Életmód

Hogyan tehetnek az elhatározásaid kitartóbbá?

Újévi fogadalmainkat még éppen csak meghoztuk, és máris csüggedten tapasztaljuk, hogy itt is, ott is megszegtük õket. Ilyenkor ezt általában egy újabb kudarcként könyveljük el.

Megint megállapítjuk, hogy nem vagyunk elég kitartóak és céltudatosak. Ez aztán a felemelő évíndítás, nem?






Egyik ügyfelem szomorúan vallotta be, hogy az utóbbi két hétben kétszer is ivott egy-egy pohár sört, teljes kudarcot vallva a “hétközben nem iszom alkoholt” nevezetű célja irányában. Hol van a hiba?







Esküszöm, ebben az évben jobb leszek, mint Arnold Schwarzenegger!
Mielőtt célokat tűzünk ki, fontos megvizsgálnunk a célok indíttatását. Mit akarunk ezzel elérni? Mi a “nagyobb” kép? Mely törekvésünk irányába visz minket, ha ezt betartjuk? Kik szeretnénk lenni?  Milyenek szeretnénk lenni? Ennek a célnak az elérése hogyan befolyásolja azt a képet, amit magunkról szeretnénk alkotni/mutatni?


Én mindig két listát íratok az ügyfeleimmel: “elhatározásokat” és az ezeknek megfelelő, ezekhez vezető “célokat“. Az elhatározások arról szólnak: ki szeretnék lenni, milyen szeretnék lenni. Ezek nem mérhetőek, és nincs határidejük sem. Folytonosan törekszünk arra, hogy ilyenek legyünk, és döntéseink (és cselekedeteink) által vagy közeledünk ezekhez az elvárásainkhoz, vagy távolodunk tölük. Eszközeink: a célok! Ezek az “utak” az elhatározások megvalósítása felé. A célok mérhetőek és pontosak (ha jól tűztük ki őket, erről bővebben a  júliusi “Sikerakadémia” című cikkemben olvashatsz). A probléma akkor merül fel, amikor egy bizonyos cél elérésének túl nagy jelentőséget tulajdonítunk, szem elől veszítve a cél mögött húzódó elhatározást. Egy “elhatározás” felé sok “cél” vezethet, és fontos, hogy ezeket beazonosítsuk. Így nem feltétlenül tudjuk be kudarcnak, ha az egyik “útról” egy kicsit letérünk (sokszor a körülményeket figyelembe véve okosabb és célravezetőbb rugalmasnak maradni), addig, amíg fel tudjuk mérni a többi “úton” megtett haladásunkat. 






Szerzőnk korábbi írásai:

• A személyes kapcsolatok hatalma »

• Hány lehetőséget szalasztasz el naponta? »

• Sikerakadémia »

• Legyél sokkal sikeresebb! »

• Rólad van szó, dönts szabadon! »

• Törődj többet magaddal a boldogságodért! »

• Mi hiányzik az életedből »

• Még többet szerzőnkről és a módszerről »
Mely elhatározás állt ügyfelem döntése mögött, hogy nem iszik hétközben alkoholt? Hatékonyabb akart lenni. Megfigyelése szerint, ha leült sörözgetni a barátaival a saját sörözőjében, túl sok időt vesztegetett el ott. De a “hatékonyabbnak lenni” elhatározáshoz sok út fut, és még sok más célt lehet irányában kitűzni: minden reggel beosztani a napi tennivalókat órarend szerint; megtalálni mi delegálható és delegálni; stb… Mint kiderült, munkája során is megesik, hogy illik meginnia egy sört valakivel. Így a szigorú cél, amit kitűzött, nemcsak hogy nem az egyetlen út, de ésszerűen nem is megvalósítható. Fontos annak a tudatos felismerése, hogy vannak alkalmak, amikor a “sörözgetés” időpocsékolásba fullad. De a szigorú megszorítás, mint cél helyett inkább azt kell elbírálnia, hogy mikor milyen következményekkel jár ez a cselekedete. Így a nagy kudarcélmény helyett, ami a “most már úgyis mindegy, én nem vagyok elég céltudatos, és így nem lehetek hatékony sem” tévhithez vezet, az utak (célok) összességét kell figyelni. 






Mennyire vagy sikeres egy bizonyos elhatározásra irányuló törekvéseidben, és mely célokat kell újra fogalmaznod, hogy hű maradj az elhatározásaidhoz?  Sokszor sokkal könnyebb elkönyvelni a kudarcot és feladni. Biztos, hogy ezt akarod tenni, vagy valóban hiszel abban, hogy ki, és milyen akarsz lenni?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top