Életmód

Válassz orvost!

Voltál már olyan helyzetben, hogy orvost, kórházat, rendelõt szerettél volna változtatni, de nem mertél lépni? Az önrendelkezési joghoz hozzátartozik, hogy magad dönthess arról, az egészségügyi ellátást ki végezze.





Körkép Magyarországról

– A törvény értelmében szabad orvosválasztás van Magyarországon, mindenki azt az orvost választhatja, akiben ilyen-olyan okok miatt a legjobban megbízik. Ez a törvény azonban sajnos csak nagyvárosokban működik, és még ott sem maradéktalanul – mondta dr. Pele János jogász.

A falvakban, esetleg tanyán élők választási lehetőségeit erőteljesen korlátozza a földrajzi távolság. Hiába találsz ugyanis otthonodtól száz kilométerre egy jól képzett, megbízható, lelkiismeretes doktort, ha bajban vagy, rosszul érzed magad, nincs autód, áthidalhatatlanná válik a távolság.





A szabad választás feltételei

• Ha kiválasztottál egy intézményt és orvost, figyelj arra, hogy azoknak meg kell felelnie az egészségi állapotod által indokolt szakmai követelményeknek. Az intézmény rendelkezzen az esetleg fennálló betegséged kezeléséhez megfelelő felszereléssel, a választott orvos pedig a kezeléshez megfelelő szaktudással.

• Az igényelt ellátásnak orvos-szakmai szempontból indokoltnak kell lennie. Ez az ellátás akkor indokolt, ha az számodra testi vagy lelki egészséged szempontjából hasznos, és nincs jogszabályba foglalt akadálya.

• Az az egészségügyi rendelő, aminek területi ellátási kötelezettsége van, nem tagadhatja meg az ellátásodat, de leterheltség esetén a választott orvos sorrendet (várólista) állapíthat meg, illetve más orvoshoz irányíthat a gyorsabb ellátás érdekében.

• Ha családorvost váltasz, elég, ha az új orvosodnál kitöltesz egy adatlapot, és ő átkéri papírjaidat.

A szabad orvosválasztásnak törvényben meghatározott feltételei vannak. Magyarországon az egészségügyi ellátás nem ingyenes, de ha van egészségbiztosításod, ezért az ellátásért az esetek többségében nem kell fizetned. Viszont vannak olyan ellátások is, amiket részben vagy teljes egészében neked kell kifizetned és bizonyos ellátásokat csak a betegbeutalóval vehetsz igénybe.

– Az orvos-beteg kapcsolatnak a beteg gyógyulásának érdekében a bizalmon kell alapulnia – jelentette ki Pele doktor –, hiszen az orvos csak akkor tud segíteni, ha a beteg együttműködik, és betartja az orvos utasításait. Rengeteg indoka lehet a változtatásnak, a legapróbbaktól a komolyakig, így természetesen az eljárás is változatos, és gyakran bonyolult lehet.


Mikor, hogyan válthatsz orvost

Leggyakrabban lakhelyváltozás miatt szükséges a családorvos váltása, ám jogaiddal élhetsz akkor is, ha elégedetlen vagy a szakellátással, vagy a rendelői, kórházi körülményekkel.

Abban az esetben, ha a beteg-orvos kapcsolat véglegesen megromlott, te, mint panaszos fordulhatsz az önkormányzathoz, ahol az erre illetékes munkatárs segíthet neked, és a környező rendelőkben, településeken dolgozó orvosok közül valamelyikhez irányíthat.

Az önkormányzat feladata a területén élő emberek egészségügyi ellátásának megszervezése, természetesen úgy, hogy az összes hatályos előírásnak, tehát a szabad orvosválasztás jogának is megfeleljen. A hivatal dolga tehát biztosítani, hogy a kerületben, településen működjenek orvosok és szakorvosok.






A várólista

Ha nem kapsz azonnali ellátást, tájékoztatást kell kapnod annak okáról, és a várakozás időtartamáról, következményeiről. Ha az adott intézmény nem tud ellátni, a rendelőnek egy másik intézményt kell ajánlania, ahol a beavatkozást hosszabb várakozás nélkül el tudják végezni. Ha a várólistán szerepelsz, egészségi állapotodat rendszeresen figyelemmel kell kísérni, és ha azt sürgős szükség indokolja, azonnali ellátásban kell részesíteni.


 


 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top