Életmód

Neveld magad sportosra!

Sosem voltál sportos alkat, mégis feszes izmokra vágysz? A helyzet nem reménytelen: néhány egyszerû pedagógiai trükkel, a jutalommal és a dicsérettel tanulható a sportosság.




Senki sem úgy születik, hogy mélyről jövő vonzalmat érez a kézisúlyzó vagy a futópálya iránt. A természetesen tökéletes testalkat is csak nagyon keveseknek adatik meg. Miért van mégis, hogy egyeseknek létszükséglet a heti ötszöri edzés, mások viszont már a tornacipő láttán is inkább visszaheverednének a kanapéra? A kulcsszó a tanulás!

Kisgyermekként nem csak azt tanuljuk meg, hogyan kell beszélni, járni, szépen enni, hogyan kell kisfiúként vagy kislányként viselkedni. Sokan a szüleiknek, a barátaiknak vagy az iskolának köszönhetően már ilyenkor megtanulják, hogy sportolni, mozogni jó. Könnyű annak, akit kiskorában az anyukája beíratott táncórára vagy úszni küldött! – sóhajthat fel minden „született puhány”, pedig ebben az esetben is igaz a bölcsesség: tanulni sohasem késő. Semmi sincs veszve akkor sem, ha nem vagy épp az akaraterő bajnoka, tanítsd meg magadnak a mozgás örömét!





Hogy miért kell ezt megtanulni? Menj el úgy egy spinningórára, hogy biciklivel még csak hírből találkoztál. Az edzés után remegő lábaidon egyensúlyozva valószínűleg pokolba fogsz kívánni e jótanáccsal együtt, és nem azon fogsz örvendezni, hogy milyen jót mozogtál. Ám fogsz még valamit érezni, amit ha jól kiaknázol, elindíthat a sportosság felé vezető úton. Büszke leszel magadra, hogy végigcsináltad, vagy legalábbis megpróbáltad. Vágj bele, és tanácsainkat megfogadva könnyebb lesz a sportot életformává változtatnod!


• Szoktasd magad a sporthoz!

A tanulás tulajdonképp a viselkedés viszonylag állandó megváltozása gyakorlás eredményeképp. Nos, ha sokat gyakorolod, tehát ha egy ideig rendszeresen ráveszed magad a mozgásra, észrevétlenül beépül az életedbe. Ha nehezen veszed az irányt az edzőterem vagy a futópálya felé, gondolj azokra, akik azt vallják, el sem tudják képzelni a napjukat mozgás nélkül. Nos, ők is így kezdték, csak esetleg már nem is emlékeznek rá.






• Jutalmazz okosan!

Ha kevesebb akaraterőt és aszkétizmust igénylő módszert szeretnél, apró jutalmakkal ösztönözd magad. Eleinte minden edzés után, később ritkábban, nagyobb célok, az edzésterv egyes részeinek teljesítése után kényeztesd magad. Nagyon fontos azonban a megfelelő jutalom kiválasztása: semmiképpen se ennivaló, finomság legyen, és lehetőleg kapcsolódjon ahhoz, amiért jutalmazod magad. Jelen esetben a sikeresen teljesített edzésadag után joggal kijár egy lazító masszás, illatos fürdő, de meglepheted magad egy új kulaccsal, életmód-magazinnal, teniszütővel is. Meglátod, hamarosan nem csak a jutalomért izzadsz majd.






• Tanulj a testedtől!

Érdemes időt szánni arra, hogy megértsd tested jelzéseit, és ez a képesség különösen jól jöhet akkor, ha meg akarod tanulni élvezni a mozgást. Az első feladat egyszerű: sportolj! Bármit, amit csak szeretnél, amiben örömet találsz. Nem kell hajszolnod magad, sőt. Közben figyeld, ahogy a mozgás megkezdése után pár perccel már felgyorsul a szívverésed, kimelegszel, gyorsabban szeded a levegőt. Érezd, ahogy az egész tested részt vesz a mozgásban, élvezd, hogy mélyebbre tudod szívni a levegőt. Aztán, mikor elkezdesz izzadni, figyeld, hogy könnyebbül meg a tested, hogy válik ismét könnyebbé a mozgás. Próbálgasd saját határaidat, és ne keseredj el, ha valami nem megy, mert ez lesz az a pont, ahol fejlődni tudsz. A mozgás végén figyeld, hogyan nyugszik meg a levezetés közben a tested, élvezd, ahogy nyújtás közben jóleső húzó érzéssel eredeti állapotukra állnak vissza a megrövidült izmok, lassabban és mélyebben lélegzel. Nem egyszerű feladat elsőre, de hihetetlen élmény, ami arra csábít majd, hogy próbáld ki még egyszer.






• Dicsérd meg magad!

A dicséret a jutalmazás egyik formája, mely akkor is hatékony lehet, ha saját magadat dicséred. Nem azt kérjük tőled, hogy edzés után a tükör előtt állva ajnározd magadat, csupán annyit: ismerd el magad előtt a teljesítményedet, és légy rá büszke. Gondold át, és akár mondd is ki hangosan, mit tettél épp saját magadért, például fejfájósan is elmentél edzésre, tíz perccel többet futottál mint tegnap, pedig az eső is csöpögött. A büszkeségből sem jó azonban, ha túl sok van, ezért mindig az aktuális teljesítményedet, és ne a személyiségedet dicsérd.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top