Életmód

Állj helyt derekasan!

Érezted már sorban állás közben, hogy majd’ leszakad a derekad? Esett már nehezedre egy számítógép elõtt töltött nap végén kiegyenesedni? Ez jel, mely arra figyelmeztet, hogy oda kellene figyelned gerinced egészségére.

Valószínűleg te sem szeretnéd, hogy néhány év múlva egy áttáncolt éjszaka, egy pörgősebb sztepaerobik-óra vagy néhány perces sorban állás is komoly derékfájást okozzon. Fogadd meg tanácsainkat, éld gerinckímélően hétköznapjaidat, és elejét veheted a fájdalomnak.





Otthon





– Ne előrehajolva mosd a hajad, ez kemény próbának teszi ki a gerinced. Állj be inkább a zuhany alá, vagy térdelj a kád elé.
– Fogmosás közben támaszkodj meg a mosdó szélén, így kevésbé terheled gerincoszlopod.
– Emelj helyesen! Ha nehéz súlyt kell



felemelned, tartsd a törzsedhez közel. Mindkét kezeddel és egyenes gerinccel igyekezz emelni. Ne hajolj, inkább guggolj le a tárgyért. Egyenes törzzsel enyhén előre dőlve állj fel. Ne akard egyszerre emelni és áthelyezni is a súlyt.
– Kerüld a hosszú ideig tartó lefelé nézést. Helyezd magasabbra a tévét, emeld fel a könyvet vagy az újságot.
– Porszívózás, mosogatás, vasalás közben ne görnyedj. Emeld magasabbra a vasalódeszkát, tartsd magadhoz közel a porszívót, állj minél közelebb a mosogatóhoz.






A munkahelyen


– Ha ülőmunkát végzel, óránként állj fel és nyújtózz meg.
– A monitorodat lehetőleg magad elé helyezd. Ha csak az asztal szélén jut neki hely, két-három havonta helyezd át a másik oldalra.
– Ne akarj telefonálás közben mást is csinálni. Ha a füleddel és a válladdal tartod a kagylót, komolyan megterheled a nyakad izmait.
– Érdemes kipróbálni ülőbútorként a térdeplőszéket vagy az óriáslabdát.
– Ha egész nap állsz, figyelj arra, hogy a testsúlyod egyenletesen mindkét lábra nehezedjen, térdedet kicsit hajlítsd be, tartsd feszesen a has- és farizmaidat.

 



Nézz a tükörbe…


És tanuld meg, milyen az ideális testtartás. A lábujjaktól indulva nézd végig a tested, és igazítsd helyre tagjaid. A lábfejek előre nézzenek, a talp ne lapuljon a talajra. A térdkalács előre mutasson, a két csípőcsont egy szintben legyen. Egész picit húzd be a hasad és feszítsd meg a popsid. A törzsed egyenes legyen, a vállaid egy vonalban álljanak, ne essenek előre. A nyakadat nyújtsd ki és tartsd egyenesen. Az álladat kissé billentsd előre, képzeld el, hogy a fejed búbjával nyújtózol felfelé. Annyiszor emlékeztesd magad a helyes tartás elemeire, ahányszor csak eszedbe jut napközben, este pedig megint gyakorolj a tükör előtt.

Az autóban

– Ha hosszú ideig vezetsz, és nem ügyelsz a helyes testtartásra, az út végére alaposan elgémberedhetsz. Az ülés és a háttámla szögét úgy állítsd be, hogy enyhén hajlított karral kényelmesen elérd a kormánykereket és a sebességváltót. Annyira húzd előre az ülést, hogy a pedálokat hajlított térddel és vízszintes combbal elérd.
– Helyezz egy lapos kispárnát a gerinced alsó szakasza mögé támasztékul.
– Ki- és beszálláskor told hátra az ülést annyira, hogy ne kelljen csavarni a gerinced.


Az ágyban

– A túl puha matracon a gerinc középső szakasza megsüllyed, ugyanez a veszélye a túl rugalmas matracnak is. Az ideális ágybetét megtartja tested súlyát anélkül, hogy besüppedne, megtámasztja a gerinced anélkül, hogy akadályozná a szabad mozgást.
– Csak egy párnán aludj, az se legyen túl nagy. Ha a hátadon fekszel, tegyél párnát a térded alá, ha az oldaladon, a két térded közé.
– Ha partnered sokkal magasabb vagy alacsonyabb nálad, esetleg a súlyotokban jelentős az eltérés, célszerű a franciaágyba két különböző keménységű matracot egymás mellé tennetek.






Az edzőteremben

– Próbáld ki a gerinctréninget. A speciálisan összeállított gyakorlatsor segít megerősíteni és rugalmasan tartani a helyes testtartásért felelős izmokat.
– Az aquafitnesz azaz a vízben végzett aerobik hatékonyan edzi egész testedet, miközben a víz felhajtóereje csökkenti a gerincedre nehezedő nyomást.
– A pilates lassú, koncentrált mozdulatai megtanítják, hogyan használd tudatosan a tested, a megfelelő izmok erősítése pedig királynői testtartást eredményez.
– A statikus jógapózok nyújtják, erősítik és hajlékonyan tartják az egész test izmait és különösen jó hatással vannak a gerinc melletti izmokra. A relaxáció pedig segít megszabadulni az izmokban felgyülemlett merevségtől.






Képek: Egészségkalauz »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top