Életmód

Legyél sokkal sikeresebb!

Ha csak egyetlen dolgot változtathatnál meg az életedben, mi lenne az? Miért fontos ez neked? Akkor mi tart vissza? Talán az, hogy most még, vagy már, nem érdemes valami újba belevágni?

Miért is borítanád fel a jól ismert, unalmas rutint? Ki tudja, mi vár a másik oldalon?  Talán már el is fogadtad hogy úgy sodor magával az Élet, ahogy neki tetszik. A kifogások száma végtelen: túl sokat dolgozol, egyszerűen lusta vagy – meg hát ez nem is olyan fontos… Lehet, hogy a céljaiddal van a baj?


Otthon is lehetsz sikeres!
“Hat hónapja keresek állást, de nem találok semmit, ami igazán tetszene – mondta Sandy, egyik kaliforniai kliensem. – Azért tanultam ennyit, hogy most csak gyereket neveljek?” Beszélgetéseink során kiderült, hogy saját értékei szerint a gyereknevelés most a legfontosabb és legnagyszerűbb feladata – ezért nem talált igazán megfelelő állást.  De nehéz ezt elfogadnia ebben a munkaorientált társadalomban. Férje ugyan nem igazán érezteti vele, de nyilvánvaló, hogy nem tartja egyenrangú partnernek. Amint rádöbbent, hogy tudatosan választja az otthonlétet és ennek jó és rossz következményeit, az életét kiteljesedettebbnek érezte.  Sőt, arra is ráébredt, hogy a házasságában kell változásokat kezdeményeznie, mivel onnan fakadnak önértékelési problémái. 






Mi is az a coaching?
A coaching egy Amerikában és Nyugat–Európában nagyon elterjedt módszer, mely segít kiegyensúlyozott, ugyanakkor dinamikus, teljes, de mindig bővülő életet teremteni, egészséges és fejlődő emberi kapcsolatokkal. A coach segít az új célok kitűzésében vagy a régiek megvalósításában, a hatékony és felelős döntésképesség kialakításában, a szemléletváltásban és a kommunikációs készség fejlesztésében. A coaching nem terápia. Terápiára akkor megyünk amikor gyógyulni szeretnénk. Coach-hoz azok az egészséges emberek járnak, akik többet szeretnének az életben elérni. Míg a terápia a múltat vizsgálja a jelen magyarázatáért, a coaching a jövőre, a célok megvalósítására koncentrál.  Az előtted felmerülő buktatók leküzdése érdekében a coaching röviden vizsgálja a tapasztalataid vagy rossz élményeid hatását, de csak magatartásod és hozzáállásod változtatásának, vagy a döntéseid tudatosításának érdekében.






A “coaching” szó egy szakmát és egy folyamatot takar. A coaching vezetőket, a coach-okat sokféle módon képzik és vizsgáztatják az USA-ban és Nyugat-Európában, mielőtt diplomát szerezhetnek. 
Céljaidért változtass!
Az életvezetési coaching bizalmi, partneri kapcsolatra épül közted és a coach között. A coach kérdéseket tesz fel, és észrevételezi azokat a viselkedési formákat vagy motívumokat, amelyeket a beszélgetések során az életedben észlel. Kérdéseivel segít tisztázni, mit akarsz az életben, és a végeredményhez való elkötelezettség nélkül támogat a változási folyamat során. Ez azért fontos, mert míg a barátaink és családunk nagy szeretettel próbálnak “segíteni”, ők gyakran az általuk kigondolt irányba akarnak befolyásolni bennünket. A coach minden eszközét arra használja, hogy a jövőképedet és értékeidet figyelembe véve tudatosítsa mindennapi döntéseidet, és biztosítsa vagy a céljaid megvalósítását, vagy azok megváltoztatását. A coach kérdései nyomán önmagad találod meg a neked legmegfelelőbb válaszokat, és saját megoldásaidat alkalmazod.



Néha mások viselkedésének kell határt szabni
Adrian nem tudta eldönteni, hogy állást változtasson-e. A munkáját szerette, de valahogy nem volt kedve bemenni a munkahelyére. Rövid időn belül kiderült, hogy kollégái túl sok szívességet kértek tőle, és egyszerűen nem maradt elég ideje saját munkájára. A konfrontációt nem szerette, így inkább nem szólt.  Beszélgetéseink során rádöbbent, hogy határt kell szabnia a kollégái kéréseinek, még akkor is, ha ettől egy-két ember megharagszik. Az is kiderült, hogy azok, akik esetleg megharagszanak, nem igazán fontosak számára. A munkája viszont nagyon is fontos. Részletesen megbeszéltük a lehetőségeket, és rövidesen nagyszerű tervvel állt elő, amely egyensúlyt teremtett saját munkája elvégzése és kollégái kéréseinek teljesítése között.  Ettől a döntéstől megint úgy érezte ő irányítja az életét és sikerült is megvalósítania a tervet. Dolgoztunk a szabadság kivétele körül keringő bűntudattal, de megoldottuk és Adrian még most, egy évvel később is boldog és kiegyensúlyozott a munkahelyén.


Ha keresed a helyed a világban




A coaching folyamat egyenrangú, partneri viszonyra épül a coach és az ügyfele között. A kapcsolat kizárólagos célja a kliens hatékonyságának, életegyensúlyának és
elégedettségének növelése.
A coaching az egyén teljes életével foglalkozik, mivel a magán- és üzleti életét mindenkinek ugyanazok a motívumok kísérik végig, melyek nagymértékben hatnak egymásra.  Dant éppen megfosztották vezető pozíciójától a cégnél, ahol húsz éve dolgozott. Azt kérte, segítsek, hogy a mostani helyzetében megtalálja önmagát. Mint kiderült, kommunikációs problémái és a konfrontációtól való félelme nem csak a munkahelyén, de otthon is elfogadhatatlanná tették az életét. Annyira próbálta elfogadtatni magát a környezetével, hogy csak önmagával volt elfoglalva, meg sem hallotta, amit beszélgetőtársai mondtak.  Jelentéktelennek tartotta magát, és egyfolytában beszélt, hogy bebizonyítsa milyen fontos. Titkokat fecsegett el, hogy felfigyeljenek rá. Folytonos fejfájással küzdött a félelem, a feszültség és az erőfeszítés miatt. Három hónap alatt elértük, hogy bízzon önmagában, oda tudjon figyelni beszélgetőtársaira, magabiztosan hozza meg döntéseit és viselje azok következményeit. Múlt hónapban jelezte, hogy megint nagyobb hatáskört kapott a munkahelyén.

Vedd kezedbe az irányítást!
A tanulság? Ne hagyd hogy a körülményeid diktálják az életed. Légy tisztában a céljaiddal, és hogy azok miért fontosak. Így tudni fogod, miben köthetsz kompromisszumot. Próbáld felismerni, hogy a nézőpontod minden helyzetben csak egy a sok közül, próbálj ki másokat is. Lépj a tettek mezejére, és valósítsd meg, amit szeretnél.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top