Életmód

Varázsolj otthonra edzõtermet!

Annyi a dolgod, hogy zárás elõtt nem érsz oda az edzõterembe? Esetleg a többiek vizslató tekintete, a zsúfoltság, vagy a kinyúlt melegítõd miatt aggódsz? Néhány egyszerû eszközzel rendezd be saját fitnesztermedet!






Felejtsd el a százezreket érő súlyzós csodamasinákat és a futógépeket. Egy fitneszbérlet árából tökéletesen hatékony, kicsi és egyszerűen használható eszközökre tehetsz szert. Meglátod, a változatos kellékekkel az edzés is könnyebben megy majd. Azért mielőtt belevetnéd magad, a bemelegítésről ne feledkezz meg!



A sokoldalú: gumiszalag


Fitneszberkekben a világ legkisebb edzőtermének becézik ezt a végtelenül egyszerű és praktikus eszközt. Nem véletlenül: a vele végrehajtható gyakorlatok a végtelenségig variálhatók. A megvásárolt szalag csomagjában találsz mintagyakorlatokat, és te is bátran találhatsz ki újakat. Használhatod állva, kézzel bármilyen irányban széthúzva, rálépve, rátérdelve vagy ráülve a közepére vagy az egyik végére, de össze is kötheted a bokád vagy a térded körül. Ha úgy érzed, könnyűek a gyakorlatok, fogd kicsit rövidebbre



a szalagot, és máris nehezebb lesz a dolgod. Formásabbá, feszesebbé teheted segítségével az izmaidat, és közben az ízületeidet sem terheled.

Mire ügyelj? Kiinduló helyzetben is tartsd feszesen a szalagot, innen húzd még feszesebbre, és szép lassan, fokozatosan engedd vissza. Elkerülheted a csuklód túlerőltetését, ha figyelsz, hogy a kézfejedet ne csavard hátra, tartsd meg az alkar meghosszabbításaként.






A klasszikus: kézisúlyzó


Valószínűleg nem kell magyarázni, hogyan kell használni ezt a máig leggyakrabban alkalmazott és legnépszerűbb eszközt. Ha olyat vásárolsz, amelyen tépőzáras pánt is található, nem kell külön bokasúlyzóra is beruháznod. Kezdőknek a fél kilós ajánlott, ha a feszesebb izomzat elérése a célod, egy-másfél kilósat válassz. Ha elég edzett vagy, két vagy akár két és fél kilósat is beszerezhetsz. Otthon, szakszerű ellenőrzés nélkül azonban ne eddz ennél nagyobb súllyal.

Mire ügyelj? A súlyzókat lassan emeld, ne vegyél velük lendületet. Mindig koncentrálj arra az izomra, amellyel épp dolgozol.






A vidám: pöttyös labda


Egy fényes piros labda fehér pöttyökkel már azzal is jókedvre derít, ha csak rápillantasz. Gondoltad volna, hogy nagyon kemény edzőtárs is lehet? Egy kis fantáziával nagyon hatékony gyakorlatokat találhatsz ki magadnak, melyek kímélik az ízületeidet, és alaposan átmozgatják a kényes testtájakat. A feladat a következő: a labdát össze kell préselni mindenféle elképzelhető változatban. Csak néhány példa: két kézzel a mellkas előtt tartva, felnyújtva a magasba, hajlított vagy nyújtott karral. Bevetheted a lábaidat is, tartsd a térded, a bokád vagy a lábfejeid között. A kiinduló helyzettel is variálhatsz: állásban, fél lábon állva, hajlított térddel, oldal- vagy épp hanyattfekvésben végezhetők a gyakorlatok. Ha összepréselés közben emelgeted is a labdát, még hatékonyabb lehetsz.

Mire ügyelj? Soha ne feszítsd túl az ízületeidet, mindig kicsit hajlított könyökkel, térddel dolgozz. A labda legyen kicsit puha, hogy érezni tudd a mozdulat irányát és erősségét. Ne kíméld magad, és a labdát sem!






A pörgős: ugrókötél


Lehet, hogy a szekrény mélyén megtalálod a gyermekkori játékodat, de ha mégsem, a nagyobb sportboltokban jó minőségű ugróköteleket találsz. Minimális gyakorlás után ráérzel a ritmusra, és már variálhatod is a pörgős kardioedzést. Kezdd kisebb ugrásokkal, alacsonyabb tempóval, majd fokozatosan növeld váltogatva a tempót és a szökkenések intenzitását. Ugrálj fél lábon, terpeszben vagy zárt lábbal, haladj a szökkenésekkel előre vagy hátra, vess be mindent, ami eszedbe jut. Az edzés végén a kötelet a nyújtó gyakorlatokhoz is felhasználhatod.

Mire ügyelj? Ne ugrálj mezítláb! Ehhez az ízületeket erősen igénybe vevő mozgáshoz mindig húzz jó minőségű edzőcipőt. Ha még jelentős a túlsúlyod, halaszd az ugrókötelezést kicsit későbbre, amikor már sikerült néhány felesleges kilótól megszabadulnod.






A kényeztető: tornaszivacs


Mindenképp szerezz be egy vidám színű, vékony szivacsmatracot vagy egy puha törülközőt, amit csak az edzéshez használsz. Kényelmesebbé teszi a talajgyakorlatokat, és segít megteremteni az edzés jó hangulatát.

Mire ügyelj? Próbálj olyan agyagot választani, ami felszívja az izzadtságot, és nem válik síkossá, kényelmetlenné a felülete. Arra is figyelj azonban, hogy edzés után mindig szellőztesd, és rendszeresen mosd is ki az eszközt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top