nlc.hu
Életmód
Mirõl árulkodik egy csepp vér?

Mirõl árulkodik egy csepp vér?

Gondoltad volna, hogy vérsejtjeid élete felér egy természetfilmmel? Ha nem hiszed, nézd meg ezernyolcszázszoros nagyításban, és nemcsak lenyûgözõ élményben lehet részed, de lappangó betegségeidre is fény derülhet!

Bármilyen hihetetlen, de egyetlen vércseppünkben is életünk csodálatos művészfilmje zajlik. Amilyen ijesztően hangzik a sötétlátóteres vércseppanalízis, olyan lenyűgöző élményt nyújt. Mintha nem is egy komoly diagnosztikai vizsgálaton, hanem élményvetítésen vennénk részt, mellesleg pedig megtudhatjuk, hogyan „érzik magukat” vörös- és fehérvérsejtjeink. Valójában mi is az a vércseppanalízis? Az erre vonatkozó alapvető kérdések megválaszolásában dr. Kuklis Eszter orvos, életmód-tanácsadó terapeuta volt segítségünkre.


Miben különbözik a vércseppanalízis egy laboratóriumi vizsgálattól?

Mindössze néhány cseppnyi ujjbegyből vett vérre van szükség hozzá, melynek levétele után azonnal elvégezhető a teszt. A laboratóriumi vizsgálatoknál megfestik a vért, a festékanyag pedig megöli a vérben lévő sejteket. A vércseppanalízis során az élő vércseppet vizsgálják. Nem azt nézik, hogy az egyes elemekből mennyi van a vérben, hanem hogy azok épek-e, életképesek-e, mennyire aktívak, egymáshoz képest hogyan helyezkednek el. Mivel a vér összetétele és alakos elemeinek állapota követi a szervezetben zajló kóros folyamatokat, ezért azokat élő állapotukban vizsgálva még csak nagyon enyhe vagy akár egyáltalán nem jelentkező tünetek esetén is megállapítható a betegségre való hajlam.

Mit jelent a sötét látóteres technika?

A hagyományos mikroszkópos vizsgálatnál fehér háttér előtt fekete foltokként jelennek meg az alakos elemek. Ennél a módszernél a speciális megvilágítási rendszernek köszönhetően a vércseppet oldalról éri a fény, így fekete háttér előtt látszanak a színes elemek. Nem is kell a mikroszkópba kukucskálni, a vizsgálatot végző orvos kommentárja mellett egy nagy monitoron követhetjük figyelemmel vércseppünk önálló életét.

Mit láthatunk a monitoron?

Az élő vércseppben láthatóak a sodródó, kör alakú, a közepükön kissé behorpadt, fánkra emlékeztető vörösvérsejtek, a nagyobb, ezüstösen fehér, lassabban mozgó fehérvérsejtek, a sebesen haladó táplálékrészecskék, az esetlegesen megjelenő salakanyagok, fehérjeszálak, emésztetlen anyagok. A gombák jelenlétére utaló jelek már akkor is láthatók, amikor a szervezet gombásodása még nem okoz tüneteket, de éppen így megfigyelhetőek a vírusok vagy a baktériumok is.

Mi az a szárazvércsepp-analízis?

Amíg az élő vércseppet vizsgálják, néhány másik cseppet hagynak megszáradni. A száradás mintázata utal a szervezet problémáira. A vércsepp szélén jól látható például az antioxidáns-gyűrű, amelynek telítettsége azt mutatja, elegendő vitamin van-e a szervezetben. Különböző színű foltokként jelennek meg az ásványi anyagok hiányára vagy többletére, esetleg a gyulladásokra utaló jelek. Az íriszdiagnosztikához hasonlóan a koncentrikus körök menti elhelyezkedés utal arra, hogy a szervezet mely pontján lépett fel a probléma.

A folytatásért kattints ide»

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top