Hozzávalók:
1 db csirke (egész)
15 dkg rizs
20 dkg szőlő
3 db körte
3 dkg vaj
1 mokkáskanál majoránna
1 mokkáskanál szerecsendió
1 mokkáskanál bazsalikom
csipetnyi őrölt bors
főzőtejszín
fél citrom
ízlés szerint só, pirospaprika
olívaolaj
Elkészítés:
A megmosott lecsepegtetett csirkét kívül-belül bedörzsöljük az őrölt szerecsendió, a morzsolt majoránna és a só keverékével. A körtéket megmossuk, magházukat eltávolítjuk, húsukat felkockázzuk. A szőlőt is megmossuk, leszemezzük, a nagyobb darabokat félbevágjuk.
Vajon megpároljuk a gyümölcsöket, hozzáadjuk a kiválogatott, megmosott rizst, majd ráöntjük a főzőtejszínt, ízesítjük szerecsendióval, őrölt borssal, bazsalikommal, és néhány csepp citromlével. Ha túl sűrű, egy kis vizet adunk hozzá. Fedő alatt lassú tűzön addig pároljuk, míg a rizs félig megpuhul.
Az egészet betöltjük a csibe hasüregébe, a nyílást bevarrjuk. Előmelegített sütőben gyakran locsolgatva aranysárgára sütjük. 10 perccel a befejezés előtt megkenjük olívaolajban elkevert pirospaprika és só keverékével.
Mikor elkészült, pár percet pihentetjük, tetszés szerint daraboljuk, és a maradék gyümölccsel díszítjük. Vajas burgonyapürével körítjük.
A burgonyapürébe snidlinget is tehetünk.