Életmód

Ha tombol az ajakherpesz…

Aki megfertõzõdik, egy életen át hordozza a herpeszvírust. Ám rejtély, hogy míg egyeseknél betegséget okoz, mások tünetmentesek maradnak. Egy biztos: ha nem is gyógyítható, sokat tehetünk a tünetek enyhítéséért.





A felnőttek mintegy 80%-a hordozza a herpeszvírust. A legtöbben már csecsemő- vagy kisgyermekkorban megfertőződnek, de ekkor még többnyire nem okoz tüneteket. Később körülbelül minden negyedik fertőzött betegszik meg, míg a többi vírushordozó ismeretlen oknál fogva tünetmentes marad.


Az alattomos rejtőzködő
Az ajakherpeszt a herpes simplex vírus (HSV1) okozza, amely az első fertőzés után az idegsejtekbe vándorol, ahova már nem terjed ki az immunrendszerünk védekező hatása.


Az ajakherpesz tünetei
A bőr felszínére jutott vírusok elszaporodnak, és az alsó, felső ajkak, a szájzug és az orr környékén kezdetben égő, bizsergő, fájó vagy viszkető érzést, később kifekélyesedő apró hólyagocskákat okoznak, melyek 8-10 napon belül leszáradnak, barnás színű pörkökké alakulnak, és végül hegmentesen leválnak. Attól függően, hogy mennyire gyengült le az immunrendszer, egyéb tünetek is előfordulhatnak, mint levertség, láz, nyirokcsomó-duzzanat, időnként gerinc- vagy derékfájdalom, súlyos esetben pedig akár agyvelő- vagy agyhártyagyulladás is. A herpeszvírus okozhat szaru- és kötőhártya-gyulladást is a szemen. A betegség a teljes gyógyulásig fertőző.


Veszélyeztető tényezők
A herpesz kiújulását elősegíti, ha a szervezet valamilyen oknál fogva legyengül. Például fáradtság, kimerültség, stressz vagy lelki problémák, láz, gyomorrontás, epehólyag gyulladás, más vírus okozta fertőzés, fogászati kezelés, erős ultraibolya sugárzás, terhesség és menstruáció esetén.


Mit tehetsz a megelőzés érdekében?

Erősítsd az immunrendszered!
A legtöbb, amit tehetünk, hogy folyamatosan karban tartjuk immunrendszerünket. Fogyasszunk több mézet, és időnként alkalmazzunk propolisz vagy virágpor kúrát. Érdemes rendszeresen innunk almaecetet is (2 dl vízben feloldunk 2 teáskanál almaecetet és 2 teáskanál mézet).

Kerüld a testi kontaktust a herpesztüneteket hordozókkal!
Az ajakherpesz a kiújulástól egészen a gyógyulás végéig fertőz. Ha észrevesszük másokon a herpesz tüneteit, ügyeljünk arra, hogy bőrünk ne érintkezzen az övékkel.






Hogyan enyhítheted a már kialakult tüneteket?


A herpesztünetek maguktól is elmúlnak, s bár a vírusokat elpusztítani sosem lehet, de szaporodásuk visszaszorítható, így felgyorsul a gyógyulás, és enyhül a kellemetlen érzés.

Ne kapard!
A hólyagok kapargatása, tépkedése a fertőzés továbbterjedését okozhatja, és fennáll a hegesedés veszélye is.

Fojtsd el csírájában!
Sok esetben elkerülhető a herpesz kiújulása, ha már a tünetek előjeleit érezve teszünk ellene, például forró vizes, vírusellenes szerrel átitatott vattával borogatjuk, vagy antihisztamin tartalmú kenőccsel bekenjük. Ehhez fültisztító pálcikát használjunk, nehogy ujjunkkal tovább vigyük a fertőzést.

Gyorsítsd a hólyagok száradását!
Az apró hólyagok leszárítása hatékonyan elérhető infralámpával, különféle szárító krémekkel és gyógynövényes ecsetelőkkel (pl. grépfrútmagcsepp, citromfűolaj, eukaliptusz). A méz vízelvonó hatása miatt kiváló, de megoldás lehet az is, ha enyhén szappanos vízzel óvatosan megtisztítjuk, majd megszárítjuk a hólyagokat.

Csillapítsd a viszketést!
A viszketés enyhítésére alkalmas a vazelin, illetve ha néhány csepp illóolajat (teacserje, levendula, eukaliptusz, szantál, citrom) cseppentünk meleg vízzel átitatott vattára, majd megtörölgetjük vele a viszkető területet.

Vírusellenes szerek belsőleg
Természetes vírusölő a piros szőlőlé, melyből napi egy pohár elegendő a tünetek csökkentéséhez. Hatékony a noni, a lapacho tea és a macskakarom is. Súlyosabb esetekben vírusellenes (Aciclovir), illetve immunerősítő (Isoprinosine) tablettákat írnak fel. Ez utóbbi a szervezet védekező rendszerének erősítésével gátolja a herpesz kiújulását.

Vírusölők külsőleg
A vírusölő kenőcsök (Aciclovir, Acyclostad, Zovirax, Herpesin, Telviran, Virolex), a propolisz és a különböző gyógynövénykivonatok (a fertőtlenítő hatású borsmentaolaj vagy a gyulladáscsökkentő körömvirág) meggátolják a herpeszvírus szaporodását.





Herpesz ellen lézer

Új módszer a lézeres herpeszkezelés, amely fájdalommentes, és mintegy a felére csökkenti a herpesz gyógyulási idejét.

Homeopátiás herpeszkezelés
Az egyénre szabott homeopátiás herpeszkezelések célja a szervezet saját védekező rendszerének megerősítése.

Mikor fordulj orvoshoz?
Ha a herpesz nagy kiterjedésű, erős fájdalommal jár, túl gyakran kiújul, esetleg a szem környékén vagy egyéb, szokatlan helyeken jelenik meg, valamint, ha bármilyen furcsa mellékhatással jár, feltétlenül forduljunk orvoshoz.

Mit okozhat még a herpeszvírus?
Többfajta herpeszvírus ismert az ajakherpesz kórokozóján kívül. Herpeszvírus okozza a bárányhimlőt. Ugyancsak herpeszvírus okozza a nemi szervek környékén megjelenő, nemi úton terjedő igen veszélyes genitális herpeszt, a Pfeiffer-féle mirigylázat, de állhat herpeszvírus a nyirokcsomó-, lép- és májnagyobbodás mögött is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top