Életmód

Tabuk nélkül az intim problémákról

Sokan gondolják, amikor az intim izmok megerõsítésének fontosságáról hallanak, hogy az csak egy a keleti nõk huncutságai közül, és nekünk, a fejlett nyugaton élõknek nem kell övön aluli dolgokkal foglalkoznunk.





Ahhoz, hogy kismedencei szerveink és záróizmaink megfelelően működjenek, szükség van az őket tartó izmok megfelelő tónusára. Ahhoz, hogy ezeket tudatosan védhessük és erősíthessük, érdemes jobban megismerni testünk felépítését.


Gát: tenyérnyi, de fontos terület

Hasűri szerveinket a medenceöv csontozata védi és öleli körbe: elölről a szeméremcsont, két oldalról a csípőlapátok, hátulról a keresztcsont. Az alulról nyitott medencét tenyérnyi vastagságú és nagyságú izomlemez, a gát zárja be, amely a szeméremcsonttól a farokcsontig és egyik ülőcsonttól a másikig húzódik. Ez az izom testünk egyetlen vízszintes izomlemeze, amely harántcsíkolt izomszövetből áll, vagyis irányítható összehúzódásra és elernyedésre képes. A három, egymás fölött elhelyezkedő, rugalmas izomrétegének erejét gyengíti, hogy férfiaknál két – a húgycső és a végbél –, a nőknél a hüvellyel együtt három nyílás szakítja meg folytonosságát. Mindegyik rendelkezik önálló záróizommal, és egy nagyobb, nyolcas alakú izom fonja körül őket.





A nyolcas közepe, ahol a legtöbb izomköteg összefut, a leginkább terhelt és a legsérülékenyebb terület a gát, amelynek nagyon fontos feladatai vannak. Álló helyzetben rá nehezedik belső szerveink súlya, tartania kell őket a gravitáció ellenében. Nyitja és zárja a húgycső és a végbél záróizmait, fenntartja a hüvely tónusát, szüléskor lehetővé teszi a magzat előrejutását. Ha nem mozgatjuk rendszeresen, az izomrostok veszítenek feszességükből és tartóerejükből, sorvadni kezdenek. Ahogyan a bicepsz sem formásodik és erősödik edzés nélkül, úgy a gátizmokat is rendszeres tornáztatással kell kondícióban tartani.

Nem is gondolnánk, hogy a gátizomzat gyengülése milyen sok kellemetlen tünettel jár. Súlyosbítja a helyzetet, hogy belénk nevelt szemérmességünk miatt titkolni igyekszünk a bajt, magunknak sem valljuk be, hogy segítségre szorulunk, nem merünk kérdezni. Pedig a panaszok nagy része megfelelő gyakorlatokkal enyhíthető, vagy akár meg is szüntethető.

Kattints ide a folytatásért»

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top