nlc.hu
Életmód
Mr. Alkohol- vele vagy nélküle az ünnep?

Mr. Alkohol- vele vagy nélküle az ünnep?

Emlékeztek a filmre, amelyben egy rénszarvasos pulcsit viselõ férfi elõtt össze-vissza beszélt egy idétlenül öltözött, csapzott nõ? Közben pedig bõszen újévi fogadalmakat tett. Aztán mi lett belõlük!




Fogadkozott, hogy a következő évben kevesebbszer kell majd a vécébe hajtania a fejét az előző este összeszedett macskajaj végett, miközben akkor is kezében volt egy nagy pohár vodka-narancs, vagy valami hasonló. Ja, és a cigi. Szóval, ki-hogyan éli túl az ünnepeket?

Jó ez a karácsonyi készülődés, néha sikerül is egy-egy pillanatot ünnepivé varázsolni (Ld. adventi gyertya meghitt meggyújtása), megmenteni valamit, ami igazán békés és illik a számvetéssel teli évvégéhez. Az emberek jó részének életét persze nem a csendes várakozás tölti ki. Mindenhol év végi leltár, zárás, összegzés, szünet előtti mindentelrendezés pörgeti a napokat, heteket. Talán csak az óvónénik feledkezhetnek meg az év végi hajtásról, amikor karácsonyi díszeket gyártanak a gyerkőcökkel, s Jancsika úgy összekeni magát ragasztóval, hogy ráragad a színes papír az orra hegyére…

Kint hideg van, bent nagy a stressz, mivel mással oldanánk, mint némi alkohollal. Csak egészen picikével. Csak egy-két pohár forraltbor (az alkohol java része úgyis elpárolog), az nem számít, esténként egy-egy bögre házi puncs vagy grog, esetleg jó pohár mélyvörös borocska igazán nem a világ. Lazítani meg úgyis kell.

Amióta alkohol van a világon, az meg ugye nem tegnapi fejlemény, az embereket soha, de soha nem lehetett sem lebeszélni, sem eltiltani az alkoholfogyasztástól. Még az 1920-as évek Amerikájában is hiábavaló intézkedés volt a szesztilalom, igaz Al Capone igen jól járt vele, csak úgy virágzott az üzlet ez idő alatt. Igaz, most is virágzik, de már legálisan.

Szóval az ünnepet megelőző felhajtásban igazán jólesik néhány korty nedűt felhörpinteni, ellazít, s mivel kitágítja a hajszálereket, melegséget is okoz. Ez pedig a nagy hidegben igazán jó. Emellett azonban növeli az étvágyat is, ami meg igazán nem hiányzik. De amondó vagyok, a karácsony környéki két-három kiló plusszt úgysem lehet elkerülni, s talán nem is kell. Csak megengedhetünk magunknak évi egyszeri dőzsölést?! Kicsit feszesebben áll majd a nadrág, na és? Az ünnep édessége csak megér ennyit!

Azt mondják, az alkohol serkenti az emésztést is, tehát a nagy karácsonyi ebédek és vacsorák, nassolások közben nem árthat néhány korty alkohol. Másrészt kicsit kiemeli a szellemet a testből és felszabadít ami szintén hozzájárulhat az ünnep szárnyalásához… De van három nagyon fontos szabály az alkoholfogyasztással kapcsolatban. Az első a mérték, mert ezt nem betartva egészségünket is a vásárra vihetjük. A második is a mérték, mert egy részeg, elkenődött sminkkel össze-vissza hadováló, dülöngélő nő nem szép látvány, mindenki ügyeljen hát a méltóságára. A harmadik aranyszabály szintén a mértéktartás, mert az ünnepi hangulat megőrzése hőbörgő jókedv mellett csak bajosan őrizhető meg.

Nem szabály, de jó tanács, hogy ha már alkohol, akkor legyen minőségi. Az a bor, amelyik műanyag flaskában, vagy csavaros-illetve fémkupakban díszeleg az áruházak polcain, messze kerülendő! De a távolságtartás javasolt a 6-700 forintnál olcsóbb nedűkkel szemben is. Vagy legalábbis kellő körültekintés és valamicske borismeret. Persze, a pénztárca. Érhet kritika emiatt, de akkor is azt mondom, jobb két palack drágább bor, mint négy olcsó. Másnapi fejfájást, gyomorégést, hányingert és rossz közérzetet spórolunk meg, ha inkább a minőségi árut választjuk.

Szilveszterkor nem a bor a legideálisabb alkohol (ha már), mert a bor ugye szereti a társaságot, azt meg főleg, ha figyelnek rá. Az év utolsó napja pedig a mulatságé már, s nem a számvetésé. Szóval ilyenkor érdemes inkább mást, gyümölcslével kevert röviditalokat, koktélt vagy pezsgőt, s főleg bólét választani. A spanyol gyümölcsborból például, némi gyümölcslével, gyümölcsdarabokkal igazán finom és könnyű ital készíthető. Az otthoni házibulira ideális, de adhatjuk ajándékba is, vagy ha utcai portyát tervezünk –kicsit kommersz kivitelben ugyan-, oda is magunkkal vihetjük.

Akinek fáj a feje a pezsgőtől, próbálja meg úgy fogyasztani, hogy kicsit kikeveri belőle a szénsavat és emellett gondoskodik a megfelelő folyadékutánpótlásról is. A másnapos fejfájás ugyanis sokszor abból ered, hogy az alkohol elégetése rengeteg vizet vont el a testből. No ezt kell pótolni mielőbb.
Aki nem alkoholpárti, az is rendben van, de én azért amondó vagyok, mindenki megtalálhatja az alkoholfogyasztás azon formáját és összetevőit, amelyekkel kellemesen érezheti magát. Anélkül, hogy másnap szégyenkeznie kellene egy akármilyen pulcsis férfi előtt…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top