A tiltás nem célravezető
Bilkei Kata, 29 éves, pénzügyi előadó, Tamás fia 6, Balázs 4 éves
A hétköznapokon a gyerekek otthon csak egy tejeskávét vagy kakaót hörpintenek fel, a tízórait már az oviban eszik meg. A fiúk általában fehér kenyérből készült szendvicset kapnak, margarinnal, májkrémmel, baromfi párizsival vagy lekvárral. Ehhez legtöbbször vizet isznak, néha gyümölcslevet, málnaszörpöt. Otthon és az oviban soha nem kínálják őket szénsavas üdítővel, de ha vendégségben elkortyolnak egy pohárral, attól még nem dől össze a világ. Kata mindig megnézi a heti étrendet, hogy otthon ne készítse ugyanazt, mint amit az óvodában ettek a gyerekek.
Helyes szokások: Kata figyelemmel kíséri, hogy gyermekei milyen ételből mennyit fogyasztanak az oviban, ezért pontosan tudja, mivel kell kiegészítenie az otthoni étkezést ahhoz, hogy a kicsik minden tápanyagot megkapjanak, ami szükséges a fejlődésükhöz. Jól teszi, hogy nem tiltja fiait a szénsavas üdítőktől, hiszen azzal csak a kíváncsiságukat fokozná, ugyanakkor törekszik rá, hogy a család étrendjében ezek csak ritkán szerepeljenek.
Amire érdemes figyelni: A gyerekek étkezésében fontos szerepe van a reggelinek. Csempésszen a folyadék mellé koruknak megfelelő mennyiségű szilárd élelmiszert is, pár falatnyi szendvics, gabona- vagy kukoricapehely formájában. A helyes családi minta jótékonyan befolyásolja a gyermek későbbi táplálkozási szokásait.
A Wellness tanácsa: Ha az óvodában csak fehér kenyeret adnak, otthon inkább teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér, kifli, zsemle kerüljön az asztalra, mert ezek magasabb élelmirost-tartalmuk miatt értékesebbek a szervezet számára. A magas zsírtartalmú húskészítmények párizsi, virsli helyett vásároljanak soványabb felvágottat, például gépsonkát.