Életmód

Aki mer, az nyer

Joó Zsuzsanna karrier-tanácsadó élete remek példa arra, hogyan futhat be egy nõ változatos karriert úgy, hogy az anyaság örömérõl sem kell lemondania. Még akkor is, ha nem vagyunk elég rámenõsek, kezdeményezõek.

Mi, magyarok, úgy tűnik, nem vagyunk elég bátrak és kezdeményezőek. A nők pedig még szégyenlősebbek, mint férfitársaik. Ha a kezükben van egy telefonszám, amely talán kaput nyithatna előremenetelük felé, még akkor is aggódnak, és nem mernek lépni, nehogy rámenősnek tűnjenek. Pedig – Joó Zsuzsanna szerint – sokszor így engedik ki a kezükből életük legnagyobb lehetőségeit.

Merj szülni!

– Az ön olvasatában mit jelent a karrier szó?

Joó Zsuzsanna karrier-tanácsadó
– Azoknak az embereknek az életpályáját, akik képesek befutni, akik kibírják a rengeteg kudarcot, visszautasítást, nekifeszülést, és megküzdenek a nehézségekkel. Érdekes, hogy a karrierista szó mennyire negatív csengésű a magyar nyelvben, főleg, ha egy nővel kapcsolatban használják. Pedig legtöbbször – úgy gondolom – azok beszélnek a karrieristákról elítélően, akikben nincs meg az a képesség az újrakezdésre, mint bennük.

– Az ön számára az is karrier, ha egy nő anyaként a maximumot hozza ki magából, és azt tekinti céljának, hogy a gyerekeit nevelje?

– Én a karrier szót inkább a munka világában használom, de úgy gondolom, egy nőnek nem kell választania karrier és anyaság között. Ma már annyiféle lehetőségünk van, és csak rajtunk múlik, merre indulunk. Több szerepet is megélhetünk anélkül, hogy valami kimaradna az életünkből. Amikor huszonéves lányokkal beszélgetek, és látom, mennyire türelmetlenek, mennyire egyszerre akarnak mindent, mindig azt mondom: „lányok, hova siettek?”. Jó esetben még dolgozhatnak negyven évet. Akiben van ambíció, az ne menjen el szülni azért, mert ezt várják el tőle. Ha viszont valakiben megérett a vágy, hogy gyereke legyen, élvezze ki az anyaság minden percét, és ne az foglalkoztassa, hogy mi lesz, ha visszamegy a munkába.


– Ugyanakkor a legtöbb nőnek eszébe jut, hogy ha otthon marad a gyerekkel, nem tudja majd ott folytatni, ahol abbahagyta…

Mi a karrier?
A karrier: életpályán való (gyors) érvényesülés, előremenetel.
(Magyar Értelmező Kéziszótár)
– Ez a férfiak esetében ugyanígy van. Ha valami miatt – például egy betegség – ki kell maradniuk hosszabb időre a munkából, ők sem tudják ugyanott folytatni. A tudás nagyon hamar elavul, új ismereteket, új tapasztalatokat kell szerezni. Sőt, lehet, hogy nem is kell ugyanazon a pályán maradni. Egy felmérés szerint az Egyesült Államokban az emberek átlagosan hétféle munkát végeznek életük folyamán. Vigyázat! Nem hét munkahelyről, hanem hét foglalkozásról beszélek. A világ és Magyarország is erre halad. Nem szabad egy munkába „belecsontosodni”!

Nincs recept


– A jó munkához vezető út jó iskolákkal van kikövezve?

– Azt hiszem, a mai világban már egy diploma a beugró, de érdemes minél több tanfolyamot, tréninget elvégezni, és az önéletrajzban ezt feltüntetni, mert a munkáltatók szeretik, ha a munkavállaló sokrétű képzésben vett részt. Nem vagyok azonban híve a „diplomahalmozásnak”. Sokan, miután megszerezték az első diplomájukat, újabb egyetemre mennek, és nem állnak munkába. Pedig az élet dolgait az iskolapadban nem tanítják meg; egy munkahelyen nőhet fel igazán az ember. Én például úgy kezdtem el iskolát keresni, hogy előtte megnéztem, milyen állásra keresnek embereket.

