nlc.hu
Életmód
Aerobikozz biztonságosan!

Aerobikozz biztonságosan!

Téged is rendszeresen kínoz a kellemetlen érzés, mikor az egész napos íróasztal feletti görnyedéstõl a vállad, hátad elgémberedik? Alig várod, hogy a munka végeztével felpattanhass, és nyújtózkodhass?





Emlékszel még Jane Fondára, amint cicanadrágra húzott tangabugyiban, kistrikóban, bokamelegítőben és homlokpántban ugrándozott és hajlongott a hetvenes évek legjobb slágereire? Az ő segítségével indult világhódító útjára az aerobik, a tökéletes közérzet programja, amely azóta hatalmas fejlődésen ment keresztül.


Csak óvatosan!

Észrevetted már, hogy az ugrálós sztepórák után fáj a térded, vagy egy keményebb óra után alig bírod másnap kiegyenesíteni a derekad? Ezt már Jane és tanítványai is megfigyelték. Akkor kezdődött, és azóta is tart az aerobik megreformálása, új irányzatok megjelenése, amelyek mind azt célozzák, hogy a mozgás ne okozzon több kárt, mint hasznot, azaz az ízületeket a lehető legkisebb terhelésnek tegyük ki. A jelszó „Tombold ki magad az edzőteremben!”-ről „Formálj magadnak hatékony és egészséges testet!”-re változott. Az ész nélkül végzett számtalan ismétlést felváltotta az odafigyelés.


Szegény gerincünk!

Számold össze, mennyit ülsz a kényelmetlen széken, katasztrofális testtartásban naponta. Vedd hozzá, mennyit álldogálsz a buszon vagy a metrón könyvekkel, újságokkal telipakolt válltáskával. Ne feledkezz el arról az időről sem, amit a puha ágyban, a nagypárnára felpolcolva szundikálva töltesz. Pluszpontokat számolj azért, ha a számítógéped monitora nem veled szemben van, ezért oldalra csavarodva ülsz, és azért is, ha a telefonkagylót az állad és a vállad közé beszorítva tartod telefonálás közben. És még csodálkozol, ha estére majd’ leszakad a hátad?!






Mindentudó eszközök


Tudtad, hogy az óriáslabda, a gumiszalag és a flexi-bar is eredetileg a rehabilitációban használt eszközök voltak? De ugyanez igaz a core-boardra, a soft-ballra és a bosura is. Ezek a gyógytornászoktól kölcsönzött eszközök mára a hatékony, ízület- és gerinckímélő aerobikórák leggyakoribb kellékei, a személyi edzők is előszeretettel használják őket, sőt, versenysportolók felkészülésében is helyet kapnak. Nyugaton szinte teljesen kiszorították a hagyományos kézisúlyzót. Nemcsak gerincbarát és ízületkímélő gyakorlatokat lehet velük végrehajtani, de mókássá, újszerűvé és érdekessé teszik az órát. Próbáld ki mindegyiket, és találd meg, melyik illik hozzád a legjobban.





Ha királynői testtartásra, hosszú üldögéléstől sem fáradó hátizmokra vágysz, és a karcsú, izmos test sem utolsó szempont számodra, próbáld ki az alábbi edzéseket

• Pilates: A jógát és a legújabb nyugati fitneszirányzatokat ötvöző edzésmódszer. Erősíti a törzsizmokat, segít megelőzni a hát- és gerincproblémák kialakulását, hatékonyan oldja a testi-lelki feszültséget.
Kipróbálható: Pasarét Fitness Budapest II. Pasaréti út 11-13.

• Gerinctorna, gerincgimnasztika: Erősítő, nyújtó, gerincmobilizáló gyakorlatokból álló óra, mely segít megszüntetni az ülőmunkából adódó hátpanaszokat.
Kipróbálható: MOM Wellness 1123 Budapest, Alkotás út 53.

• Meditatív aerotréning: Speciális légzéssel kombinált nyújtó, erősítő hatású gyakorlatok, melyek formálják az alakot, megelőzik és megszüntetik a hátfájást, és segítenek megszabadulni a napi gondoktól, stressztől.
Kipróbálható: Delta Üzletház, Wellness Fitness Budapest XVIII. Üllői út 440.

• Fitt-ball: A gyakorlatok nagy részét óriáslabdán ülve, rugózva, hasalva kell végrehajtani, mely rugalmas és biztonságos alátámasztást ad a gerincnek és hatékonyabb gyakorlatvégrehajtást tesz lehetővé.
Kipróbálható: A1 Wellness 1023 Budapest, Árpád fejedelem útja 26-28.

• Flexi-bar: A speciális eszközzel, a flexi-barral végrehajtott gyakorlatok elsősorban a hát-, a has- és a medencetájék izmait dolgoztatják. Hatékonyan javítják a testtartást és megszüntetik a hátfájást, ráadásul mindeközben zsírégető hatásúak is.
Kipróbálható: Aréna Fitness Duna Plaza Bevásárlóközpont, Parkolóház V. emelet

• Cantienica: A módszer alapját a csontozatot tartó mélyizomzat megerősítése, a gerinc megnyújtása és a medencefenéki izmok edzése, folyamatos aktivizálása adja, meditatív hangulatban.
Kipróbálható: Budapest, V. Október 6. u. 7.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top