Életmód

Lendülj át a holtponton!

Ismerõs az érzés, amikor futás közben úgy érzed, már nem bírod tovább? És azt is megfigyelted, hogy ha nem adod fel, egy idõ után megszûnnek a kínok és újult erõvel folytathatod az edzést? Ilyenkor egy-egy csatát nyersz a holtpont ellen.





Nem csak futás közben találkozhatsz ezzel az edzést megnehezítő jelenséggel, egy aerobikórán izzadva, súlyzós edzés vagy épp úszás, kerékpározás közben ugyanúgy tapasztalhatod a kényszert, hogy feladd. Pedig ha egyre jobban akarod bírni a tempót, gyorsabb, erősebb szeretnél lenni, jó, ha az eszedbe vésed: ahhoz hogy fejlődj, a kényelmesnél mindig többet kell teljesítened. Nem érdemes ilyenkor szervezeted „pánikreakciójára” hallgatnod: van még benned tartalék, biztos lehetsz benne!


Szállj a széllel!

Ha nem ijedsz meg attól, hogy légzésed nehézzé, kapkodóvá válik, végtagjaidat nehéznek érzed, szíved erősen dobog, esetleg nyomást érzel a mellkasodban, és minden porcikád azt súgja, hogy inkább csüccsenj le egy padra hideg üdítővel a kezedben, szervezeted hamar úrrá lesz ezeken a vészreakciókon. Ilyenkor tapasztalod azt, amit a sportolók second wind-ként azaz második szélként emlegetnek. A tovább folytatott mozgás hatására megkönnyebbülsz, légzésed lassul, mélyül, intenzív verejtékezés indul meg, aminek következtében a szervezet hőszabályozása helyreáll.


Melegíts be alaposan!

Sportberkekben úgy tartják, hogy a jó bemelegítés (legalább) az első megizzadásig tart. Az izzadás ugyanis azt jelzi, hogy a szervezet felvette a gyorsabb ritmust és hőszabályozó rendszerét aktiválta. Csökken a testhőmérséklet és könnyebben távoznak a szervezetből a savas anyagcseretermékek, ezért hatékonyabb a holtponton való túljutás. Alapos bemelegítéssel felkészítheted a szervezeted az őt érő stresszhatásra. A holtpont-jelenség legyőzésében ugyanis fontos az, hogy a szervezet alkalmazkodni tudjon a terheléshez, a bemelegítés pedig ezt könnyíti meg számára. A rendszeres mozgással hatékonyabbá teheted szervezeted alkalmazkodó-képességét. Ezt sikerült elérned, ha azt tapasztalod, hogy az edzés kezdete után egyre hamarabb kezdesz el izzadni.


Tedd próbára magad!





Most már tudod, hogy a tested pihenésre ösztönző reakcióira nem feltétlenül kell hallgatnod, vagy legalábbis nem az edzés elején. Azt is figyelembe kell venned azonban, hogy az edzés során pszichés holtpontok is jelentkeznek, főleg akkor, ha monoton a tréning. Meg kell tanulnod motiválni magad, így az esetleges egyhangúság, monotónia, a másfelé szárnyaló gondolatok hatására nem fogod idő előtt feladni. Tudatosítsd magadban, hogy a „holtpont-jelenség” mint a gonosz kisördög többször is megkísérthet a tréning során, ám a reálisan kitűzött célok teljesítése előtt nem szabad feladnod, tested igenis bírni fogja az iramot, akkor is, ha pillanatnyilag épp mást jelez.

A legtöbbször elég, ha felismered, hogy most épp holtponton vagy, és kis kitartás elég ahhoz, hogy jobban érezd magad, de a következő trükk is hatékonyan bevethető. Mielőtt belekezdesz az edzésbe, legyen konkrét elképzelésed arról, mit is szeretnél elérni. Gondold át az aktuális tréning célját, legyen szó hosszabb távú edzésterv egy állomásáról, vagy alkalomszerű, pusztán a jobb közérzetért vagy épp kikapcsolódás, stresszoldás céljából végzett mozgásról. Valahányszor idő előtt úgy érzed, abba kell hagynod, hívd elő magadban ezt a képet, és mire a gondolat végére érsz, máris megérzed a felszabadító „második szelet”.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top