nlc.hu
Életmód
Lábalj ki a depresszióból!

Lábalj ki a depresszióból!

Cikkünk elsõ részében a depresszió tüneteirõl olvashattál, és arról, hogy kiket érinthet leginkább ez a betegség. Most megpróbálunk kiutat mutatni.

A depresszió típusai


A depresszió lehet egyszeri vagy ismétlődő. Ha a beteg egy éven belül legalább három depresszív szakaszt él át, a depresszió visszatérő.
Cikkünk első részéért kattints ide »


• Krónikus depresszió: tünetei enyhébbek, ugyanakkor elhúzódó, akár évekig is eltarthat a lehangoltság. Jellemzője a pesszimizmus, és a korábban örömet okozó dolgok iránti fásultság. Jelentős hangulatváltozások és öngyilkossági gondolatok nincsenek.Egy kedves háziállat oldja a feszültséget, csökkenti a szorongást, és javítja a kedvünket…
• Egypólusú depresszió: a leggyakoribb változat, melynek során egészséges és depressziós időszakok váltakoznak. Gyakran fizikai tünetek formájában jelentkezik, mint gyomorfájdalom vagy nehézlégzés.

• Kétpólusú depresszió: a depresszív időszakokat hosszabb-rövidebb mániás szakaszok váltják fel, melyek jellemzője a depresszió tüneteinek éppen az ellenkezője: túlzott felfokozottság, vidámság, aktivitás vagy agresszió. A depressziós időszak hosszabb ideig tart, mint a mániás. Előfordul a periódusok gyakori, évi 3-4-szeri változása, míg máskor több év tünetmentesség is lehetséges.

• Atípusos depresszió: fokozott étvágy, hízás, aluszékonyság, szorongásos és pánikrohamok, hangulati ingadozások jellemzik.

• Súlyos depresszió: kétségbeesés, dühkitörés, téveszmék, nagyon súlyos esetben hallucinációk, öngyilkossági gondolatok és kísérletek jellemzőek a betegre. A halállal végződő öngyilkosságok 50%-ában depresszió áll a háttérben. Előfordulhat olyan súlyos eset, amikor a beteg már nem képes átélni a lehangoltságot, ekkor az érzelmi élet nagyon erős gátlása van jelen.

• Szezonális affektív zavar: az évszakváltás mindenki hangulatát érinti, nem jelent feltétlenül depressziót egy kis őszi-téli melankólia. Ezt a fajta depressziót, mely tavaszra elmúlik, fáradékonyság, aluszékonyság, fokozott étvágy és édesség utáni vágy jellemzi.

• Szülés utáni depresszió: a szülés után, vagy hónapokkal később jelentkezik. Tünetei az érdektelenségtől a zárkózottságon keresztül egészen a baba iránti agresszióig vagy az öngyilkossági gondolatokig terjedhetnek.

• Premenstruációs szindróma (PMS): a legtöbb nő a menstruációs ciklus vége felé depresszív tüneteket él át, ami olyan súlyos is lehet, hogy rontja a környezetével való kapcsolatát. Leggyakrabban a menzesz előtti héten jellemző, a menstruációs görcsök pedig tovább erősítik a tüneteket. Súlyos esetben alkoholfüggőséghez vagy visszatérő depresszióhoz vezethet. Az életmódbeli változtatások mellett gyógyszeres kezelése nem jellemző, esetleg segíthetnek a fogamzásgátló szerek.


– Szerintem a depresszióra abszolút érvényes, hogy “nem tehetsz róla, de tehetsz ellene”

Kíváncsi vagy, hogyan élte meg Albert Györgyi a depressziót? »

Hogyan győzzük le a depressziót?


A legfontosabb, hogy figyeljünk magunkra, és vegyük észre a tüneteket. Kezdetben még akár magunk is tehetünk ellene, de minél előrehaladottabb állapotban vagyunk, annál nehezebb és lassúbb a gyógyulás. Ez esetben ne halogassuk a dolgot, azonnal forduljunk orvoshoz.

Változtassunk életmódunkon!
Sokat segíthetünk azzal, ha többet foglalkozunk olyan dolgokkal, amiket szeretünk, ha társaságba járunk, küzdünk a negatív gondolatok ellen, többet nevetünk, és nem támasztunk magunkkal szemben túl nagy elvárásokat. Ha törődünk másokkal, és néha lelassulunk. Éljünk egészségesen, amennyire lehet, óvakodjunk a stressztől, táplálkozzunk helyesen, mértékletesen, kerüljük a túlzott alkohol- és drogfogyasztást, emellett mozogjunk rendszeresen lehetőleg friss levegőn, és jógázzunk. Érdemes meleg színekkel körülvennünk magunkat, ha kell, rendezzük át otthonunkat. 

Természetes segítség


Mozogjunk rendszeresen lehetőleg friss levegőn, és jógázzunk…
• Illatterápia: a narancs, a fahéj és a fűszeres illatok antidepresszív hatásúak.
• Fényterápia: a napfény és a szolárium sokat segíthet. Télen nappal sétáljunk szikrázó napfényben, este pedig gyújtsunk minél több lámpát a lakásban. Súlyos őszi-téli depresszió ellen a szemen keresztül ható, szakemberek által végzett fényterápia hatékonyabb.
• Gyógynövények: az orbáncfű, a citromfű, a zab és a gingko hatékony depresszió esetén.
• Táplálékkiegészítők: hatásos a B- és C-vitamin, valamint a kalcium és a magnézium.
• Akupresszúra, masszázs: lazító, energetizáló hatásuk van. Ha nincs időnk masszázsra járni, gyors segítség lehet az otthoni fülmasszázs is: lefekvés előtt dörzsöljük át füleinket 3-4-szer.
• Természetjárás: a legtöbb nyugalmat és energiát a természetből nyerhetjük.
• Állatterápia: a kutya, a macska, a szelíd emlősök és madarak oldják a feszültséget, csökkentik a szorongást, és javítják a kedvünket.
• Szerelem: kutatások szerint a nőknél védelmet nyújt a depresszió ellen, férfiaknál sajnos nem.


Ne féljünk orvosi segítséget kérni!

Fontos, hogy a depresszióra úgy tekintsünk, mint bármilyen más betegségre, semmiképp se szégyelljük. A gyakori hangulatváltozások, a gyengeség, az aluszékonyság, a fáradékonyság, az ingerlékenység, az alvás- és étvágyzavar figyelmeztető jelek, ne halogassuk az orvosi kezelést.

Enyhébb depresszió és szülés utáni depesszió esetén elegendő a pszichoterápia, szoptatós kismamáknak csak végső esetben írnak fel gyógyszert. Súlyos depresszió esetén az antidepresszánsok és pszichoterápiás kezelés együttes alkalmazása a leghatékonyabb. Sokan aggódnak, hogy függővé válnak az antidepresszáns gyógyszerektől, ettől azonban nem kell tartani.


A gyógyszerek hatása 2-4 hét alatt áll be, mellékhatásaik viszont azonnal jelentkeznek, ezért sokan önhatalmúan abbahagyják a szedésüket, ami nem helyes. A depresszió gyógyítható, a betegek 85-90%-a a kezelés hatására meggyógyul.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top