Életmód

Hajszál híján

Míg a férfiasságukat hangsúlyozni akaró ifjak szívesen borotválják simára a koponyájukat, az emberiség egyharmadának gondot okoz a kopaszodás, amely mindkét nemet érinti. Sokféle megoldás közül a saját haj átültetése az egyetlen lehetõség, amellyel véglegesen pótolni lehet az elvesztett szálakat.




A haj a bőr irharétegében, közvetlenül a hám alatt ered. Anyaga a hajlékony, formálható, vágható, színezhető keratin, amelynek növekedését számos örökölt és környezeti tényező befolyásolja.

– Kétféle hajtípust ismerünk – sorolja dr. Sikos Géza plasztikai sebész. – A vellus (lanugo) finom, puha, rövid, színtelen pihe, a terminális (szőrszál) viszont erős tartású, és különböző mértékben színezett (pigmentált). A terminális hajszálnak különböző alfajai vannak (szemöldökszőr, szempilla, szeméremszőrzet), ezekre az eltérő növekedési forma jellemző. Mindezt figyelembe kell venni, amikor a hajátültetéssel elérhető eredményt ítéljük meg. Előtte azonban tisztázni kell a hajvesztés okát, formáját és mértékét, valamint felmérjük a rendelkezésünkre álló adóhely tulajdonságait. Míg a férfias kopaszodás (androgén alopecia) vagy a baleset, égés, gyógyszeres kezelés következtében kialakuló, szerzett hajvesztés sebészi beavatkozással, a saját haj átültetésével orvosolható, más módszer javasolt körülírt, foltos hajhullás esetén.


A teljes fejbőrre kiterjedő, úgynevezett diffúz hajhullás utalhat vashiányos vérszegénységre (anémiára), lehet bizonyos betegségek, toxikus ártalmak, pajzsmirigybetegség vagy olyan normális, élettani állapot következménye, mint a terhesség, szoptatás. Speciális változata a nőkre is jellemző „férfias” hajritkulás, amikor a fejtetőn kikopik a haj, illetve a halántéknál kétoldalt fölfelé kúszik a hajvonal. Ez a változás hormonfüggő. Körülírt, foltos hajhulláskor elsősorban valamilyen bakteriális gócra gyanakodhatunk. Hátterében állhat gégészeti, nőgyógyászati, illetve fogbetegség, de lehet lelki oka is. Az alapbetegség gyógyításával a haj újra kinő.








 Tudta?

 Már Hippokratész is feljegyezte, hogy az eunuchok nem kopaszodnak. A hormonok szerepét később úgy igazolták, hogy kasztrált férfiaknak tesztoszteront adagoltak, minek következtében kopaszodni kezdtek.
A hajátültetés jelenlegi, legkorszerűbb, úgynevezett minimikrograftos módszere mind a férfias típusú kopaszság, mind a szerzett, traumás hajvesztés esetében eredményesen végezhető.

– Az átültetést többnyire azoknak a pácienseknek javasoljuk, akiknél még zajlik a hullás, de a hajvesztés már észrevehető – magyarázza a plasztikai sebész. A tarkótájékon és a fejtető oldalsó részén elhelyezkedő hajhagymák nem érzékenyek a hormonális változásokra, és ezt a tulajdonságát az átültetett hajhagyma is megőrzi. A hajszálak egymástól jól elkülönülő kis kötegekben, úgynevezett follikuláris egységekben nőnek. Átültetésnél ezeket az egységeket megőrizzük. Adóhelyként általában a tarkótáji területet alkalmazzuk. A kimetszett csíkot haránt irányban felszeleteljük, apró bőrszigeteket, graftokat (follikuláris egységeket) képezünk. A befogadó területen speciális műszerrel apró nyílásokat ejtünk, és ezekbe egyenként ültetjük be a graftokat. A műtétet helyi érzéstelenítésben végezzük, csekély kellemetlenséggel jár. Két hét múlva már szinte nyoma sincs a beavatkozásnak. Az összhatás meggyőző, a páciens nem lesz többé kopasz, megjelenése fiatalosabbá válik.



Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top