nlc.hu
Életmód
Hûtsd és forrald!

Hûtsd és forrald!

A nyárban az a jó, hogy az ember új tájakkal, emberekkel ismerkedik, miközben hol itt, hol ott eszik – iszik, hiszen e téren is nagy az újdonságok csábítása. Csakhogy a kulináris élvezetek nyújtotta kalandok gyakran teszik tönkre a vakációt.

A fertőzések nem csak mediterrán és trópusi területeken támadnak: a közvetlen környezetünkben is utolérhetnek bennünket, ha nem ügyelünk kellően a higiénés szabályok betartására és az élelmiszerek megfelelő kezelésére. „Nyáron sem vagyunk érzékenyebbek a gyomorrontásra, az ételmérgezésre, csak ilyenkor hajlamosak vagyunk a lezserségre, és kevésbé figyelünk oda a helyes tárolásra” – tudtuk meg dr. Szabó Enikőtől, az ÁNTSZ Budapest Fővárosi Intézet Élelmezés- és Táplálkozásegészségügyi Osztályának főorvosától.

„A nyári meleg ideális a baktériumok szaporodásához, ilyenkor fogyasztott élelmiszereink többsége kiváló táptalaj, és elegendő vizet is tartalmaz. Ezért növekszik nyáron ugrásszerűen az ételféleségek közvetítésével
terjedő betegségek, az ételfertőzések és- mérgezések száma

Fontos a folyadékpótlás

Az efféle fertőzések igen nagy része a háztartásokban elkövetett hibákra vezethető vissza. A gyomor- és bélrendszeri fertőzések között gyakori a „salmonellosis”, mely főként nyershúst, baromfit vagy tojást tartalmazó ételekkel terjedhet. Hányinger, hányás, hasmenés, hőemelkedés, láz és kellemetlen hasi görcsök lehetnek az ilyen bakteriális fertőzés tünetei. Legfontosabb teendőnk ételmérgezés észlelésekor – amíg nem jutunk el az orvoshoz – a megfelelő mennyiségű folyadékpótlás.

Különösen kisgyermekeknél, időseknél és betegeknél kell figyelni, nehogy kiszáradjanak, ugyanis a mérgezéssel küzdők legtöbb esetben épp emiatt
kerülnek kórházba.

Öt titok a háztartásban

Függetlenül attól, hogy otthon, üdülőben vagy napközis táborban vagyunk, a baktériumok mindig ugyanúgy viselkednek: a számukra kedvező körülmények között gyorsan szaporodnak és kellemetlen betegségeket okoznak. „Az alkalmi vagy otthoni háztartás vezetőjének mindig ügyelnie kell arra, hogy a fertőzéseket kiváltó kórokozókat házon kívül tartsa” – figyelmeztet Szabó főorvosnő. A megbetegedést megelőzni csak a higiénés szabályok betartásával lehet, és ehhez mindössze az alábbi öt dolgot kell szem előtt tartanunk.

• A bevásárláshoz mindig több szatyrot, zacskót, a mirelit termékek vásárlásához pedig külön hűtőtáskát ajánlatos magunkkal vinnünk.

• A romlandó, hűtést igénylő termékeket a lehető leghamarabb jégszekrénybe kell tennünk.

• Csak kifogástalan alapanyagból, tiszta vízzel főzzünk, a konyhát, a használati eszközöket és kezünket alaposan és rendszeresen tisztítsuk meg.

• Főzés közben a kész ételeket tároljuk külön a nyersanyagoktól. A szokottnál is alaposabban süssük vagy főzzük át a húsokat, különösen a baromfit, a tojást és a halételeket.

• Az elkészült étkeket lehetőleg azonnal fogyasszuk el, a maradékot pedig amint lehet, hűtsük le és mindig tároljuk fridzsiderben. Ha újra tálaljuk az ételt, alaposan forrósítsuk át.

Útikalauz

Ha busszal, vonattal esetleg autóval indulunk útnak, ha kirándulni megyünk, vagy csak a közeli strandra, tópartra költözünk ki egy napra: alaposan gondoljuk át, milyen elemózsiát viszünk magunkkal. A megelőzés utazáskor, strandra menet is egyszerű: alacsony víztartalmú ételeket csomagoljunk, vagyis felvágott helyett kolbász- vagy szalámifélét, sovány vagy érlelt sajt helyett pedig száraz típusút.

