Életmód

Rendes lányok, akik hibáznak

A karrier lépcsõi néha szédítõek, néha könnyedén leküzdhetõk. Te melyik csoportba tartozol? Hibázol és nem jutsz elõre? Íme, egy újabb hiba és tippek a javításra.

Hiba: Túlságosan kitárulkozol

Ez a hiba tulajdonképpen a túlzott igazmondás egy válfaja.

Példa
Ezt a gondolatot egy igazgatónő vetette fel, aki észrevette, hogy osztályán a nők a férfiaknál sokkal gyakrabban osztják meg másokkal bonyolult személyes ügyeiket, melyeket később felhasználhatnak ellenük. Osztályáról az egyik nő teljesítményével voltak problémái. Egy személyes megbeszélés során a nő sírva fakadt, és hosszú, bonyolult történetbe kezdett, hogy haldoklik az anyja, a nővérei nem törődnek vele, és rászakadt minden egészségügyi és gondozási kérdés terhe, ráadásul a férje épp munkanélküli…
Idetartozik? Igen, de ez jóval több volt, mint amiről a főnöknek tudnia kell. Ezzel a litániával a nő azt a benyomást keltette, hogy nem bírja a stresszt. Amikor egy olyan projekt következett, amelyről a főnöke tudta, hogy stresszes, nem akarta megkockáztatni, hogy ennek a beosztottnak adja.

Ha megosztod másokkal a személyes ügyeidet, az önmagában nem hiba – de ha túl sokat mondasz el, az később visszaüthet.

Tippek
• Válogasd meg jól, hogy milyen személyes információt és kivel osztasz meg!

• Ha részleg- vagy munkavezetőként dolgozol, légy még óvatosabb. A következő alapszabályt ajánlom figyelmedbe: „A beosztottaiddal légy a legjobb barátságban, de egy percig se gondold, hogy ők a legjobb barátaid.”

• De akár vezető vagy, akár nem, ne tarts vissza minden személyes információt. Láttam, amikor nők ezt tették, és visszafelé sült el. Titkolózónak és gyanúsnak tűnnek tőle. Ha kellő mennyiségű személyes információt osztasz meg a többiekkel, az elég, hogy lássák az emberi oldalad, és akkor már kapcsolatot is tudsz velük építeni.

• Ha egy személyes ügy hatással van a munkahelyi teljesítményedre, légy őszinte, de fogalmazz tömören. Elég, ha azt mondod: „Most nehéz időszakot élek át, de fontos számomra a munkám. Megpróbálok majd jobban koncentrálni…”

• Többet tudhatsz meg a rendes lányok hibáiról ebből a könyvből »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top