nlc.hu
Életmód
Idõskori változások

Idõskori változások

Tizenévesen alig várjuk, hogy felnõttek legyünk. Húszas éveinkben tanulunk, karriert építünk, családot alapítunk. Elérve a harmadik X-et, erõnk teljében vagyunk. Negyvenes éveinkben viszont szembesülnünk kell azzal, hogy a fiatalok szerint már eljárt fölöttünk az idõ. Mikor kezdõdik az öregedés?

Hazánkban egy ma született kislány várható élettartama hetvenöt-hetvenhat, egy kisfiúé hatvanhat év. Nem könnyű szépen megöregedni, de nem is lehetetlen. Annak ellenére, hogy a fiatalság kultuszát éljük.
– Magyarországon a médiában alig látni idős embert, egy negyvenéves már aggastyánnak számít – összegzi tapasztalatait a geriáter. – Az Egyesült Államokban az életerős, nyugdíjas ember egészen más megbecsülést élvez. Hazai reflex, hogy az öregek ellátása teher a társadalomnak, holott az idős ember létezése munkaerőigényt generál.
– A kórházi rehabilitációs osztályra kerülő beteg vizsgálatának része az állapotfelmérés, az élettörténet és a zárójelentések alapján – sorolja dr. Gabányi József. –Felmérjük a memória megtartottságát, a járás biztonságát, az elesés kockázatát, feltárjuk a tartós problémákat. Átgondoljuk a gyógyszerezést. Amikor felmérjük páciensünk szociális helyzetét, ebbe beleértjük az életkörülményeket, az anyagi helyzetet és a társas kapcsolatokat. Nagyon fontosak a kisközösségek, a közös programok. Jó szellemi, fizikai állapotban előnyös megoldás a nyugdíjasotthon, ha könnyen megközelíthető, és az idősek nincsenek kizárva a lakókörnyezet életéből.
Mi változik?
* Csontrendszer: csontritkulás és ízületi elváltozások. A jó tartás, az izomerő megőrzéséhez hasznos a napi séta, az úszás, a rendszeres mozgás. A csontritkulás kockázatát csökkenti a kalciumban gazdag étrend, valamint a D-vitamin.
* Bőr: a rugalmasságot adó kollagénrostok töredezésével a bőr petyhüdt, ráncos lesz. Késleltethetjük a folyamatot, ha kerüljük a mértéktelen napozást, és megfelelő krémekkel ápoljuk bőrünket.
* Anyagcsere: csökken a sejtek tápanyag- és energiaszükséglete. Az elhízás veszélye miatt érdemes jobban odafigyelni a táplálkozásra. A túlsúly megterheli az ízületeket, a keringési rendszert, növeli a cukorbetegség kockázatát.
* Szív: a szívverés lelassulhat, szabálytalanná válhat. A vérnyomás általában megemelkedik, ezáltal kitágulhatnak a nagy verőerek. Eközben a kisebb artériák beszűkülnek, a meszesedés miatt faluk megvastagodik. Megnő a vérrögképződés, a trombózis kockázata.
* Nemi szervek: a medencefenék izmainak ellazulásával, nőknél a méh megsüllyedhet, vizelettartási gondok (inkontinencia) adódhatnak. Csökken a hüvelyváladék mennyisége, a hüvely fala megvékonyodik, a szex fájdalmassá válhat. Segíthet az intimtorna és szükség esetén ösztrogéntartalmú hüvelykenőcs. Férfiaknál a szexuális élet minden területét érintheti, jelentkezhet merevedés-, libidó- és orgazmuszavar.
* Szem: a látásélesség romlik. A megfelelő szemüveg felírása mellett az orvos ellenőrzi a szemlencse átlátszóságát (szürkehályog) és a belső szemnyomást (zöldhályog).
* Fül: a hallásromlás oka lehet fülzsírlerakódás. Hallásvizsgálattal eldönthető, szükség van-e hallókészülékre.
* A tanulás képessége időskorban is megmarad. Bár az új ismeretek elsajátításához több időre van szükség. Kitűnő elfoglaltság a nyelvtanulás, a rejtvényfejtés, az olvasás, a társasjáték, a kártya, a sakk, az egymásra figyelő beszélgetés.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top