Életmód

Lépj a tettek mezejére!

„Majd ha lefogytam… dögösebben fogok öltözni, elmegyek újra táncolni, érdekesebb munkát keresek, végre bepasizok, egyszóval elkezdõdik az igazi életem!” Ne hagyd, hogy a vágyott ideális testsúlyod szabja meg, hogyan élj!





Majd ha lefogytam…! Ez a három varázsszó rengeteg nő életét keseríti meg és veszi rá arra, hogy a halogatás csapdájába essen. Ha túl gyakran mondogatod magadnak, te is egy helyben fogsz toporogni, és sosem fogod megvalósítani mindazt a végtelen számú lehetőséget, amely benned is, mint mindannyiunkban, ott rejlik!

A vélt vagy valós túlsúly valójában semmiben nem akadályoz meg, a leggyakrabban nem a néhány felesleges kiló miatt halogatjuk életünk döntő lépéseit. A három varázsszó mögött a félelem bújik meg. Félelem az újtól, a felvállalástól, a változástól. A zsír ilyenkor védőfalként emelkedik a félelmeit maga előtt sem beismerő egyén és a kihívások, a veszélyek között. A megoldás kézenfekvő lenne, sport és egy kis diéta elsöpörné az aggodalmakat, nem? Ha valóban ilyen egyszerű volna, valószínűleg nem vergődnének ilyen sokan ebben a csapdában. Ezektől a lelki védelemként használt zsírpárnácskáktól a legnehezebb megszabadulni. Ezért a számos olvasatlanul maradt diétás könyv, a soha fel nem használt fitneszbérlet és a szekrény aljában landoló edzőcipő. De ha megfogadod tanácsainkat, könnyebb dolgod lesz!






Válassz reális célokat!

Ha azzal indulsz neki a hétnek, hogy vasárnapra leadsz öt kilót, a kitűzött célod egész biztosan kudarcra van ítélve. A nagy célok kisebb egységekre bontása a halogatók legjobb eszköze lehet. Sokkal könnyebb megvalósítani a heti kétszer harminc perc futást, mint az öt-hat kardioedzéssel ledolgozott – és az első bűnbeesést követően azonnal visszaugró – négy-öt kilót.


Lassan növeld a terhelést!

Ha hetente csak tíz perccel növeled az edzésmennyiséget, vagy ha eggyel többször bírod ki a napot édesség nélkül észrevétlenül lesz része az életednek az új életforma. Jóval nagyobb így az esélyed a sikerre, mint ha drasztikus változtatásokat vezetnél be az életedben.






Tegyél valami szokatlant!

Ne gondolj nagy dolgokra, nem kell bázisugrónak állnod vagy csatlakozni egy alpinista csoporthoz. Elég valami apróság, aminek a teljesítése megelégedettséggel tölt el és bebizonyíthatod magadnak, hogy igen, erre is képes vagy. Mi állhat akkor az utadba? Néhány ötlet: menj el egy olyan edzésre, amelyre addig be sem mertél merészkedni, iratkozz be egy salsaklubba, próbáld ki a lovaglást. Bármi megteszi, amiben kihívást és örömet találsz!


Hangolódj önmagadra!

Minden reggel szánj öt percet arra, hogy átgondold, mit fogsz ma tenni célod eléréséért. Edzel egy félórát? Kipróbálsz egy új diétás receptet? Buszozás helyett a gyaloglást választod hazafelé? Kiváló! Gondolj bele abba, hogy minden egyes lépéssel erősebb leszel, és közelebb érezheted magad a célodhoz.






Vedd észre, hogy szabad vagy!


Mint már említettük, valójában nem a testsúlyod az akadálya annak, hogy olyan legyen az életed, mint szeretnéd. Valóban úgy gondolod, hogy öt kilóval könnyebben nagyobb esélyed lenne az állásinterjún? Hogy a pasik jobban észrevennének, ha rövidebb szoknyába bújtatnád a popsidat? Hogy ducin semmi keresnivalód az edzőteremben? Győzd meg magad, hogy nem így van! Először is, gyűjts minél több érvet, amely a siker mellett szól. Alaposan felkészültél az interjúra, minden eddigi partnered a humorodba vagy a gyönyörű szemedbe szeretett bele… Engedd el a fantáziádat! Most kapcsold ki a testsúlyt, mint ellenérvet. Semmi olyan indokot nem hozhatsz fel, amelyben a kilóknak szerepük van. Maradt még valami? Ugye, alig néhány. Nos, előtted az élet, vágj végre bele!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top