Életmód

Kétlemeznyi jókedv

Bevallom, zavarban voltam az elsõ olyan alkalommal, amikor valami jópofa gyerekdalt szerettem volna a kisfiamnak megtanítani. A "Mint a mókus" és a "Lent hol a tölgyek" után kiegyeztünk: "Egy boszorka van".





Egy dallal egy kisgyereknél maximum egy napig lehet elleni, úgyhogy a filmslágerekhez fordultunk, DVD-ről tanulgattuk, hogy “…akkor, amikor a Simba ezt csinálja, utána azt énekli hogy… Anya, mit énekel?” – nógatott a kiskorú. Istenem, hát az én növekedésem idején maximum Mickey Maus volt, az is németül, mert csak úgy jött át a vasfüggyönyön…

És mintha a gondolataimban olvasnának, a Zeneker stúdiójában elkészítették a megoldást. Nemrégiben a második CD-t jelentették meg Híres rajzfilmslágerek címmel. A legszebb a dologban, hogy minden egyes dal magyarul szól, vagyis – ahogy a kisfiam mondaná – “kicsiknek és nagyoknak” lehetőséget arra, hogy megtanulják, hogy aztán már a századik meghallgatáskor együtt fújják az előadókkal. Az előadók, akik profi módon énekelték fel a dalokat, biztosan tudták, hogy gyerekekkel szemben nem lehet hibázni, hiszen a kicsike fül azonnal érzékeli, a csacsogó száj pedig ki is mondja, ha valami nem úgy és nem azon a hangon szólal meg.






Az első cédén a sárga borítón mesebeli állatok muzsikálnak nagy hévvel, a dalok pedig a legkedveltebb rajzfilmek főcím- és betétdalai, a Hupikék törpikéktől a Pumuklin át a Csipet csapattal együtt egészen a Micimackóig, amiből egy egész egyvelegre is telt a zenei kínálatból. Felnőttkorom egyik kedvenc rajzfilmfiguráját is felélesztették a zenei szerkesztők, amikor a lemezre tervezték Kalán néni dalát, a Csip-csup csodákat. Kevés olyan anyukát, apukát találnék, aki ne örülne a Hakuna matata vagy a Rózsaszín párduc dalnak. Utóbbi már a frissebb, újabb lemez, a kék borítójú “Dzsinnes” befejező dala. Olyan társakkal, mint a Gumimaszk, a 101 kiskutyából Szörnyella de Frász, a Vili, a verébig és a Nils Holgerson egy-egy dala.

Öröm hallgatni a jókedvű, kellemes dalokat kicsiknek és nagyoknak, nyáron a strandon és majd télen is, összebújva, a kályha mellett.







Ha többet szeretnél tudni a lemezekről, vagy további kedves, gyerekeknek (is) szóló CD-re vágysz:
Zeneker»


 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top