Életmód

Hollywood- és túródiéta

A "fehérjedús étrendek" gyûjtõnév alatti diétákra jellemzõ, hogy nagyon egyhangúak, és magas állati fehérjefogyasztást írnak elõ, így magas húgysavszintet eredményeznek, ami köszvény kialakulásához vezethet. Emellett növelik a koleszterinszintet.





További problémát jelenthet, hogy a fehérjét csak vészhelyzetben, és tartós túlterhelés esetén használja a szervezet energiaszükséglet fedezésére, azaz hiába eszünk sok fehérjét, a szervezet mégis a csekély mennyiségű zsírt és szénhidrátot fogja elraktározni – hiszen abból tud hatékonyan energiát nyerni –, azaz inkább hízni fogunk. Ezt a folyamatot a szakemberek anyagcsere-csökkentésnek hívják, ami sajnos a minimálkalóriás étrendek átka is: a szervezetünk akkor is energiáért kiállt, ha éheztetjük, tehát válaszul raktározni fog – ráadásul sokkal többet, mintha normális mennyiségű ételt fogyasztanánk.

A nulldiéta abbahagyása után például a szervezet anyagcsere-csökkentésének következtében akár napi 1 kilogramm testtömegemelkedés is várható!

Ezenkívül gondoskodni kell arról, hogy esszenciális aminosavak, ásványi anyagok, vitaminok jussanak a szevezetbe, mert egyébként szívizomrost-károsodás, szívritmuszavar, köszvény, vesekő és pszichés tünetek jelenhetnek meg.

A Banting-diéta
a megengedett testtömegkilogrammonkénti 0,8-1 g fehérje öt-hatszorosát írja elő (tehát súlytól függően 60-80 g/nap), napi 500-600 grammot.






A Cooly-féle diéta

szerint a napi táplálkozás 50 százalékának fehérjéből kellene állnia – a megengedett 10-12 százalék helyett. A napi 750 kalóriás fogyókúra a zsírt, ezt a hormontermelődéshez és a zsírban oldódó vitaminok felszívódásához, valamint a hőháztartáshoz elengedhetetlen, létfontosságú tápanyagunkat teljesen kiiktatja a menüből. Sürgős vitaminpótlásra van szükség tíz nap után!


A szintén nagy karriert befutott Hollywood-diétát
a filmdívák hozták divatba, csak azt felejtették el közölni a gyanútlan kísérletezővel, hogy csupán néhány napig tartható. A színésznők egy-egy szerep kedvéért nyúltak ehhez a drasztikus módszerhez, de a kúra egy hétnél tovább alkalmazva súlyos hiánybetegségek kialakulásához vezet. Emellett csak 700 kalória energiafelvétellel jár.

A túró-diétában
csak túrót, gyümölcsöt, és fűszereket fogyaszthatunk,

a fél-csirke diéta
pedig napi negyven gramm csirkét, burgonyát és zöldséget engedélyez. Mindkét kúra egyhangúsághoz és vashiányhoz vezet. A naponta egyfajta gyümölcs (alma, szőlő, diódiéta) fogyasztása tápanyaghiányt okoz, az úgynevezett ivókúrák (sörkúra, bor- és kenyérkúra, tejkúra) vas-, vitamin- és rosthiányos állapotot okoznak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top