nlc.hu
Életmód
Peches ember a jégen

Peches ember a jégen

A hideg évszak beköszöntével a téli sportok szerelmeseinek felpezsdül a vére. A korcsolyázók, síelõk boldogan sietnek a pályákra, hogy a mínuszokra fittyet hányva mozogjanak a szabad levegõn. Mások ilyenkor legszívesebben ki sem tennék a lábukat a jól fûtött lakásból, és mély álomban várnák ki a tavaszt.

Legyen szó akár sportolókról vagy keveset mozgó gyalogosokról, a hidegben mindenkinek merevebbek az izmai, ízületei. A tél a súlyos sérülésekkel járó, elcsúszásos balesetek veszélyét hordozza magában.

Dr. Hutás Gábor reumatológus szerint télen hajlamosak vagyunk megfeledkezni a testmozgásról.
– Az „ellustult” ízületek nehezebben indulnak meg még azoknál is, akik nem szenvednek ízületi bántalmaktól. Ezért télen még fontosabb lenne a rendszeres sportolás – figyelmeztet a szakorvos.
A síelés rajongói minden évben útra kelnek, hogy egy-két hétig kedvenc sportjuknak hódoljanak. Ellenőrzik, megvan-e minden szükséges felszerelésük, gépkocsijuk alkalmas-e a téli autókázásra, csak sok esetben éppen izmaik felkészítése marad el.

Viktor tavaly márciusban, a már kezdődő tavaszból indult el egy osztrák sípályára. Felesége intése ellenére nem csatlakozott a kötélpálya alján bemelegítők csapatához. A pálya közepén következett be a baj, amikor egy kisebb hókupacon egyik léce megakadt, térde szerencsétlenül oldalra kicsavarodott. A mentőállomáson a baleseti sebész (traumatológus) elmondta, merev izmai hozzájárultak a balesethez.

A kedvtelésből sportolók általában egész évben alig gyakorolják a lesikláshoz szükséges mozdulatokat, szinte a munkahelyükről indulnak vakációzni a lejtőkre. A biztonságos síelés egyik legfontosabb feltétele a megfelelő erőnlét, amelyet tréningezett izmokkal érhetünk el. Futással, biciklizéssel, avagy célzottan a síelőknek kifejlesztett, a szükséges mozdulatokat gyakoroltató sí-gimnasztikával edzhetik magukat a vakáció előtt.

A másik népszerű téli időtöltés, a korcsolyázás, ha lehet, még veszélyesebb kaland, mint a síelés. A leggyakoribb korcsolyabalesetek a ficam, illetve a különböző típusú végtagtörések.

Vera hetvenen túl is rajong a korcsolyázásért. Férje, gyerekei és unokái csodálják fittségéért, de féltik is, mióta az idős asszonyt néhány éve a tömött pályán véletlenül elsodorták, és a jégre zuhanva több sérülést szenvedett. A baleset nem tántorította el a téli sportolástól, de alaposan megjegyezte, hogy csak vastag kesztyűben, sapkával induljon neki a csúszkálásnak a zsúfolt jégpályán. A megfelelő felszerelés és ruházat nemcsak a beleseteknél véd, hanem a légúti fertőzések ellen is óvja a meghűlésre különösen érzékeny nyálkahártyát.

Amikor tükörjég borítja az aszfaltot, legjobb lenne ki sem lépni az utcára! Ezt azonban kevesen engedhetik meg maguknak, így aztán a baleseti ügyeletek ilyenkor zsúfolásig megtelnek kar- és lábtöréses páciensekkel.
Egy pillanat alatt a földre kerülhetünk, de hátha villámgyorsan beugrik az aranyszabály: törekedjünk arra, hogy lábainkat minél jobban kinyújtsuk, és minden izmunkat megfeszítsük. A feszült izom jobban ellenáll a sérüléseknek.
Ha megtörtént a baj, és úgy érezzük, a puha hó vagy földes talaj nem fogta fel az ütődést, igyekezzünk mielőbb orvoshoz jutni. A sérülések ugyanis idővel súlyosbodhatnak, így akár maradandó károsodást is okozhatnak csontjainkban, ízületeinkben. Fejsérülés gyanújával minden esetben irány az ügyelet!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top