Életmód

A fitnesz legújabb irányzatai

Voltál már olyan edzésen, ahol a tréning végéhez közeledve mind gyakrabban néztél az órádra, vagy legszívesebben abbahagytad volna, amit csinálsz? Valószínûleg nem a hozzád illõ irányzatot választottad!

Összeállításunk a pörgős és a nyugodtabb edzések kedvelőinek, a kezdőknek, a haladóknak, sőt még a profiknak is kínál új programot.


Kezdőknek: Cheerobic – Retro feeling az edzőteremben

Az Amerikából indult számtalan fitneszirányzatot látva szinte hihetetlen, hogy olyan sok kövér ember él a tengerentúlon. Egy régi-új mozgásforma, a tipikusan amerikai cheerobic végre hozzánk is megérkezett. Régi, mert alapja, a cheerleading (pomponozás) már évtizedek óta elfogadott sportág Amerikában és új, mert pomponos edzést eddig még egyetlen hazai fitneszterem sem tűzött órarendjére.

Biztosan te is láttál már olyan amerikai filmet, melyben a sportmérkőzésen csinos lányok hatalmasakat ugorva, látványos koreográfiákat bemutatva és óriási színes pomponokat rázva buzdítják a csapatukat. Ők a cheerleaderek, azaz a hajrá-lányok. Ne ijedj meg, az edzésen természetesen nem kell olyan hátra szaltókat és repülő spárgákat bemutatni, mint amilyeneket ők produkálnak. A mozgásanyagot német sportszakemberek dolgozták át és igazították az edzőterembe járók igényeihez. A szaltó kikerült, a pompon és a különleges hangulat viszont megmaradt. Az itthoni edzőtermekben Jakab Gabriella aerobikedző igyekszik meghonosítani a hajrázással összekötött testedzést.

Az edzés hatása:
– Elsősorban az állóképességet és a kitartást fejleszti.
– A szökkenések, rúgások, lábemelések mindenek előtt a popsit, a combot és a vádlit formálják.
– A pomponrázás közben a karok is keményen dolgoznak.
– Az órát hasizom-erősítő blokk zárja, így ez a legtöbbünk számára problémás testtáj sem marad megdolgozatlanul.
– A színes pomponok látványa vidámmá, különleges hangulatúvá teszi az edzést.

Kinek ajánlott?
– Ha a dinamikus, izzasztó aerobikórákat kedveled, itt a helyed.
– A koreográfia nem bonyolult, jól követhető, ezért kezdők számára is tökéletes.
– Kedvet kaphatnak hozzá mindazok, akiket az alakformáló, erősítő gyakorlatok monotonitása nem lelkesít.

Haladóknak: Power Strech – Nyújtva erősödhetsz

Németország, USA és Olaszország a fitnesz-újítások hazája. Ezekben az országokban szinte havonta jelennek meg újabb és újabb irányzatok, stílusok és eszközök. A spanyolviaszt ugyan már nemigen lehet feltalálni, de a legnépszerűbb, leghatékonyabb irányzatok átdolgozásából, kombinálásából, új ötletekkel való színesítéséből lenyűgöző és hatékony edzésmódszerek születhetnek. Az Olaszországban élő spanyol Julio Papi a jóga, a Pilates, a streching és a keleti harcművészetek elemeiből válogatva hozott létre egy hihetetlenül kemény, ám élvezhető programot, melyet power strech-nek nevezett el. A név magyarázata egyszerű. Power (erő), mert a gyakorlatok erősítik a testet, és strech (nyújtás), mert a mozdulatok fő funkciója, hogy megnyújtja az edzések során megrövidült izmokat, ezáltal fokozva mozgékonyságukat, és hatékonyabbá téve működésüket.

Az edzés hatása:
– Fejleszti az egyensúlyérzéket és a koordinációt.
– Hatékonyan formálja a csípő-, comb- és farizmokat.
– Segít elsajátítani az összpontosítás és a lazítás képességét.
– A Pilateshez hasonlóan hosszú, szálkás izmokat formál.
– Harmonikusabbá, rendezettebbé teszi a mozgást.

Kinek ajánlott?
– Aki szereti a jógát és a Pilatest, a power strech programot is a magáénak fogja érezni.
– Érdemes kipróbálnod, ha stresszes vagy és nem tudsz kikapcsolni. A lassú, meditatív zene, az íves, kitartott mozdulatok nem csak a test feszültségeit oldják, a léleknek is segítenek megnyugodni.
– Ha szeretnél hajlékonyabb, erősebb lenni, ha harmonikusabb mozgásra, szebb testtartásra vágysz, ajánlott edzéseidet power strech programmal kiegészíteni.

A folytatásért kattints ide »


Keresd a megújult Wellnesst ajándék sportzoknival az újságárusoknál!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top