Életmód

A csodadiéta veszélyei

A kövérséghez vezetõ út fogyókúrákkal van kikövezve. A divatos diéták száma végtelen. A csoda reményében a legelképesztõbb étrendeket is képesek vagyunk kipróbálni. Jól hangzik, hogy megerõltetés és kalóriaszámlálgatás nélkül, akár egy-két hét alatt pompás alakunk lehet, ám az elért eredmény többnyire csalóka.





– Lehet néhány hét alatt sokat fogyni, ám ha a diéta nem jár



együtt életformaváltással, a kilók többszörösen jönnek vissza – magyarázza Ágoston Helga dietetikus. – Általában ezek a módszerek tudományosan nem megalapozottak.

Az USA legnépszerűbb, ám legvitatottabb diétáját dr. Robert C. Atkins alkotta meg.
Ő nem a zsíros ételeket, hanem a magas



szénhidráttartalmúakat tartja a legfőbb ellenségnek.
Ez a diéta csak „egy életen át” lehet hatásos.
Ha valaki felhagy a kúrával, villámgyorsan visszajönnek a kilók. Egyéb hátránya a módszernek, hogy a nagy mennyiségű állati eredetű fehérjét tartalmazó ételek egy része túl sok zsírt tartalmaz. Emeli a koleszterinszintet, károsítja az érfalakat, szívbetegséget okozhat. Az Atkins-híveket máj- és vesekárosodás, kopásos ízületi betegségek és csontritkulás fenyegetik. Az alacsony szénhidrátbevitel következményeként székrekedés, bélrendszeri probléma és szédülés is előfordulhat.








A fogyás „tízparancsolata”

1. Napi ötszöri, kis mennyiségű étkezés.

2. Legalább napi két liter folyadék (víz, ásványvíz, cukormentes tea).

3. Kerülendők a zsíros élelmiszerek. Főzéshez, sütéshez kevés olajat használjunk, elsősorban pároljunk, grillezzünk.

4. A diéta a zöldségeken és a főzelékféléken alapuljon, gyümölcsökkel és gabonamagvakkal kiegészítve.

5. Mindennap kerüljön a tányérra teljes értékű fehérje (sovány tejtermék, pulyka, csirke, hal).

6. Mellőzzük a finomított cukrot és az édességet.

7. Teljes kiőrlésű lisztből készített kenyérféléket válasszunk.

8. Főétkezések között célszerű gyümölcsöt „nassolni”.

9. Vacsorára már ne együnk megterhelő ételeket.

10. Naponta harminc perc, vagy hetente kétszer-háromszor ötven perc testmozgás.
A párductestű, színes bőrű modellel, Naomi Campbellel népszerűsítik a glikémiás indexről (röviden: GI) elkeresztelt diétát. Ebben aszerint osztályozzák az élelmiszereket, hogy milyen hatást gyakorolnak a vércukorszintünkre. A magas glikémiás indexű ételek – burgonya, pékáruk, édességek, készételek – fogyasztását csak kis mennyiségben javasolják. Valójában ez egy „művésznév” mögé rejtett diabéteszes étrend.


A szétválasztó diéta a testkontroll alapjaira épül: fehérje-, keményítő-, szénhidrát- és gyümölcsnapok követik egymást. A fehérjedús ételeket tilos keverni a keményítőtartalmúakkal, a húst krumplival, a halat rizzsel. Hogyne lehetne vele fogyni, hiszen ki tudna megenni pusztán sárgarépából vagy almából egy nap alatt 2000-2500 kalóriának megfelelő adagot? Ám semmilyen vizsgálat nem bizonyította, hogy az ételeket keverve ne lenne ugyanolyan hatásos a módszer.


Ha valaki úgy szeretne fogyni, hogy az egészsége se kerüljön veszélybe, a dietetikusok energiaszegény étrendet (1200-1500 kcal/nap) javasolnak. A zsírok, fehérjék és szénhidrátok megfelelő arányának megtartásával. Nincsenek tehát tiltott táplálékok, csak kerülendő mennyiségek. Heti fél kilós fogyás az ideális. A szervezet nem kezdi el gyűjteni a vésztartalékokat, és nem alakul ki az úgynevezett jojó-effektus, amikor a gyorsan leadott kilók a kúra végeztével pillanatok alatt visszajönnek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top