Életmód

Kórterjesztõ négylábúak

A fõvárosban naponta negyven tonna kutyapiszok keletkezik. Ez nemcsak azért zavaró, mert kerülgetni kell a bûzös "taposóaknákat", hanem azért is, mert belelépve láthatatlan kórokozók tömkelegét vihetjük haza cipõnk talpán. Az egészségesnek látszó négylábúak is súlyos, nehezen gyógyítható betegségeket terjeszthetnek.





A féregfertőzések leggyakoribb közvetítő közege a szennyezett föld, a piszkos kéz, a nem elég alaposan megmosott, nyersen fogyasztott zöldség, gyümölcs. Orsóférgesség (toxocariozis) szempontjából veszélyforrást jelentenek a szoptatós szuka és kölykei.
– Emberben a Toxocara canis lárvája különféle szerveket képes megbetegíteni, azokra jellemző klinikai tüneteket okozva – mondja dr. Bede Olga, a Szegedi Egyetem Gyermekklinikájának főorvosa. – Leggyakoribbak a légúti tünetek, hörghurutok, asztmás jellegű tünetek, bőrelváltozások, illetve különféle idegrendszeri problémák, például görcs, magatartási zavarok, lelki panaszok. Hasfájós gyereknél mindig gondolni kell az orsóférgességre. Akár egyetlen lárva a szembe vándorolva súlyos elváltozást okozhat. A beteg látása meggyengülhet, kancsallá válhat, súlyos esetben megvakulhat. Életet veszélyeztető betegséghez vezet, ha a lárva a szívburkot, a mellhártyát fertőzi meg, ahol fokozott folyadékképződést indít meg. Ez a szív megállásához vagy súlyos légzészavarhoz vezethet. A szervezet védekezik a betolakodó lárvákkal szemben, ezért a vérből kimutathatók a fertőzés ellen termelődő ellenanyagok. Hatékony gyógyszer nem áll rendelkezésünkre az emberek kezelésére. A szükséges mennyiséget egyedi méltányosság alapján, külföldről hozatjuk be – összegzi a helyzetet a doktornő.



A Johan Béla Országos Epidemiológiai Központ (OEK) parazitológiai osztályának felmérése szerint a toxocarosis kisgyermekkorban rohamosan terjed, tíz-tizennégy éves korra eléri a harmincöt-negyven százalékot.
– Magyarországon sajnálatosan alacsony az ebtartók közegészségügyi felelősségérzete – állítja dr. Szénási Zsuzsanna, az OEK szakorvosa. – A hazai kétmilliós kutyaállomány naponta megszámlálhatatlanul sok féregpetét ürít közterületen, parkokban, játszótereken. Külföldön számos városban az ebtartók kis lapáttal, zacskóval felszerelve sétáltatják kedvencüket, és eltávolítják a kutyapiszkot. A kutyaürülék veszélyes hulladék, külön kell gyűjteni, égetéssel ártalmatlanítani.


Nem csak állattartóknak kell betartaniuk az egészségvédő rendszabályokat. Az étkezési szokások kialakításánál figyeljünk arra, hogy ne kerüljön az asztalra mosatlan gyümölcs. Különös gondossággal tisztítsuk meg a földben, illetve a föld felszínén termő zöldséget, gyümölcsöt, epret, salátát, burgonyát, káposzta- és répaféléket.











 Lakossági tájékoztatók

 A parazitákról szóló tudnivalók letölthetők a Johan Béla Országos Epidemiológiai Központ honlapjáról: www.oek.hu.
 Féregfertőzés gyanúja esetén a kijelölt helyeket végzik el a vizsgálatokat:
•  Budapesten a Johan Béla Országos Epidemiológiai Központ Parazitológia Osztályán (1097 Bp. Gyáli út 2-6.)
•  Vidéken az ÁNTSZ adott Megyei Intézetének Regionális Parazitológiai Laboratóriumában: 7623 Pécs, Szabadság út 7., 3501 Miskolc, Meggyesalja utca 12., 6726 Szeged, Derkovits fasor 7-11., 8200 Veszprém, József Attila út 36.







*
*

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top