Életmód

Nõi érték – egy festõmûvésznõ szemével

Egy nõ, aki nap mint nap megéli és kifejezi a nõiességét. Nem tanult festészetet, mégis egész élete az alkotásról szól. Szívbõl fest, kezét az érzései vezetik. Jutalma a sorstól, hogy megrendezheti élete elsõ kiállítását “Nõi érték” címmel.






Kattints a képre!
Arca szelíd, szemében boldogság és elégedettség tükröződik. Mosolya, csinos és nőies megjelenése azonnal elárulja, hogy ő az, akire várok – Strbik Ágnes festőművésznő, aki a legjobb példája annak, hogy ha egy nő sugárzik, akkor szép, mindegy, hány éves. Nemrég ünnepelte 51. születésnapját, én mégis a fiatal, bájos, dinamikus és tetterős hölgyet látom benne.


– Akár születésnapi ajándéknak is tekinthetjük ezt a kiállítást…

– Igen, valóban nagy ajándék ez nekem az élettől, de az egybeesés véletlen, egyszerűen csak mostanra sikerült megszervezni. A festészet középiskolás korom óta hobbim, akkor még a terveim között szerepelt, hogy képzőművészetet tanuljak, de nem volt hozzá elég önbizalmam. Egész életemben csak magamnak és a szűk környezetemnek festettem, de most úgy érzem, itt az ideje, hogy a képeimet, és a bennük rejlő sok-sok érzést, örömet másokkal is megosszam. Sokan segítettek a szervezésben, barátok, ismerősök, és néhány nyolcadik kerületi szervezet, köztük az önkormányzat, ahol „civilben” dolgozom.





– Milyen érzéseket szeretne átadni az embereknek?


– Festményeim központi témája a nőiség és az anyaság, ezért is adtam a kiállításnak a „Női érték” címet. Tisztelem a nőket, mert nem könnyű az életük: a férfiak nem hagyják őket eléggé kiteljesedni, a társadalmi megbecsülésük is alacsonyabb, rengeteg a gondjuk, de mégis képesek újra és újra talpra állni. Sok szomorú, megfáradt nőt látok a környezetemben és a korosztályomban, elsősorban nekik szeretném átadni azt az üzenetet, hogy az életben mindig megvan a lehetőség arra, hogy megtaláljuk a boldogságot és az igaz értékeket, csak tennünk kell érte, soha nem szabad elhagynunk magunkat. A legtöbb nő hajlamos csak a családnak és a munkának élni, ami különösen akkor veszélyes, ha ezek nem töltik fel maximálisan, például nem szereti a munkáját, és nem próbálja, vagy nem tudja meglátni benne a szépet és a jót. Szeretném, ha minél több nő megtalálná azt a területet, ahol ki tud teljesedni, kifejezheti az érzéseit és gondolatait, mert ezáltal kerülhet önmagával harmóniába, és élheti meg igazán a nőiességét.





– Ezek szerint a festészet az ön számára nemcsak az önkifejezés eszköze, hanem egyben út a nőiesség kiteljesítéséhez is?


– Így van, de a festészet mellett sok minden másban is igyekszem megvalósítani önmagam. Az alkotáson kívül imádom a zenét és a táncot, de egész életemben fontosnak tartottam az emberi kapcsolatokat is – dolgoztam egy alapítványnak, hogy embereken segíthessek, a mai napig fórumokat és rendezvényeket szervezek, és megpróbálok minél többet tenni a környezetért, ahol élek, mind szociális, mind pedig kulturális szempontból. Szóval sok a kihívás, mindig tele vagyok ötlettel, és valahányszor megvalósul valamelyik, s látom, hogy ezzel örömet szerzek másoknak, mindig erősebb, tettre készebb és boldogabb leszek. A nőiesség kiteljesítésének kulcsa szerintem az önbizalom, az érzelmek megélése és kifejezése, az elégedettség és a boldogság.

– Mit szól a családja ahhoz, hogy rajtuk kívül más is főszerepet kap az életében?

– Egyedül képviselem a női nemet a családban. A férjemmel és két fiammal élek, akik maximálisan segítenek és motiválnak. Együtt örülnek velem, dicsérik a munkáimat, és büszkék rám, hogy így élek.

– Mint tapasztalt, érett nő, mit ajánl a fiatalabb korosztálynak?

– Azt, hogy vállalják fel önmagukat, legyenek közvetlenek és nyitottak, keressék mindenben az értéket, és tudják igazán értékelni azt. Ne hagyják, hogy a materializmus elvakítsa őket, és a pénz körül forogjon a világ. Ne nyugodjanak addig, amíg meg nem találják azt a területet, ahol a leginkább önmaguk lehetnek és a legtöbbet tudják adni, mert adni öröm. Keressék a hasonló érdeklődésű emberek társaságát, például járjanak klubokba, táborokba, mert az önismeret és önkifejezés mellett ezzel saját és mások fejlődését is szolgálják. Mindig legyenek kedvesek, törődjenek egymással, és mosolyogjanak sokat.





– Ha újrakezdhetné, van-e, amit másképpen csinálna?


– Akkor is alkotnék, de azt hiszem, a reklámiparban vagy a médiában élném ki a kreativitásom. Szeretem a reklámokat, de sajnos nagyon kevés az igazi remekmű, és ezt sajnálom.

– Milyen stílust képvisel a festészetben?

– Példaképem Macskásy Izolda, aki egy rövid ideig a tanítómesterem volt. Ő volt az, aki megmutatta, milyen szabadon, lazán, érzésből festeni, kifejezve azt, ami éppen foglalkoztat – bánt vagy örömmel tölt el. Ezt a szabad stílust, a „hangulatfestészetet” vittem tovább. A legtöbb képem témája a nőiség és az anyaság mellett a romák életének megjelenítése. Szeretem azt az erőt, dinamikát, harsányságot és vidámságot, amit ők képviselnek. Ezt próbálom a színek és formák játékával visszaadni a festményeimen.

– Mikor és hol tekinthető meg a kiállítása?

– Szeptember 15. és október 5. között lesz a Józsefvárosi Galériában, ahova minden érdeklődőt nagy szeretettel várok.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top