Életmód

Újabb hiba, amit rendes lányok követnek el

Fõnök akarsz lenni? Akkor jó lenne, ha tudatosan készülnél a karrieredre! Rendes lányokból csak segítséggel lehet fõnök. Íme, mi megadjuk a hibajegyzéket: ezeket kerüld el, és bármi lehetsz! Akár fõnök is!

Nemrég jelent meg az Illia Kiadó gondozásában A rendes lányokból miért nem lesz főnök? című könyv. A kötet 101 hibát gyűjtött össze öngúnnyal, fricskázva vagy szomorú összekacsintással, olyanokat, amilyeneket hajlamosak vagyunk elkövetni. A hibák közül néhányat bemutatunk mi is, ráadásul segítünk a javításban is!

Hiba: Úgy gondolod, butának tűnsz, ha kérdezel

Az a baj, hogy még mindig a régi mondásra hagyatkozunk, miszerint: „Jobb, ha hallgatsz és hülyének néznek, mint ha megszólalsz, és be is bizonyítod, hogy az vagy”. Nos, nem értek ezzel egyet. Annyiszor maradnak csöndben a nők, hogy nem kell több ilyen alkalmat keresni. Ha jogos kérdést teszel fel, amely a probléma jobb megértését szolgálja (ellentétben a kérdésként megfogalmazott kijelentéssel, amiről majd a későbbiekben esik szó), az inkább az önbizalom jele, mintsem a tudatlanságé.

A nők néha azért nem kérdeznek, mert nem akarják a csoport idejét vesztegetni. Ha felteszed magadnak ezt az egyszerű kérdést: „A válasz csak engem érdekelhet?” – akkor egyszerűen eldöntheted, érdemes-e kérdezni. Ha a válasz igen, és tudod, hogy lehetőséged lesz a tárgyalás után négyszemközt feltenni a kérdést, akkor várj, amíg ezt külön megteheted. Ha a válasz nem, vagy tudod, hogy nem lesz alkalmad később rákérdezni (a tárgyalás résztvevői nem lesznek újra együtt, vagy az előadó nem fog ráérni), akkor tedd fel a kérdésedet.
Vedd azonban figyelembe a tárgyalás többi résztvevőjének az igényeit is. Ha már több kérdést is feltettél, és látod, hogy a többiek mozgolódnak, vagy túl sokáig tartott a megbeszélés, gondold meg, mennyire fontos, hogy ott helyben választ kapj.

Tippek

• Ha nem értesz valamit, kérdezd meg! Sokkal jobb így, mint ha rossz irányba indulnál, és egy csomó energiát és időt hiábavalóan vesztegetnél el.

• Figyeld meg az embereket a tárgyalásokon, és észre fogod venni, amikor zavartan néznek, vagy nem értik az elhangzottak lényegét. Használd ki ezt az alkalmat, hogy segíts a csapatnak, és mondd ezt: „Úgy látom a tekintetekből, hogy ez nem egészen világos. Mondana esetleg néhány példát vagy meg tudná másképp fogalmazni?”

• Bízz az ösztöneidben! Ha valami nem érthető világosan, akkor valószínűleg nem az.

• Fogalmazd meg egyszerű szavakkal a problémát, hogy egyértelmű legyen. Például: „Jól értem, hogy a projekt első ütemének kivitelezésére hat hónapot kapunk, a második ütemre három hónapot, és a harmadikra ugyancsak hat hónapot?” Ha tévedsz, meg fogják mondani, ha nem, megkaptad a szükséges információt.

• Ha azt éreztetik veled, hogy buta kérdést tettél fel, gondolj arra, hogy ez az ő problémájuk, nem a tiéd. Ha rendszeresen ezt teszik, kérdezd meg egyenesen, miért érzik szükségét a megszégyenítésednek egy kérdés miatt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top