– Ön könnyen vált?

– Inkább azt mondanám, nem meggondolatlanul. A külső szemlélőnek úgy tűnhet, hogy könnyedén szedem a sátorfámat, de valójában gyűjtöm a kapcsolatokat, és amikor jön a lehetőség, azonnal ugrom.

– Hogyan lett tanárból főszerkesztő, majd karrier-tanácsadó?

– Magyar-történelem szakos tanár voltam, és bár amióta az eszemet tudom, tanár akartam lenni, amikor elkezdtem tanítani, rájöttem, hogy tíz év alatt valószínűleg mindent kiadok magamból. Végül tizenkét évig tanítottam, majd beiratkoztam a Külkereskedelmi Főiskolára, marketing szakra. Ma már tudom, nincsenek véletlenek. Bár soha nem jutott eszembe, hogy újságíró legyek, éppen a marketing szakos diplomámnak köszönhetem, hogy először újságíróként, majd főszerkesztőként dolgozhattam kilenc évet egy kereskedelmi szaklapnál.

– Karrier és család az ön életében összeegyeztethető fogalmak?

– Fiatalon, húszévesen szültem, így viszonylag hamar ismét a tanulásra, fejlődésre koncentrálhattam. De megfizettem az árát, hiszen a munkának is „betudható”, hogy tönkrement a házasságom. A férfiak mögött mindig áll valaki, a nők azonban egyedül vannak.

– Tud receptet adni a klienseinek, hogy ne járjanak ugyanígy?

Könyvajánló
• Pintér Zsolt: Hogyan csináljunk karriert?
• Al Ries – Jack Trout: Karrierlift
• Szakál Gyula: Karrierek és életstratégiák 
– Bárcsak lenne recept! Csak azt tudom mondani, gondolkodjanak, cselekedjenek úgy, mintha éppen életük utolsó hónapját élnék. Akkor talán nem követik el ugyanazt a hibát, amit én.


Önbizalmat a nőknek!


– És hogyan jött a karrier-tanácsadás?

– A lapnál, ahol dolgoztam, sok sikeres emberrel kerültem kapcsolatba. De nem az érdekelt, hogyan lettek sikeresek, hanem az, hogy mi volt ennek az ára. Mert azt mindenki látja, hogy elegánsak, és mi szerepel a névjegyükön, de azt nem, hogy nincs szabadidejük, nem mehetnek el nyugodtan nyaralni, nincs magánéletük. Több olyan húszas-harmincas nőt és férfit ismerek, akinek nincs partnere, mert egyszerűen napi tíz-tizenkét órás munka után „hazakúsznak”, és már nincs erejük az ismerkedéshez. Szóval, engem ez az oldal érdekelt, és ezért tartok egyéni, illetve ingyenes, csoportos előadásokat is.

– Sokaknak megváltozik az élete, miután meghallgatják önt?

– Szerintem mindenkinek. Nem is gondolná, hogy a legtöbb vezető beosztású embernek mennyi problémája van. De a tréning után már nem tudnak úgy élni, mint régen.

Linkek, tippek:
• Hasznos infók a karrier kezdetére»
• Mindent a karrierről»
• Karrieriskola»
• NLC álláskereső»

– Nem gondolja, hogy könyvet kellene írnia?

– Nőknek szeretnék könyvet írni, arról, hogyan szerezzük meg azt az egészséges önbizalmat, amelyre szükségünk van a munka világában. A nőkre nagyon ráfér egy kis bátorítás. Csak sajnos ma még sajnálják egy cipő árát a karrier-tanácsadásra.


A rendes lányokból is lehet főnök!

Főleg, ha elolvassák az ILLIA Kiadó most megjelent játékos, könnyed könyvét. A könyvben pontosan 101 hibát sorolnak fel, amellyel a nők elszúrhatják karrierjük szárnyalását. De nemcsak a hibákról esik szó, hanem a megoldásukról is. A kötet tetszttel kezdődik, így mindenki személyre szóló képet kaphat arról milyen területen kellene neki fejlődnie. A könyvből hamarosan néhány érdekes részletet is olvashatsz itt!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top