nlc.hu
Életmód
Szemezgess velünk!

Szemezgess velünk!

Ha eddig még nem ismerted volna õket, itt az ideje, hogy megbarátkozz a teljes értékû, finomítatlan gabonafélékkel! Két elõnyük a sok közül: tápanyagtartalmuk igen magas és rendkívül olcsók. Ha tanácstalan vagy, hogy melyiket válaszd, szemezgess összeállításunkból!





Tönköly

– Tápértéke: Az egyik legmagasabb fehérjetartalmú gabonaféle, esszenciális aminosavakban gazdag. A B12-vitamin kivételével az összes B-vitamin megtalálható benne, emellett jelentős E-vitamin-, kalcium-, magnézium- és szelénforrás.
– Előnye: Energiával látja el az izomszöveteket, erősíti az immunrendszert, magas rosttartalma tisztítja a beleket. Rendszeres fogyasztása serkenti a vérkeringést, csökkenti a koleszterinszintet, mérsékli az érelmeszesedés veszélyét. Esszenciális zsírsavtartalma jótékonyan hat az idegrendszerre. Magas sikértartalma miatt a belőle készült kenyerek kiváló minőségűek és hosszan eltarthatók.
– Felhasználása: Liszt, dara, száraztészta formájában. Különleges eljárással búzahús is készíthető belőle. A kenyér mellett édes és sós süteményeket is alkothatsz belőle.
– Főzési tipp: Áztasd főzés előtt 8-10 órán keresztül, máskülönben a tápanyagok felszívódását megakadályozhatja a szemekben lévő gabona-fitinsav, amely csak az áztatás során képes lebomlani. A forrástól számított főzési idő kb. 30 perc. Kenyérsütésnél figyelj a víz adagolására, mert a tönkönybúzaliszt másképp veszi fel a vizet, mint a finomliszt. Egykilós kenyér esetén 70 dkg liszthez kb. 3-5 dl víz, míg egy adag piskótához kb. 40 dkg liszt és 3-5 dl víz szükséges.


Zab

– Tápértéke:
Magas a fehérje- és a B-vitamin-tartalma. Kiváló ásványianyag-forrás, rengeteg vas, cink, kálium, kobalt, bór és jód található benne.
– Előnye: Rosttartalma elősegíti a bélműködést, csökkenti a vér koleszterinszintjét, megelőzi a szívbetegségeket, nagyon jó savlekötő hatással bír. Rendszeres fogyasztása megszünteti a vérszegénységet.
– Felhasználása: Zabkása, -dara, -pehely formájában. A mag alkoholos kivonata remek nyugtatószer.
– Főzési tipp: Nagyjából 6-8 óra előáztatást igényel, forrás után a főzési idő 20-30 perc. Az egész zabszem sós kásának megfőzve laktató köret. A zabpehely forró vízzel vagy tejjel leöntve, nádcukorral, fahéjjal ízesítve gyermeked kedvenc csemegéje lehet. Ajánlott ízesítőszer még az édeskömény vagy a lestyán.





Ebben a hónapban minden Wellness magazinhoz egy táskát is kapsz. Válaszd ki a négy szín egyikét!


A folytatásért kattints ide»

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top