Életmód

Például Madonna

Elõttünk élnek, tudjuk kit szeretnek, tudjuk, hogyan borulnak ki, és részesei vagyunk gyengeségeiknek is. Híresek, sztárok, akiket figyelünk, akiket imádunk, akikhez igazodunk, akiket példaképül állítunk. Pedig azt sem tudjuk, kik õk valójában.

Gondoltuk volna néhány évvel ezelőtt, a botrányos Sex című lemeze idején, amikor pornót súroló fotósorazatot is megjelentetett magáról, nos, gondoltuk volna azt, hogy 2005 nyarán a Vouge magazin színes sorozatán mint egy igazi vidéki angol úrinő fog pózolni? Hogy két gyermekével mutatja be az ódon angol udvarházat, és sokkal inkább hasonlít Grace Kellyre, mint egykor volt önmagára? Pedig annyira elhittük neki azt a vad magamutogatást is! Madonna az átváltozások királynője, és talán a korszak leghíresebb híressége. Megcsinálták? Vagy megcsinálta önmagát?

Maureen Orth éveken át készített interjúkat hírességekkel. Látta őket hétköznap, észrevette gyengeségeiket, hiúságuknak tükröt tartott, és tudta, honnan hova igyekeztek, és honnan hova jutottak el. Ő a legszakértőbb kalauzunk a hírességek életét felderítő kanyargós körutazásunkon.

Hogy is volt az, amikor Woody Allen és Mia Farrow? Tudtátok, hogy Mia Farrow korábban hogy bűvölte el magát A Hangot? Frank Sinatrán át vezetetett az út a New York-i klarinétosig. És persze az öntörvényű, a megmagyarázhatatlan Michel Jackson – a kisgyerekek barátja, vagy csak egy szánnivaló ember, akitől éppen a hírnév vette el saját gyerekkorát?

És ha már itt tartunk, mi van a politikusok hírnevével? Lehet-e sztárnak nevezni Vlagyimir Putyint? És ha igen, vajon milyen sztárallűrjei vannak az oroszok első emberének? Ki emlékszik ma már az angol vasladyre? Hogy mindenki? Miért volt ő ilyen meghatározó személyisége a XX. század történelmének? És egyáltalán ki az a Karl Lagerfeld?

Sikeréhség, szánnivaló exhibicionizmus, igazi tehetség, az, ami utat tör magának? Kik ezek az emberek és mit akarnak? Igazak-e, vagy önmaguk is csak káprázatok? Gyengék vagy átütő erejű személyiségek?
Izgalmas, elgondolkodtató, néha megdöbbentő történetek, amelyek mindennapi ismerőseinkről, a sztárokról szólnak.

A magyarokról is. Hiszen a Híresnek lenni című könyv egyik legnagyobb erénye az, hogy foglalkozik a honi viszonyokkal is. Azaz Gréczy Zsolt megpróbál egyfajta kor- és kórképet adni arról, milyen is a sztár, ha magyar. 

• Maureen Orth: Híresnek lenni – A hírnév mai természetrajza     
   HVG Könyvek 2005.     3200,-

• Még többet olvashatsz a könyvről itt» 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top