszín telefonra buknak, amiben sminktükör van (hmm, milyen jót ötlet!), és vannak, akik ajándékot keresnek életük fontosember párjának.

Ezért hát egy férfi kezébe adtuk a Nokia 9300-at. Majd ő megmondja a tutit, gondoltuk…






Vegyes várakozással vettem kezembe a kommunikátorok újabb generációját. Egyrészről féltem, hogy nem lévén rajta övcsipesz, másnapra valahol elhagyom a nem éppen olcsó telefont(számítógépet). Tényleg, mi is a 9300 tulajdonképpen?






Okos telefon, vagy kicsi számítógép telefonnal?


Az elvesztésen kívül az a kellemetlen vízió lebegett a szemem előtt, hogy nem tudok majd mit mondani a készülékről, lévén, hogy a használati utasításnak csak a feléig jutottam. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy kb. 4 éve egy másik gyártó különböző típusait használom. De térjünk a tárgyra!

Megkaparintva a készüléket, kellemes meglepetés ért: a korábbi kommunikátorok „féltégla” érzése helyett egy tenyérbe simuló, mind a női, mind a férfikéz számára optimális készüléket tartottam a markomban. Örök pesszimistaként egyből arra gondoltam, hogy majd mikor kinyitom, ennek bizony meglesz az ára, kis kijelző (már-már láthatatlan), és apró koboldkezek számára készített billentyűzet tárul a szemem elé.



Bármennyire szerettem volna örök pesszimista lelkemnek megnyugvást lelni, egy ergonómiailag hibátlan belsőt találtam, használható billentyűkkel. A használható jelző megértéséhez nem árt tudni, hogy 182 cm magas vagyok, kb. 90 kilogramm, és ezekkel a paraméretekkel arányos ujjaim és kezem mérete.

Mint minden műszaki cikket általában, a kommunikátort is megpróbáltam saját kútfőből „felderíteni”, és a kézikönyvet csak végszükség esetén használni. A menü jól áttekinthető, az alkalmazások logikusan vannak az alpontokhoz rendelve. Egy átlagos ember intenzív használat mellett körülbelül egy nap után uralni tudja a kis „bestiát”, aki a harmadik nap végére élettárssá lép elő. Mindent tudni fog rólunk: a programunkat, az összes ismerősünk minden elérhetőségét, a táblázatainkat, dokumentumainkat, leveleinket. Egyszóval nélkülözhetetlenné teszi magát.






Fagy vagy nem fagy?


A saját biztonságunk érdekében a kommunikátor alaptartozéka egy memóriakártya, amire folyamatosan biztonsági mentéseket készíthetünk arra az esetre, ha beüt a krach. A kéthetes tesztelés alatt nekem egyszer sikerült le- (meg)fagyasztanom a szoftvert, de adatok nem tűntek el. Két hét alatt egy fagyás a mai szoftver vezérelte kütyüknél nagyon jó arány, gondolom, a Nokia folyamatosan frissíti majd a szoftvert.

Nem szeretném az alkalmazásokat végigsorolni, mivel sok van belőlük, és az összes paraméter elérhető a Nokia oldalán. Végül az értékelés: az árát és a tudását tekintve egy autós hasonlattal kell élnem. A súly-lóerő arány lenyűgöző. A 9300 megbízható, segítő társa lehet mindenkinek a hétköznapokban.





Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top