Életmód

Értékes fejek

Munkát keressek, vagy keressek inkább egy fejvadász céget? Elméletileg a nélkül is rám talál, hisz ez a dolga. De milyennek kell lennem, hogy a „fejem levadászásra érdemes legyen”?





A klasszikus fejvadász

A definíció szerint a fejvadászat a vezető kiválasztásának egyik lehetséges módszere. A vezetőt általában a versenyszféra mamutjai keresik, a kiválasztást azonban nem közvetlenül ők végzik, hanem egy professzionális külső tanácsadó-fejvadász cég, akiket ezzel a feladattal megbíznak. A megbízásokat legtöbbször valamilyen válsághelyzet kényszeríti ki.  A klasszikus fejvadászcégek a felsővezető szakemberek felkutatásával foglalkoznak (executive search), direkt megkeresés útján. Az ilyen keresésnél nem jelenik meg újsághirdetés a betöltendő pozícióra, hanem a megbízott tanácsadó a háttérből végigkutatja a potenciális szakértőket az adott piaci szegmensben, majd megpróbálja személyesen megkeresni és “elcsábítani” a legmegfelelőbbeket. Az idegen munkatársak elcsábítása a szabad verseny része, így engedélyezett, a bírósági döntés csak azt köti ki, hogy a megállapodásoknak a munkahelyen kívül kell lezajlaniuk. A fejvadász cégek garanciát is vállalnak, azaz ha nem válik be mégsem az általuk választott vezető, akkor vagy arányosan visszafizetik a befizetett összeget, vagy ingyen végzik el a következő munkát. Ez bizony nem kis összegre rúg: az átlag 10-15 millióról szóló hírek nem alaptalanok.



Az itthoni helyzet





A frissdiplomásoknak nem érdemes fejvadászokat bombázniuk az önéletrajzzal, ám néhány év munkával eltöltött idő után már egyre szélesebb körben tudnak állásra vadászni. Négy-öt éves gyakorlattal bárki területe szakértőjévé válhat, s ha azon belül kíván állást váltani, egyre több helyen fogadják szívesen.
Magyarországon a fejvadászat kifejezést egyelőre gyűjtőfogalomként használják: a felsővezető-keresésen kívül az újsághirdetéses kiválasztást, a munkaerő kölcsönzést és a tanácsadást nyújtó cégeket egyaránt ide értik. A direkt keresés melleti kiválasztás (selection) mint tevákenység az alacsonyabb szintű pozíciók betöltését, vállalati specialisták, középvezetők és az alattuk dolgozó munkatársak megkeresését jelenti. A pozíciót újságokban meghirdetik, és a tanácsadó a jelentkezők közül, valamint az adatbankot átböngészve választja ki a leginkább alkalmas személyt. Magyarországon gyakori, hogy ugyanaz a vállalkozás foglalkozik fejvadászattal és kiválasztással is. A tapasztalat szerint a magyar cégeknél még mindig ritka, hogy vezető kiválasztásakor tanácsadóhoz forduljanak, ők is csak akkor teszik, ha már nagy a baj.






Jó tudni

• A fejvadászok tehát nem állásközvetítők, hanem munkaerő-közvetítők. Így, ha elküldjük neki(k) az életrajzunkat, nem keresik ők meg nekünk az ideális állást, és nem is bombáznak hétről-hétre újabb és újabb ajánlatokkal. A fejvadászok megbízói nem a munkára-vágyódó egyének, hanem a profi munkaerőre szomjazó vállalatok. Így, a fejvadász a vállalat érdekeit képviseli elsősorban, nem a kiközvetített szakértőét. Az adatbázisukban azonban szerepelhetünk, ha tisztában vagyunk az elvárásokkal.

• A felsőfokú végzettség mellet, és a tárgyalóképes idegen nyelv(ek) ismeretén kívül, mindig elvárt a minimum három-négy éves tapasztalat, és persze a szokásos vezetői erények (a rendszer szemlélet, a jó kommunikációs képesség, teherbírás a végsőkig és azon túl stb.)

• A pénzügy és bank szektor, az it és telekommunikáció, a sales és marketing, a jog, a gyógyszeripar vagy az adminisztráció területein egyaránt lehet próbálkozni.

• Itthon kiemelkedően sok supply chain menedzsert, purchasement menedzsert, logisztikai szakembert keresnek. A sales menedzsereket is keresik, mivel jó értékesítőre mindig szükség van. A kontrolling szakemberekre szintén nagy az igény.


Életrajz

Csak akkor érdemes személyzeti tanácsadó vagy fejvadász cég részére adatbankba önéletrajzot küldeni, ha abból és a kísérőlevélből egyértelműen kiderül, hogy milyen típusú állásban szeretnénk elhelyezkedni, kikkel és mit szeretnénk dolgozni. Fontos –állítják a szakértők – hogy e dokumentumokkal pozícionáljuk magunkat, hiszen ha ezt mi nem tesszük meg, akkor ők sem tudnak mit kezdeni anyagunkkal!






Hasznos információk:
Fejvadászattal foglalkozó cégek itthon>

Angol állásnevek magyarul>

1000 állásinterjú kérdés>

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top