Életmód

Törõdj többet magaddal, a boldogságodért!

Miért nincs a legtöbb nõnek ideje önmagára? Te is biztosan érezted már hogy kellene egy kis feltöltõdés, egyedül, a barátaiddal, vagy akár a férjeddel a gyerek nélkül. Miért fog el a bûntudat?





Megdöbbentő számú embertől hallom, hogy még arra is nehezen szánnak időt, hogy a szűk családjukkal legyenek, mert még többet kellene dolgozniuk a munkahelyen, szükségük van rájuk a szüleiknek, és ezer tennivaló van amit el kell végezniük. 


Baj van az időbeosztással?


Te hogyan képzelsz el egy “sikeres” embert?  Az én elképzelésem szerint semmiképpen nem leharcolt és önmagát hanyagoló.  Ha úgy érzed hogy túl sok dolgod van, és egyszerűen “nem marad idő” önmagadra, valószínüleg az időbeosztásoddal van baj.


Most hogy vége a nyárnak, érdemes megvizsgálni, hogyan szeretnénk megélni az elkövetkezendő “tanévet”.  Az előző cikkem arról szólt, milyen fontos hogy észrevedd minden szitációban a lehetséges döntések széles skáláját.  Így tudatosan válaszhatsz, és nem tehetetlenül fogadod el az egyetlennek tűnő lehetőséget.  Hogyan is alkalmazhatnánk ezt ebben a szituációban?


Egy fizika tanár elővett egy nagy üvegtégelyt és megtöltötte nagy kövekkel.  Amikor megkérdezte a tanulóit, hogy tele van-e a tégely, mondták hogy igen.  Erre a tanár feltöltötte a kövek közötti helyeket kavicsokkal.  A diákoknak megint úgy tűnt, tele van a tégely.  Erre a tanár beszórt két nagy marék homokot a kavicsok által üresen hagyott résekbe.  “Most már tényleg tele van!” – mondták a diákok.  Erre a tanár még beöntött egy kis vizet. 







Fontos a fontossági sorrend!

Ha homokkal vagy vízzel töltöd meg a tégelyedet, a nagy kövek soha nem fognak beférni.  De ha először a köveket teszed be, mindennek találhatsz helyet.  Először is fel kell mérned, melyek a legfontosabb dolgok az életedben.  A családoddal időt tölteni?  A pároddal?  Esetleg párt találni?  A munkád?  A barátaid?  A pénz?  A testmozgás?  Az hogy jól érezd magad a bőrödben? Még nagyon sok lehetséges válasz van, és mindenkinek más három vagy négy lesz a lista elején.   Melyek a céljaid az életednek ezeken a részein?  Ha minden hét elején kitűzöl egy pontos célt az életed legfontosabb területein (a hatékony célkitűzésről a júliusi számban írtam) amelyet meg fogsz valósítani a hét folyamán, mindig úgy érezheted, életed (jelenlegi) prioritásaira odafigyelve osztod be az idődet.  Ezek lehetnek kisebb (sétálok a természetben egy fél órát), vagy hosszabb távú (beiratkozom egy főzőtanfolyamra) célok.



Magadra is szánj időt!

Végül vizsgáld meg, mire van szükséged ahhoz, hogy hosszútávon is hatékonyan végezhesd a feladataidat.  Ugye nyilvánvaló, hogy az önmagadra szánt idő nem kényeztetés, hanem életszükséglet.  Hosszútávon nem lehetsz jó anya, jó barát, jó gyerek, jó dolgozó, jó feleség, és főleg, boldog és sikeres ember anélkül, hogy a saját szükségleteidet ki ne elégítsd.  Tedd még be a saját igényeid nagy kövét is a tégelybe, mielött megtöltöd kaviccsal, homokkal vagy vízzel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top