nlc.hu
Életmód
A személyes kapcsolatok hatalma

A személyes kapcsolatok hatalma

Karácsony közeledtével, az ajándékvásárlások és jó kívánságok sorozatában mindannyiunkban felmerülnek kérdések, jó és rossz érzések a minket körülvevö emberekkel kapcsolatban.

Az év többi részében is meghatározó hatással vannak kapcsolataink az érzelmi világunkra, életkedvünkre, hatékonyságunkra, sőt még önbizalmunkra is, de akkor kevésbé szakítunk időt ezeknek értékelésére.  Egészen megdöbbentő, hogy bármely “indító” céllal jönnek hozzám az ügyfeleim, egy-két beszélgetés után kiderül, hogy több mint 90%-uknál egy vagy több kapcsolat vár elrendezésre azelőtt, hogy bármi máson dolgozni tudnánk. Mivel a kapcsolatok hosszú idő alatt alakulnak ki, lassan, örökké változva és természetesen alattomosan bonyolódva, észre sem vesszük, mekkora hatással vannak a magunkról alkotott képünkre, elvárásainkra és céljainkra.






A kapcsolatok általában három kategóriába sorolhatóak: pozitív, negatív és szükséges. Attól függően, hogy melyiket hova sorolod, kell elgondolkoznod azon, hogy ennek megfelelően “foglalkozol”-e vele.

A pozitív kapcsolatok szeretetet, megértést, támogatást és őszinteséget hoznak az életedbe. Ezektől erősnek és kiteljesültnek érzed magad. Természetesen ezek a kapcsolatok sem elégítik ki feltétlenül az összes igényedet, lehet hogy más az érdeklődési körötök, akár az értékeitek is, de ezek az emberek boldogságot és az általad megkívánt biztonságot hozzák az életedbe. Ha van egy-két ilyen kapcsolatod, már nagyon szerencsésnek mondhatod magad. 




Mit teszel ezeknek ápolására? 
Elég időt és energiát fektetsz beléjük? Megbecsülöd őket azzal, hogy a felmerülő problémákat őszintén megvizsgálod és kimondod, hogy ne mérgeződjenek el? Odafigyelsz a másik fél igényeire is legalább annyira, mint a sajátjaidra? Ezek a kapcsolatok a legnagyobb kincseid: vigyázz rájuk és ne gondold, hogy minden erőfeszítés nélkül is ilyenek maradnak hosszú távon. Ügyelj arra, hogy a kommunikációs csatornák mindig nyitva álljanak, és éreztesd a másikkal, mennyire becsülöd a kapcsolatotokat.


A negatív kapcsolatokra az jellemző, hogy több elkeseredést, kiábrándultságot, rossz érzést és gyomorgörcsöt váltanak ki belőled, mint jó érzést. Ezek több okból lehetnek az életedben: 1. mert valami megfogható, vagy megfoghatatlan oknál fogva ragaszkodsz hozzájuk (sokszor tudat alatt), vagy 2. mert nem tudod rávenni magad hogy megszakítsd őket, vagy 3. talán már eldöntötted, de nem találod a módját annak, hogy véget vess a kapcsolatnak, vagy 4. egy szükséges kapcsolatról van szó, amiből nem lehet kilépni (lásd a “szükséges kapcsolatok” alatt). 




Ezekre érdemes felfigyelni: Mi az ára számodra ennek a kapcsolatnak? Mit vesztenél, ha megszakítanád? Mit nyernél? Magad számára? Másokéra? Hogyan tudnál változtatni rajta? Mi a helyzet az erőviszonyokkal? És a Te szemléleteddel? Ezekre és hasonló kérdésekre válaszolva tudod csak tudatosan eldönteni, hogyan akarod kezelni ezeket a negatív kapcsolatokat. Ha úgy döntesz, hogy érdemes megtartani őket, akkor a “szükséges” kapcsolatokhoz hasonlóan el kell gondolkozni azon, hogy min tudnál Te változtatni (mivel a másikat nem valószínű, hogy sikerül változásra bírnod).


A “szükséges” kapcsolatok sorába azok tartoznak, melyeket nem választottál, és kilépni vagy nem lehet, vagy nem érdemes belőlük. Ilyenek a családi kapcsolatok, és néhány munkahelyi kapcsolat. Ilyenkor mit tehetsz? Először a saját viselkedésedet kell megvizsgálnod. Milyen magatartással kezdesz bele a beszélgetésekbe? Milyen a hozzáállásod? Miket feltételezel, amik máskép is lehetnek? Milyen következtetéseket vonsz le, és mi más lehetne ugyanúgy igaz? Hol látod a saját érzéseid visszatükröződését a másikban? Mik az elvárásaid a kapcsolattal szemben? Mit vársz ettől az embertől? Te mit szeretnél nyújtani? Ő vajon mit lát benned?  Mitől fél? Az ő viselkedését mi irányítja?






Szerzőnk korábbi írásai:

• Hány lehetőséget szalasztasz el naponta? »

•  Sikerakadémia »

• Legyél sokkal sikeresebb! »

• Rólad van szó, dönts szabadon! »

• Törődj többet magaddal, a boldogságodért! »

• Mi hiányzik az életedből? »

• Még többet a szerzőnkről és a módszerről »
Sokszor nagyon érdekes eredményeket láthatsz, ha a következőket előre elhatározva kezdesz bele egy beszélgetésbe “negatív” partnereddel: mi a célja a beszélgetésnek; Te hogyan akarsz megjelenni (erős, segítőkész, gyenge és segítségre szoruló, büszke, közömbös, stb…); mit vársz el a másiktól; mit tudsz, amit érdemes észben tartani; és mely viselkedési formáknak nincs semmi előnyük ebben a helyzetben.  Így a testtartásodat és a stílusodat is ennek megfelelően tudod alakítani, és sok ügyfelemtöl hallottam már, mennyire másképpen zajlott a találkozás, mint általában. 

Végül sokszor mégis arra a végeredményre jutunk, hogy ebből győztesen (kellemes érzéssel) nem kerülünk ki. Ilyenkor kell felmérni, hogyan tudjuk minimalizálni a kapcsolat rossz hatását ránk és a környezetünkre. Lehet, hogy ezt ésszel (“egyszerűen nem figyelek oda”), lehet hogy az együtt töltött idő minimalizálásával tudjuk elérni.





A jó, támogató kapcsolatok mindennél fontosabbak az életben. Ápold őket gondosan, és figyelj oda arra, hogy a negatív és szükséges emberekkel való viszonyaid nehogy elszívják az energiádat és életkedvedet.
Nagyon boldog karácsonyt és új évet kívánok, egészséges és fejlődő kapcsolatokkal (és élettel!).

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top