Életmód

Edzõgépek – másképp

Biztosan te is megfigyelted már, hogy a fitnesztermek órarendjében egyre többször szerepel a Pilates, a jóga vagy épp a wellness sztep, azaz olyan irányzatok, melyek a test biztonságos erõsítése mellett a lelked is megnyugtatják.







Te miért jársz edzőterembe? Hogy leadj néhány kilót? Hogy formásabbra tornázd a popsid? Gondolom, kötetnyi szakirodalmat olvastál a „hogyan fogyjunk tíz kilót három nap alatt” és a „legjobb zsírégető sportok” témakörökben. És arról olvastál-e valahol, hogy melyek azok a sportok, azok az aerobikórák, amelyeket bátran végezhetsz akár éveken keresztül ízületeid károsítása nélkül? Azt hallottad-e valakitől, hogy a dübörgő zenére százával végzett súlyzólengetések nem feltétlenül a leghatékonyabb módja alakod formálásának? Vagy talán saját magad jöttél rá minderre?






Gondoltad volna?

– Joseph Pilates gyógytornász az első világháború alatt dolgozta ki módszere alapjait, sérült katonák talpraállítására.

– A Pilates-gépek prototípusai átalakított kórházi ágyak voltak rugókkal, kendőkkel és kötelekkel kiegészítve.

– A gyermekkorában angolkórban és asztmában szenvedő férfi saját magát is meggyógyította gyakorlataival.

– A jóga, tajcsi, gimnasztika, szertorna, balett, küzdősportok elemei mind helyet kaptak e csodálatos mozgásrendszerben.









Géppel vagy szabadon?

Az edzőterem gépei elvileg jó lehetőséget adnak a személyre szabott, elmélyült, biztonságos edzésre. Eggyel jobbat, mint a sokszor tömeges aerobikórák ellenőrzés és kontroll nélkül végzett gyakorlatai vagy a szabadsúlyok nem megfelelő használata. Ám sokan úgy ugranak bele az edzésbe, hogy nincsenek tisztában a gyakorlatok helyes kivitelezésével, ráadásul az ellenállások nagyságát sem tudják jól megválasztani. Gigantikus súlyok alatt nyögnek feleslegesen vagy lazára veszik a figurát, és épp a céljukhoz nem kerülnek közelebb.







Amíg meg nem találják a számukra legmegfelelőbb edzésmódszert, sok nő kering kecsesen feszes és rugalmas, nőiesen formás izomzatról álmodozva az edzőterem gépeinek útvesztőjében és nem tudja eldönteni, hogy visszaszédelegjen-e az aerobikterembe, spóroljon egy személyi edzőre, vagy inkább menjen szépen haza, és inkább holnaptól éljen egészségesen. Ha te is közéjük tartozol, van számodra egy remek tippünk: látogass el egy Pilates-stúdióba!








Tökéletes választás

Nyugalom, pontosság, folyamatosság, tudatos figyelemirányítás, tökéletességre törekvés, biztonság, harmónia, egyensúly, izomerő: ez mind benne van a Pilates-gyakorlatokban. Lassan, tudatosan, kellő összpontosítással kell őket végezni, a mozdulatok minősége jóval fontosabb a mennyiségnél. A gyakorlatokhoz kapcsolódó speciális légzéstechnika és testünk erőközpontjának tudatos megfeszítése – vagy ahogy az edzésen mondják: bekapcsolása – egészen új és hatékony módját jelenti az egész test edzésének.








Matracról Cadillacbe



500 különböző gyakorlat alkotja a Pilates-módszer alapját, melyek nagy része mindenféle eszköz nélkül a talajon, egy matracon elvégezhető, ezért hívják az alap Pilates-órákat „Mat”-foglalkozásoknak. Léteznek azonban Pilates-gépek, melyek még tökéletesebbé teszik az egyes gyakorlatokat. A speciális rugókkal ellátott gépek az izomzat hatékony fejlesztését teszik lehetővé. A gyakorlatok egyszerre nyújtják és erősítik az izmokat, ezért nem kell attól tartanod, hogy duzzadó, férfias izmaid lesznek a Pilates-gépek használatától. A rendszeres gyakorlás jutalma hosszú, szálkás, rugalmas, karcsú, de erős és formás izomzat.

A gépek olyan kedvébresztő fantázianevekkel rendelkeznek, mint Cadillac vagy épp Reformer. Ez utóbbi leginkább egy evezőpadra hasonlít, a sínen csúszó kocsit kézzel vagy lábbal, állva, ülve, fekve, kötelekkel vagy épp egy rúdra támaszkodva kell mozgatni. Nézz meg egyszer egy profit gyakorlás közben, és azonnal elvarázsol a mozdulatok szépsége, áramlása, folyamatossága. Természetesen rengeteget kell majd gyakorolnod, hogy legalább megközelítően hasonlóan tudd végezni a gyakorlatokat, de ha szeretnéd kihozni testedből a maximumot, a Pilates-gépeken a helyed.







A Mat gyakorlatokat is érdemes először szakképzett oktatótól megtanulni, és csak aztán térni át az otthoni gyakorlásra. A gépeken viszont mindenképpen szakértő fog neked segíteni abban, hogyan vágj bele a gyakorlatokba. Ezek az eszközök tökéletesen alkalmasak arra, hogy az edzésedet abszolút személyre szabottá tegyék. Akár ízületi fájdalmaid vannak, sérülés után lábadozol vagy épp a testtartásodat szeretnéd korrigálni, pontosan olyan gyakorlatsort fogsz kapni, amely neked a leginkább megfelel. Lógás kizárva, mindent bele!







Ahol kipróbálhatod a Pilates-gépeket

Pilates Balance Stúdió »
Pure Motion Stúdió »






Fotó: www.pilatesmethod.hu; http://www.pilates-puremotion.com/

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top