Életmód

A szõkétõl az álnok kígyóig

Szõke vagy? Épp gondjaid vannak a munkatársaiddal, vagy munkahelyet szeretnél változtatni, de szõkeséged inkább hátránynak tekinted, mint elõnynek? Az emberismeret és a jó kommunikáció sokat segít a konfliktusok kezelésében.







Egy angol kutatás szerint a szőke nők képviselik a leghitelesebb embertípust
Hidd el, még a hajadat sem kell átfestetned.

Főként az új munkatársnak okozhat nehézséget a kommunikáció, a beilleszkedés az új csapatba. A kezdeti nehézségeket fokozza, hogy jónéhány furcsa figura előfordulhat egy munkahelyen. A legfontosabb azonban, hogy használd emberismereted, igyekezz mindig őszinte lenni, türelmedet pedig minél tovább megőrizni. A mosolyt ne hagyd otthon reggelenként, mert a nevetés csodákra képes. És a jó öreg humorérzéket se dobd a kukába. Sok sikert!

A Hiteles – szőkék előnyben

Gondoltad, hogy az ezerszer hallott szőke nős vicceknek épp az ellenkezője az igaz? Egy angol kutatás szerint ők képviselik a leghitelesebb embertípust. Ha hajszínük mellé még kék a szemük is, a küllemüknél fogva jobbak az esélyei az üzleti tárgyalásokon vagy a bíróságok előtt.
A kék szemű szőkéknek, ha telt ajkúak és gyermeki arcvonásokkal is rendelkeznek, könnyebb soruk van, mint más embertársaiknak, mert őket első pillantásra hitelesnek és megbízhatónak, amolyan „anya” típusnak látod. Ám a jó fellépéshez fontos a ragyogóan tiszta cipő, a tisztára mosott haj és nőknél még a smink is.


Az Agresszív – nem csak munka közben

Ő a hirtelen haragú, akit apróságokkal is végzetesen feldühíthetsz. Ne ijedj meg, ha kiabálással, csapkodással vezeti le dühét. Amíg dühöng, nem érdemes vele vitázni, észérvekkel sem lehet meggyőzni.
Bánj vele óvatosan, akár egy aknamezővel! Ez azonban nem jelenti azt, hogy mindig igazat kell neki adnod, mert megérzi, hogy tartanak tőle és visszaél “hatalmával”.







A Tétova – homokba dugott fejjel
A Tétova – homokba dugott fejjel

Általában óriási papírhalmaz mögött mélázik. Ő az a kollégád, aki az elintézendők és a félkész listák halmaza fölé legfeljebb a tekintete mered, amikor az elkészült beszámolókat kéred tőle. Persze, még várnod kell majd rá.
Számíts rá, hogy mindig késésben van. Attól retteg, hogy tévedhet, nem bízik eléggé képességeiben. Ezért is tologatja maga előtt a munkákat, mert fél, reménykedik, hogy minél később derül ki, hogy késésben van.


Az Okoska – jobb kiismerni

Mindig erősen töprengő arcot vág, minden kérdésre van kész válasza, ha mégse lenne, akkor rögtön utána néz és megold minden problémát. Vagyis csak igyekszik megoldani minden problémát.
Tedd fel magadban a kérdést: vajon kolléganőd tényleg mindent jobban tud, vagy csak úgy tesz? Ha az első csoportba tartozik, érdemes figyelmesen végighallgatnod jótanácsait, nem kell minden „kreatív” ötletét megvalósítanod. Ha a másik csoportot népesíti, reménytelenül tudálékos marad, bármit teszel is.








A Pletykás – hírvadászatból jeles
A Pletykás – hírvadászatból jeles

A gyors informátor, különösen, ha valakiről rosszat lehet mondani. Baráti és munkatársi kapcsolatai szinte kizárólag erre a kétes tehetségére épülnek.
Hiába kedves és jó beszélgetőtárs, inkább ne bízz meg benne. Titkaid jobb, ha másra bízod, mert nem tudja magában tartani őket, hiszen fontosságát a pletykázással erősíti egyfolytában.


A Kígyó – menekülj előle

Legszembetűnőbb vonása, hogy mindenhol ott van, legalábbis a füle. Könnyen felismered, hiszen legtöbbször nyájasabb, mint az összes kollégád együttvéve, ráadásul mindig érdeklődik, hiszen így gyűjti az infókat.
Vigyázz, mit és hogyan tálalsz neki, mert még a teljesen semleges történetből is kész drámát tud kerekíteni! “Nagy mesélő”-ként képes a felismerhetetlenségig átváltoztatni sztoridat, csakhogy intrikus hajlamát kiélje.


A Mimóza – magányos farkasként

Általában csak az első két hét után veszed észre, hogy ő is egy irodában dolgozik veled. Nem szeret hangoskodni, kimarad a munkahelyi csatározásokból, nem vesz részt az összejöveteleken. Ne hidd azonban, hogy nem figyel az eseményekre, a körülötte lévő emberekre.
Magányosságával lehet, hogy ő sincs kibékülve, olykor-olykor szívesen bekapcsolódna a beszélgetésbe. Kezdeményezz vele beszélgetést, meg fogsz lepődni, mennyire örül majd neked.









További tippek, karrier ötletek, és  példák arra, hogyan igen, és hogyan ne viselkedj a munkahelyeden, hogy előbbre juss!

• Itt még többet megtudhatsz a könyvről »

Kapcsolódó cikkek:

• Karriertippek rendes lányoknak » 

• Újabb hiba, amit rendes lányok követnek el »

• Katona Mária munkavállalási szakértőnk oldala »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top