A strandon ne vegyünk meg olyan ételt, ami szabadon áll, és cseppfertőzésnek van kitéve. Folyadékról is mindig gondoskodjunk: vihetünk magunkkal vizet, ásványvizet, hűtött italokat, vagy akár gyümölcsöket. Hűtést igénylő élelmiszert csak akkor vigyünk, ha biztosítani tudjuk hűtőtáskánkban az alacsony, lehetőleg 5°C alatti hőmérsékletet.

Ha kocsival utazunk, hosszabb ideig is gondoskodhatunk a hűtve tárolásról, ha a hűtőtáskát a szivartöltőre csatlakoztatjuk. „Kempingezéskor, sátorozás alkalmával sem szabad megfeledkezni az öt alapszabályról. Fontos, hogy jó minőségű alapanyagokból készítsük ételeinket, és kizárólag ivásra alkalmas vizet használjunk főzéshez is” – javasolja dr. Fehér Ágnes, az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet főorvosa, aki a határainkon túli nyaraláshoz is tartogat hasznos tanácsokat.

Baktériumok határok nélkül

„Különösen külföldön, a mediterrán és egzotikus országokban kell komolyan venni, hogy csak abból a kútból, csapból, forrásból szabad forralás nélkül vizet inni, ahol ezt írásban jelzik

Ha határainkon túlra visz az utunk, fontos, hogy az idegen ország specialitásait megbízható, tiszta helyen kóstoljuk meg, és – bármennyire is csorog érte a nyálunk –, nyers élelmiszert tartalmazó ételkülönlegességet lehetőleg ne fogyasszunk. „A tenger gyümölcseiben már több alkalommal kimutatták a fertőző májgyulladás egyik típusának vírusát, de ez nem jelenti azt, hogy távol kell magunkat tartani ezektől a finom csemegéktől” – világosít fel dr. Fehér Ágnes. „A vírus hőérzékeny, így a megbetegedés alapos főzéssel megelőzhető. Ám érzékeny gyomrúak vigyázzanak minden egzotikus tengeri herkentyűvel: ezek olyan káros anyagokat tartalmazhatnak, amik még hőkezelés után is képesek gondot okozni

Ha a hazai statisztikákat böngésszük, megállapíthatjuk, hogy a nagy betegszámmal járó ételmérgezésesek jelentős része bankettek, lakodalmak, kerti partik után fordul elő. A legalapvetőbb hibákat a vendéglátók követik el akkor, amikor a nagy sürgés-forgás, készülődés idején elfelejtjük például
a hidegkonyhai készítményeket hűtőbe tenni (amiket ráadásul egészen
a buli végéig hol máshol, mint a kertben – kellemesen meleg hőmérsékleten hagyunk).

Nyáresti hejehuja

Néhány finom nyalánkság is képes egy egész társaságot megfosztani a nyáresti jókedvtől. Madártej, máglyarakás, túrós palacsinta, torta, rétes: nyers, vagy kevésbé hőkezelt tojással készített „mumusok”, amik néhány óra elteltével tömegesen irányíthatják a gyanútlan vendégsereget a mellékhelyiségbe.

Nem szabad kihagynunk a felsorolásból a legnagyobb mulatságokat:
az országra szóló lakodalmakat sem, hiszen a rokonság sok esetben napokig készül egy-egy ilyen alkalomra. Az előregyártott, de nem kellő alapossággal hőkezelt, azután szobahőmérsékleten órákig, netán napokig tárolt sültek, krémes finomságok bizony emlékezetesek maradhatnak a meghívottak számára, kiváltképpen, ha alkalmuk nyílik rá, hogy tapasztalataikat egy kórházi osztályon beszéljék meg.

A jól megérdemelt nyári szabadságunk vagy hétvégi pihenőnk idején, de még a legnagyobb mulatozás közepette is érdemes észben tartanunk a fenti tanácsokat. A legfontosabbat azonban már édesanyáink sem tudták elégszer hangsúlyozni: soha ne feledkezzünk meg a legalapvetőbb szabályról: minden étkezés előtt alaposan mossunk kezet!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top