Életmód

Javítsd koncentrációs készségedet!

A Vriksászana (a fa állás) erõsíti a láb izomzatát, növeli az egyensúlyérzéket, fejleszti a koncentrációs készséget. Rendszeres gyakorlásával megteremtheted testi-lelki egyensúlyodat és növelheted önbizalmadat is.





Spirituális háttér

A keleti emberek a fizikai világot illúziónak tekintik, a lelket és a szellemet pedig valóban létezőnek. A nyugati ember – épp ellenkezőleg – csak a megfogható dolgokat véli valósnak. Lelki szempontból hasznos lenne, ha arra törekednénk, hogy megtaláljuk a kettő közötti összhangot: elfogadnánk az anyag létjogosultságát, és elismernénk a felsőbb hatalmak létezését is.

1. testi szint: Törekedj a testi egészségre és a jól-létre, valamint a harmóniára a külső világgal a munka és az egzisztencia területén.

2. lelki szint: Igyekezz megismerni önmagad, térképezd fel lelki működésedet. A környezetedben élőkkel teremts szeretetteljes kapcsolatot.

3. szellemi szint: Keresd a benned rejtőző magasabb Ént, figyelj legbelső lényegi részedre, a szellemed hangjára. Erre alkalmas a meditáció, az elcsendesedés és az ima.






Így hajtsd végre a gyakorlatot


– Állj egyenesen, zárd össze a lábad. Csípőd ne forduljon oldalra, gerinced legyen egyenes. Derekadat ne nyomd előre, inkább húzd be a medencédet. Vállad húzd kissé hátra és lefelé. Nyakadnak tarkó felőli részét nyújtsd felfelé, az orrodat ne emeld az égnek.
– Tedd a bal talpad jobb combod belső részére. Bal sarkad egészen a gátnál legyen, a lábujjak lefelé nézzenek.
– Nézz ki egy stabil pontot magad előtt 1-2 méterre a talajon, amibe a tekinteted megkapaszkodhat. Segít megtartani az egyensúlyodat, ha ezt kitartóan figyeled.
– Tenyeredet úgy zárd össze mellkasod előtt, ahogy az indiaiak köszönnek egymásnak. Ennek nagyon szép szimbolikus jelentése van: „Az én lelkem és a te lelked egy.”




– Maradj a fa pózban pár másodpercig. Később növelheted a kitartás idejét.
– A hajlított láb térdét vidd oldalra, amennyire csak tudod, hogy a csípő merevsége oldódjon.
– Először engeddd le a karodat, majd a lábadat, és várj ki pár lélegzetvételt, amíg a két lábban ki nem egyenlítődik a vérkeringés. Ezután ismételd meg a gyakorlatot a másik lábbal is.
– Nehezítheted a feladatot, ha tekintetedet felemeled a padlóról, és jobbra-balra nézegetsz, vagy csukott szemmel próbálsz egyensúlyozni. Megpróbálkozhatsz azzal is, hogy lábujjhegyre emelkedsz.

Kattints a folytatásért »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top