Életmód

Kristály, hó, tehénkolomp

Tirol a tél szerelmeseinek Mekkája, de az is számtalan remek szabadidõs programot találhat itt, akinek annyi köze van a hóhoz, mint csigának a lengõtekéhez. Innsbruck úgy bújik meg a kétezer méter magas hegyek koszorújában, mint egy kis ékszerdoboz.

Ha Budapesten kocsiba pattanunk, nyolc óra múlva ott lehetünk az ausztriai Tirol fővárosában, Innsbruckban. Az út végig autópályán vezet, hófödte hegycsúcsok és vidáman integető tehenek mellett. Érdemes beiktatni egy-egy rövid pihenőt, a letérőknél jobbnál jobb és megfizethető étkezőhelyek várják az éhes vándort.

Óvárosi bolyongás

Zsúfoltabb hónapokban a százezres városban még egyszer annyi idegen nyüzsög. Az óváros néhány keskeny, festői, árkádokkal szegélyezett utcácskából áll, a boltívek alatt üzletekkel, műhelyekkel, kávéházakkal. Bolyongj egy kicsit céltalanul, add át magát az ódon épületek, a díszes paloták varázsának. Nem kell fárasztó gyalogtúrára készülnöd, előbb-utóbb belebotlasz a nevezetességekbe.

Az egykori uralkodói székhely sok emléket őriz a császári időkből, legismertebb nevezetessége az aranytetős ház. Az innsbrucki vár látképe legendás része a városnak, csakúgy, mint a Diadalkapu vagy az Ambras-kastély. Ne hagyd ki a Swarovski kristálymúzeumot sem, amely Európa legnagyobb Swarovski kiállítása és értékesítőhelye egyben. Ha az apró belvárosban mégis eltévednél, kérj felvilágosítást az utcán posztoló rendőröktől, de készülj fel: előfordulhat, hogy iskolás németségeddel egy szót sem értesz majd sajátos tájszólásukból.
Ha a belvárost felderítetted, tegyél egy kirándulást a környéken! Kellemes programot kínál a várostól 30 perc autóútra fekvő alpesi állatkert. Keresd fel Tirol gyöngyszemét, Kufsteint is, ahol a központból az erődítménybe üvegfalú felvonó szállítja a turistákat.

Kezdőknek és profiknak

Ausztriában Tirol büszkélkedhet a legintenzívebb idegenforgalommal, hiszen mind a természeti adottságok, mind a szolgáltatások terén a legjobbat kínálják. A lakosság 95 százaléka turizmusból él, bár néhány virágzó vállalkozást is működtetnek: egy közeli településen van például Európa legnagyobb tehénkolomp-készítő üzeme, kiváló minőségű termékeiket a világ minden tájára exportálják.

Csodálatos a táj, a völgyeket kétezer méter magas csúcsok szegélyezik, számtalan hasadékkal, apró falvakkal, üdülőhelyekkel. Közülük az egyik legkellemesebb település Igls. A városkából kötélpálya visz fel az 1950 méter magas Patscherkofelre, ahonnan ülőlifttel szállhatunk még feljebb, a 2247 méter magas Patscherkofelgipfelre.

Az innsbrucki régió síterületei mindenkinek mindent nyújtanak: szelídet a kezdőknek, meredeket a haladóknak, extrémet a profiknak, kényelmeset az idősebbeknek, vidámat a gyermekeknek. A Stubai-gleccseren a szezon egész évben tart. Ha eleged lett a hóból, kipróbálhatod a tandem paplanernyőzés páratlan élményét: a hegycsúcsról elrugaszkodva, lágyan, ahogy a sas suhan, leereszkedhetsz a völgybe, miközben a tréfás oktató a levegőben jódlizva igyekszik elterelni figyelmedet a rettenetes tériszonyodról.

Hogy még mi mindent találsz Tirolban? Kattints ide, és megtudod »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top