nlc.hu
Életmód
Karriertippek rendes lányoknak

Karriertippek rendes lányoknak

Fõnök akarsz lenni? Akkor jó lenne, ha tudatosan készülnél a karrieredre! Rendes lányokból csak segítséggel lehet fõnök. Íme, mi megadjuk a hibajegyzéket: ezeket kerüld el, és bármi lehetsz! Akár fõnök is!

Nemrég jelent meg az Illia Kiadó gondozásában A rendes lányokból miért nem lesz főnök? című könyv. A kötetben 101 hibát gyűjtöttek össze öngúnnyal, fricskázva vagy szomorú összekacsintással, olyanokat, amilyeneket hajlamosak vagyunk elkövetni. A hibák közül néhányat bemutatunk mi is, ráadásul segítünk a javításban is!

Hiba: Nem élsz a kapcsolataiddal

Egyik női ügyfelemnek nehézséget okozott, hogy eladja egy új könyv ötletét a kiadónak. Amikor arról beszélgettünk, mit kellene tennie, hogy felkeltse egy bizonyos szerkesztő figyelmét, megemlítette, hogy az apja, aki nemzetközileg elismert vezető a szakmájában, jó kapcsolatban áll ezzel az emberrel. Megkérdeztem, ugyan mi a csudáért nem mondta ezt a szerkesztőnek? Azt felelte, hogy nem akarta felhasználni az apja nevét.

Ez megint olyasmi, amit a nők egészen másképp kezelnek, mint a férfiak. A férfiak éppen hogy a kapcsolataikra támaszkodnak, ha meg kell nyitni néhány ajtót, és nem gondolják azt, hogy ezzel kihasználnak valakit. De hiszen éppen ezért építenek kapcsolatokat!

Persze van különbség aközött, hogy hencegünk valaki ismeretségével, vagy felhasználjuk a kapcsolatot arra, hogy megnyissuk magunk előtt a zárt ajtókat. Valójában a kapcsolatok adnak el mindent, az autóktól a tanácsadó szolgáltatásokig. Azokkal üzletelünk és azoknak az ítéleteiben bízunk, akiket kedvelünk. Az ismeretségek felhasználása nemcsak negatív megítélést, hanem sikert is hozhat. Ne félj biztonságos hálót alkotni kapcsolataid rendszeréből!

Tippek, tanácsok, ötletek:

• Ha bizonytalan vagy, kérj engedélyt, hogy megemlíthesd a kollégád nevét, amikor megpróbálod felhívni magadra valaki figyelmét. Például: „Hallottam, hogy Bill Clintont említetted egy beszélgetésben. Éppen most próbálok találkozót kérni tőle, és azon gondolkodtam, vajon megemlíthetném-e neki, hogy ismerlek.”

• Kérd, hogy mutassanak be! Ez a világ legtermészetesebb dolga. Ha van valaki, akit szeretnél megismerni egy találkozón vagy partin, kérd meg az esemény szervezőjét, hogy ismertessen össze vele.

• Mutass be egymásnak hasonló igényű vagy érdeklődési körű embereket. Így modellálhatod másoknak azt a magatartást, amit te is elvársz viszonzásképpen.

• Kérj ajánlásokat! Ha munkát keresel vagy csak információt kérsz, kérdezd meg az embereket, ismernek-e valakit, akinél beajánlhatnának, és hivatkozhatsz-e rájuk, ha kapcsolatfelvételre kerül a sor?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top