nlc.hu
Életmód
A francia konyha

A francia konyha

Vannak olyan szakácskönyvek, amelyeket már azért is megveszel, mert olyan szépek. Aztán sokszor otthon derül ki, hogy az évtizedekkel ezelõtti jó öreg Horváth Ilonából fõzünk. Csak. Na de majd most!




Mert a vastag papír, a szép képek, a hangzatos címek nem egyszer megszerezhetetlen alapanyagokat, nem olyan jól sikerülő ételeket tárnak elénk.

De mielőtt elkeserednénk: itt egy üdítő kivétel. A Francia konyha című könyv tényleg üdítő kivétel. Már az első átnézésnél látható, hogy viszonylag kevés nehezen megszerezhető alapanyagot használ. Már jó hír, ugye?

A fejezetek beosztása is segít, hogy igazán fogunkra és konyhánkra valót találjunk. A képek kedvelőinek viszont fontos adalék (hogy ez rossz vagy jó hír, mindenki egyéni megítélésére bízzuk), hogy itt bizony nem tartozik minden recepthez kép. A legtöbb kép ugyanis leginkább hangulatokat örökít meg.

A könyv egyébként tekintélyes súlya miatt nem alkalmas nagyobb távolságokra cipelésre, de amúgyis jobban jársz, ha nem adod kölcsön, hátha még nem kapod vissza!


Június lévén a kipróbáláshoz egy cseresznyés sütire esett a választásunk:





Cseresznyés clafoutis

Ezt az egyszerű desszertet más gyümölcsből is készíthetjük, például sárgabarackból, szilvából, őszibarackból, áfonyából és szederből.

Előkészítés: 40 perc
Főzési idő: 1 óra 10 perc
6 személyre


Hozzávalók:

• 15 g vaj a tepsi kikenéséhez
• 750 g cseresznye kimagozva
• 125 g liszt
• 50 g kristálycukor
• 3 tojás
• 1 kk. vaníliaeszencia
• 300 ml tej
• porcukor a sütemény megszórásához


Elkészítése:

A sütőt melegítsük elő 180 fokra (gázsütő 4-es fokozat). Vajazzunk ki egy lapos, kerek fajansztálat. Tegyük a cseresznyét a tálba.

A lisztet és a cukrot egy nagy tálban keverjük össze, és fúrjunk egy kis krátert a közepébe. Verjük fel a tojást. A vaníliaeszenciát és a tejet adjuk a tojáshoz, és keverjük vele össze.

Lassan öntsük a tejes keveréket a lisztben lévő kráterbe, és állandóan kevergessük, amíg puha tésztát nem kapunk. Öntsük a cseresznyére.

Süssük 40 percig vagy tűpróbáig. Szórjuk meg porcukorral, és langyosan tálaljuk.




Tapasztalatok:

A legelső és legfontosabb tapasztalat: a süti nagyon-nagyon finom! Könnyen elkészíthető, még egyszerűbb is, mint ahogy a leírásból gondolhattuk.

Ami nem igazán stimmel: elképzelni nem tudom, mi tart az előkészítésben 40 percig. Lehet persze versenyezni a cseresznyemagozás sebességén, de az általunk használt tálba bele se fért a 75 dkg gyümölcs, csak kb. fél kg. A süti pedig fél kilóval is nagyon gyümölcsös volt. A fél kg cseresznye kimagozása után a tészta összeállítása cirka 5 perc, így tehát ez egy igazi villámsüti.

A sütésnél is tartsuk be a tűpróbára felhívást, mivel 30 perc is elég volt.

Az eredmény olyan, mintha pudingba sütöttünk volna cseresznyét, egyszerűen isteni! A 6 személy biztosan egyszerre meg fogja enni az egészet! Szóval talán nem árt rögtön két adagot sütni? Már keresem is a következő kipróbálandó receptet.





Joanne Harris-Fran Warde: A francia konyha
Ulpius Kiadó
4980 Ft

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top